Topptur til Balkans høyeste fjell

Rila nasjonalpark byr på storslått natur og godt merkede løyper for fotturister. Foto: Pixabay

Det er mange norske turister som drar til Bulgaria og Svartehavet om sommeren for å nyte en deilig badeferie på lange sandstrender.
Men du visste kanskje ikke at landet også har noe spesielt å by på for deg som setter mer pris på friluftsliv enn late dager ved sjøen?

Musala – Balkans høyeste fjelltopp

Omtrent midt på Balkanhalvøya finner du Rila nasjonalpark som kan skilte med den høyeste fjelltoppen mellom Alpene og Kaukasus. Den heter Musala og rager hele 2925 meter over havet. Med dette er også den 7. høyeste fjelltoppen i Europa, og absolutt verd å ha på listen over fjelltopper man har erobret.

Få utenfor Balkan er klar over denne naturperlen som har hatt status som nasjonalpark siden 1992 på grunn av sitt unike dyre- og planteliv. Hit kan du komme fra flere forskjellige avreisepunkt, og du kan velge lengden på turen selv. Her får du litt informasjon om en fire dagers rute med Musala som et selvskrevent høydepunkt – med vintersportsstedet Borovets som sted for avreise, og det berømte Rila-klosteret som mål.

Vintersportsstedet Borovets

Borovets er et populært turistmål om vinteren for de som er glad i full fart i alpint-anlegget, og stedet har flere gode hoteller og andre overnattingsmuligheter også for deg som vil på fottur i fjellene om sommeren. Kanskje du vil unne deg et opphold på spa-hotell før turen? For eksempel tilbyr det populære Festa Palace Winter Hotel&SPA bl.a. både velværeavdeling, innendørs basseng og treningsrom. Det er utmerket gratis wi-fi på hotellet slik at du ikke går glipp av å tippe fotball på oddsen eller ta en omgang online casino før du tar turen opp i fjellene. Du finner også langt rimeligere alternativ som appartementshotell og hostel – dog er en del av disse uten wi-fi. Fra Borovets går det taubane og skiheis helt opp til over 2400 meters høyde sommer som vinter, og gir deg en god start på turen.

Utstyr og overnatting

Velger du å heller gå alene enn å bli med på en organisert tur, er det viktig at du er godt forberedt. Området her er ikke bare det høyeste på Balkan, men også det kaldeste. Selv om det anbefales å ta denne turen i løpet av sommermånedene må man være rustet for all slags vær, akkurat som i fjellene hjemme. Det som derimot ikke er som her hjemme, er at det er forbud mot å slå opp telt, så du må basere deg på overnatting i turisthytter undervegs. Hyttene er enkelt utstyrt med tepper, men ta gjerne med sovepose – og selvsagt bør man huske kart og kompass i tilfelle GPSen skulle streike. Det tilbys ofte overnattende enkel varm mat, men ta allikevel med deg nok å spise i sekken.

Rila-klosteret

Rila-klosteret er Bulgarias største ortodokse kloster og står på Unescos verdensarvliste. Foto:GlenStobbs/pixabay.com

Etter en fire dagers fottur i spektakulært landskap når du frem til Rila-klosteret, ett av Bulgarias mest kjente attraksjoner med en lang og fascinerende historie.Foruten Ivan Rilski som grunnla det på 900-tallet er også Bulgarias sistekonge, Tsar Boris III, gravlagt her. Klosteret tilbyr overnatting – garanterten spesiell avslutning på en fantastisk fjelltur i nasjonalparken.

Både Borovets og Rila-klosteret ligger mellom to og tre timers busstur unna hovedstaden Sofia, og det er daglige avganger til og fra. Skulle du gå med planer om en topptur litt utenom det vanlige, er denne absolutt å anbefale.