Wallis og Futuna

Wallis og Futuna

Îles Wallis et Futuna, fransk oversjøisk territorium i Stillehavet, består av to mindre øygrupper mellom Samoa, Tonga, Tuvalu og Fiji; 274 km2 med 14 950 innb. (2003). Territoriet omfatter øygruppen Îles de Hoorn, som består av øyene Futuna (64 km2) og den ubebodde Alofi (51 km2), og øygruppen Wallis, som består av hovedøya Wallis (60 km2, også kalt Uvea) samt noen mindre ubebodde øyer. Hovedstad: Mata-Utu på øya Wallis.

Viktigste jordbruksprodukter er kopra, kassava, yams, tararøtter og bananer. Noe grise- og sauehold. Utførsel av kopra og tømmer. Mange av innbyggerne er gjestearbeidere i Nouvelle Calédonie.

Fransk besittelse siden 1842; siden 1961 fransk oversjøisk territorium.

Futuna, øy i Stillehavet, i øygruppen Îles de Hoorn; 64 km2. Ligger ca. 240 km nordøst for Vanua Levu i Fiji og er en del av det franske oversjøiske territoriet Îles Wallis et Futuna.

Halvparten av de ca. 8500 medlemmene av futunafolket lever på Futuna, der arkeologer har påvist bosetning siden år 1000 f.Kr., resten i Nouvelle Calédonie, der mange arbeider i nikkelgruvene. Språket er austronesisk og beslektet med samoansk. Futuna ligger i syklonbeltet, er vulkansk og har fruktbar jord og rikelig med ferskvann. Hovednæringen er jordbruk (taro, yams, kokos, brødfrukt, bananer), som suppleres med fiske. Det drives utstrakt avl av griser, som tradisjonelt er det viktigste uttrykket for rikdom. Menn har hovedansvaret for jordbruk og fiske, kvinner for husarbeid og barnepass. I tillegg vever kvinnene matter og lager vakkert dekorerte barktøyer (tapa), mens menn driver med treskjæringsarbeid.

Slektskap regnes både på mors- og farssiden, og jordrettigheter overføres til sønner så vel som døtre. Ekteskap inngås vanligvis mellom folk fra samme sted eller fra nærliggende landsbyer. Futuna-folkene har lenge vært katolikker – den første misjonæren kom i 1837 – og kirken spiller en viktig rolle også i det politiske liv.

Post navigation

Leave a Reply

Your email address will not be published.