“Jeg kom til å holde så mye av Vancouver i de månedene jeg bodde der borte i forbindelse med opptakene til “Things We Lost in the Fire”. Det er en enestående flott by med de høye pene fjellene, den kjempestore Stanley Park og havet, som man føler seg omgitt av hele tiden. En sjelden og skjønn kombinasjon av nordamerikansk storby, hvor gatene ligger i mønster som et gammeldags kvadrert skolehefte, sammen med masser av vill natur – brune bjørner våger seg av og til helt inn i hagene. Mange områder er ytterst velhavende, mens downtown, som grenser opp til den historiske bydelen “Gastown”, er rått og dårlig med masser av narkomaner. Vi filmet en del der nede, og jeg ble fascinert av atmosfæren og det at vi møtte så mye imøtekommenhet midt i all trøstesløsheten. Byen har så mange ytterligheter. Ånden og stemningen i Vancouver er positiv. Her er åpenhet, ekte vennlighet og masser av god service – både i butikker, på gaten og i restaurantene, uansett om de er små og billige eller fine og dyre.”
Beste restauranter:
Vijs på hjørnet av 11. Aveny og Gandall Street er indisk mat i toppklasse. Det er en indisk familie, som driver stedet, og maten smaker helt vilt godt! Man kan ikke reservere bord, så regn med å stå i kø minst en halv times tid. Tojos på 1133 West Broadway er en rett dyr, men også tilsvarende lekker og raffinert japansk restaurant. De har masser av sushi, men også mer eksperimenterende japansk mat. Skjønn stemning. En annen deilig restaurant med klassisk japansk kjøkken er Toshi Sushi, 181 E. 16th., som man aldri ville oppdage, hvis man ikke kjenner stedet. Den ligger på 2. etasje i slik et helt vanlig kjedelig hus, som nærest ligner en shoppingmall. Pastis på 2153 West 4th. Aveny er en liten hyggelig bistro, drevet av et par franskmenn, som nylig er flyttet til Vancouver med sitt ekte franske landkjøkken. Det er bare så lekkert.
Beste shopping:
Jeg holder av bøker, så det var luksus å besøke Chapters Indigo i Granville Street med et enorme utvalg i litteratur. Det aller lekreste stedet er det sjarmerende overdekke Granville Market på halvøya Granville Island. Her er masser av kunsthåndverk og matvarer som flott blåbær i sesongen, frisk fisk og god vin. Det er artig bare å gå rundt og se på det hel, for det er super innbydende. Også det trendy gourmetsupermarked Meinhardt på Granville Street har et enorme utvalg av godteri og kvalitetsprodukt. Det er ren bortskjemming, som vi ikke riktig kjenner til her. Flere fra laget shoppet i en forretning i det indiske kvarteret Punjabi Village på hjørnet av Fraser og Mainstreet. De har moser av pene stoff, ekte indiske sjal og tøy i vidunderlige farger.
Stanley Park, det er langt større og villere, enn navnet “park” antyder ligger nærest for enden av Vancouvers gater’ på den lange leddet’. Bare følg W. Georgia Street der inne. Her løp jeg sammen turer med filmklipperen, og vi var så heldige å se vaskebjørner! Det er også brune bjørner, så hvis man skal ut og vandre, bør man være noen stykker og tale høyt, så de holder seg på avstand. Det er fascinerende.
Min beste tips:
Spis fisker! Vancouver er fylt med vidunderlige spisesteder, for den er hjemsted for alle mulige etniske minoriteter og sine autentiske kjøkken. Og da byen er omgitt av hav, får man de skjønna fiske- og skalldyrsretter. Det er den rene fornøyelsen å gå ut og spise.
Hvem sin mer tid:
Ta opp på Grouse Mountain, bare et kvarter fra bysentret. Det er skjønne vandrestier og en eventyrlig utsikt fra fjelltoppen. Har man lyst, kan man ta svevebanen opp der, men jeg vil nå anbefale traveturen.