Ti ting man ikke bør gjøre i New York

Om du planlegger en tur til New York City trenger du reisetips fra noen som kjenner til byen. For selv om det er mye å gjøre i New York City – mange ikoniske steder å spise, drikke og se – finnes det også ting man ikke bør gjøre: Overfylte turistfeller, oppskrytte spisesteder, og ikke så autentiske opplevelser er blant de tingene dere kan hoppe over, spesielt om tiden du har i byen er kort. (På den andre siden synes til og med de lokale at noen få av New Yorks mest kjente attraksjoner faktisk er verdt enhver dollar og hvert minutt du bruker i kø: Metroplitan Kunstmuseum, Frihetsstatuen, og Ellis Island, for å nevne noen få).

Hva du ikke bør gjøre i New York er et sårt tema som er nødt til å føre til sterke reaksjoner. Som er hvorfor vi ikke kunne motstå å lage vår egen liste: Som de fleste New Yorkere har alle en mening eller to (eller tusen) om hva som virkelig er verdt å gjøre, og hva ikke er det. For din nytelse, sinne, og debatt har vi laget en liste over New Yorks mest utbrukte, overvurderte, ikke-essensielle ikke-attraksjoner – og hva man bør gjøre i stedet. Hør på de lokale.

Om du trenger skyss, ikke..
TA EN SYKKEL-TAXI

Stopp på hvilket som helst hjørne nære Times Square eller Herald Square, og en sykkel-taxi sjåfør vil prøve å få med lommeboken din på en tur. De tar så mye som 25$ for å kjøre deg 20 kvartaler. Siden ingen New Yorker som har respekt for seg selv kommer til å betale så mye for en slik tur, vil folk vite at du er en turist fortere enn om du hadde på deg en ryggsekk og Red Sox caps om du blir med i en sykkel-taxi. Og ikke bruk taxi heller, de er dyre, ofte skremmende og ikke bra for miljøet.

I stedet..
BRUK UNDERGRUNNEN

I løpet av en alminnelig ukedag bruker over 5 millioner mennesker NYC Undergrunnssystem. Det er fordi det er trygt, raskt, enkelt å bruke, miljøvennlig, i drift hele døgnet og alle dager i tillegg til at det er billig. Smarte turister vet også at undergrunnen gjør det lettere å se på folk enn på Greenwich Village, og mer kulturell nedsenking enn UN: Gå om bord på hvilken som helst vogn og du vil bli møtt av et stort utvalg forskjellige typer mennesker som bor i byen. Alt fra artister til bankarbeidere til helt nye innvandrere. (Bare prøv å ikke stirre). Men husk også at New York er en flott by å gå i. En snarveisfavoritt blant de lokale er at du kan gå fra Times Sqare til Central Park på mindre enn 20 minutter.

Om du vet hva som er bra for deg, ikke…
SPIS NOE FRA EN PØLSEBU

Slik som gule drosjer og Empire State Building er pølsebuer med skygge fra fargerike paraplyer et av New York Citys store symboler. Selgerne tjener mye takket være turistene som blir fristet av rask mettelse. Men la oss være ærlige: wienerpølser som har ligget it en metallboks i timevis sammen med papirlignende saltkringler og dårlig kebab… Vel, det er rett og slett ikke bra lunsj. Selvfølgelig er ikke alt gatekjøtt dårlig, men om du ser etter pølse burde du tenke over alternativene før du kjøper en to dollars pølse fra ”møkkete vann” med knasende sennep på.

I stedet..
SKAFF DEG EN GOURMET PØLSE

Du får ikke noe mer for pengene enn du får hos Katz´s Delicatessen når du vil ha en klassisk pølse av storfe ($3.10), men her i landets gastronomiske hovedstad får til og med den kjedelige pølsa en gourmet overhaling. Dogmatic ligger rett nord fra Union Square (26 E. 17th Street, 212-414-0600) og får gressforede eller frittgående storfekjøtt, kylling, gris, kalkun og lam fra nærliggende gårder. Av dette lager de ferske, håndlagde pølser ($4.50) og har til slutt på sauser slik som trøffel Gruyère, mint yoghurt, and cheddar jalapeño. I East Village lager Crif Dogs (113 St. Marks Place, 212-614-2728) dypfriterte, naturlig røkte wienerpølser (som gjør at de knekker skikkelig) og tilbyr mange uvanlige toppinger slik som avocado, grønnsaksalat og kremost. For en enda bedre smak av NYC burde du prøve ut PDT, et snakkested via telefon hos Crif Dogs, og sett sammen ”Good Morning” en bacon-innpakket pølse med smeltet ost og et fritert egg ($5) med perfekte Manhattan.

DRA TIL TOPPEN AV EMPIRE STATE BUILDING

Du kjenner sikkert til fornøyelsesparkene hvor du og en gjeng barn venter i to timer og går innom fem gavebutikker og en restaurant bare for å være med på en karusell? Å besøke Empire State Building er noe – nei, vent: akkurat – som det. Utsikten er flott, men du vil ikke være i humør til å se det når du først kommer opp dit. Du venter i fem separate køer: gangvei-køen, lobby og heis køen og på vei til observasjonsdekket. Mens du venter vil du bli møtt av aggressive forsøk på salg for ekspressbilletter, en kjedelig ”3-D tur over byen”, og et bilde av ditt eget irriterte ansikt foran et greenscreen redigert bilde av byens silhuett. Så må du vente i tre køer bare for å komme ned igjen, og du må gjennom en gavebutikk på veien. Dette er rett og slett en av de verste turistopplevelse av alle, i hele verden.

I stedet …
DRA TIL THE RAINBOW ROOM (REGNBUEROMMET)

Ekte New Yorkere vet at hvilken som helst opplevelse er bedre med en cocktail i hånden. Så bruk de $20 du ville brukt på Empire State Building på å kjøpe deg en Manhattan mens du ser på utsikten fra 65. Etasje fra The Rainbow Room (30 Rockefeller Plaza, 65th floor, 212-632-5000). Bartenderne er proffe og oppmerksomme, noe du ville forventet i en New York bar så langt over bakken. Kunstdekoren i rommet er alene en fryd for øyet. Ja, det er litt for turister, men dette er det ene turist stedet som til og med de lokale liker. Om du vil ha et alkoholfritt alternativ burde du reise til Top of the Rock (212-698-2000) for en utsikt fra 70. etasje over Rockefeller Center og alle taperne på Empire State Building. Utsikten er like bra, men ventetiden er kortere, og hele opplevelsen er mer komfortabel.

For guds skyld, ikke…
KJØP CUPCAKES FRA MAGNOLIA BAKERY

Helt siden det ble vist i en episode av Sex and the City har det lille bakeriet på hjørnet av Bleecker og West 11th gatene blitt overfylt av jenter som vil være Carrie og deres stakkars kjærester. De lager kø rundt kvartalet i helgene, og forsøpler West Village nabolaget med muffins papir. Sannheten? Muffinsene smaker som mel, med altfor søt glasur, de som jobber der er grettene, og de som eide det kjøpte seg ut for flere år siden. Magnolia muffins i New York er som Café du Monde kaker er for New Orleans: en tannråte-fremkallende klisje.

New_york_times_square-terabass

I stedet..
KJØP CANNOLI FRA ROCCO´S

Om du vil ha litt av ekte historisk New York, dra ned til 243 Bleecker Street og kjøp kjempegode, autentiske cannoli og espresso hos Rocco´s Pastry Shop (243 Bleecker Street, 212-242-6031). Et av de få sporene etter tiden da denne delen av Village var bebodd av italienske innvandrere. Om du har bestemt deg for å spise muffins, ta en drosje til Cupcake Café (545 Ninth Avenue, 212-465-1530). De har vært i drift mye lenger en Magnolia og muffinsene de lager er perfekte: fuktige, store, og med ekte smørkrem som glasur. Hoved lokalet på Ninth Avenue, nære Port Authority Bussterminalen er ikke veldig praktisk, men en mini-versjon ligger i den sjarmerende barnebok butikken Books of Wonder(18 W. 18th Street) i Chelsea.

Vi ber deg om å ikke…
TA EN TUR MED HEST OG KJERRE I CENTRAL PARK

Du husker kanskje scenen i Manhattan hvor Woody Allen og Mariel Hemingway tar en romantisk, privat tur med hest og kjerre gjennom Cenral Park hvor de kjører fredfullt gjennom den løvrike stillheten. Vi er redde for at turen vil ikke være slik i virkeligheten. Hesten vil virke trett, kusken vil være enda mindre underholdende enn Mia Farrows memoarer, og du vil bruke hele turen på å kjøre langs parkens hovedveier mens du stirrer på bakparten av enda en kjerre mens du får sinte blikk fra de lokale og dyreelskere.

I stedet..
OPP TIDLIG OG GÅ RUNDT I CENTRAL PARK

Parken er mest magisk om morgenen når det ikke er så mange mennesker der, de grønne bladene er ferske, og du vil få lyst til å komme deg vekk fra hovedvegene og heller utforske de 843 målene i ditt eget tempo. Kanskje du til og med har lyst til å stoppe å lukte på blomster – eller i alle fall noe mer aromatisk enn hestebæsj. Så stå opp tidlig en morgen, ta en kopp kaffe og en frokostrull fra et gatekjøkken og spis frokosten mens du vandrer gjennom en av parkens stier med mange trær. Gå inn i parken fra enten Fifth Avenue eller Central Park West fra en av 70-talls gatene, og gå mot sentrum. Her vil du få enkel tilgang til parkens beste innhold. Du kan vandre rundt innsjøen, gå på tur opp Pilgrim Hill nære Conservatory Water, eller stå stille med en utsikt mot øst og se etter Pale Man og Lola, de kjente haukene med rød hale som bruker en leilighetsbygning på Fifth Avenue som startsted for deres egne utforskninger av Central Park.

I Mike (Bloomberg) navn, ikke…
SPIS HOS TAVERN ON THE GREEN

New York By er full av historiske restauranter. Restauranter med flotte utsikter, og restauranter med fantastisk mat. Men de besøkende flokker seg hele tiden sammen hos Tavern on the Green – den restauranten i New York By som tjener mest, og til en eller annen grunn er dette noe de lokale funderer over. Er det den skjulte utsikten over Central Park? Den overdrevne, falmede dekoren? Gavebutikken som ser ut som den ble angrepet av glitter? Hva er det egentlig som gjør at denne sjappa er så travel? En ting vet vi: Det er ikke maten. Før du betaler den overprisede, ikke veldig imponerende faste prisen ber vi deg om å tenke på dette: om du vil ha et utsøkt og spesielt måltid med en utsikt over New York, er dette virkelig hvor du har lyst til å spise?

OPPDATERING: Kanskje pennen virkelig er sterke enn gaffelen. Tavern on the Green har stengt, etter de gikk konkurs høsten 2009. De serverte sitt siste måltid 31. desember 2009. Vi lover at vi ikke hadde noe å gjøre med det.

I stedet..
SPIS HOS THE RIVER CAFÉ

Det er ikke billig, men det er ekte vare: The River Café(One Water Street, 718-522-5200) tilbyr en kreativ og ny amerikansk meny med faste priser. Maten er laget av kokker som vet å være på kjøkkenet. Kjøkkenet hjalp blant andre Charlie Palmer og Larry Forgione med å sette i gang karrierene deres, og det er kjent for å skape nye lovende talenter. Og det eneste som er bedre enn det som er på tallerkenen er det som er utenfor vinduet: restaurantens spisesal flyter – bokstavelig talt – over East River, med flotte utsikter over Brooklyn Bridge og nedre Manhattan. Den restauranten med den beste utsikten i New York er i Brooklyn – DUMBO for å være helt nøyaktig – og det er verdt drosjeturens pris over Brooklyn Bridge. Enda bedre er å ta vann-taxien rett over elva fra Pier 11 på Wall Street.

Hvis du ser etter voksenunderholdning… så ikke gå på lububre barer og strippeklubber hvor du blir loppet til skinnet. Det finnes nok av folk, særlig menn, som har fått pengeproblemer av slikt. man kan bli dopet ned og få kredittkortet sitt tømt hvis man går på feil steder. Så for å unngå problemer må man tenke seg om og bruke sunn fornuft…

Uansett hvor sulten du er, ikke…

SPIS PÅ EN RESTAURANT I TIMES SQAURE

Vi forstår at Times Square tiltrekker. Med neonlysene, all historien, all reklamen. Men vi forstår ikke hvorfor noen tenker på å spise der. Guiliani-tidens kampanje for å gjøre Times Sqare trygg for familier og besøkende gjorde at kjedebutikker ble tiltrukket, slik som Red Lobster, Applebee´s og Chevy´Fresh Mex. Disse matstedene dukket for første gang i New York opp på 42nd Street. Og gjett hva? Disse kjedebutikkene er akkurat de samme som de ellers i byen – bare dyrere.

I stedet..
SPIS HOS HELL’S KITCHEN

Hells´s Kitchen ligger to kvartaler vest fra Times Square i et nabolag med tidligere leiegårder hvor det nå bor unge skuespillere, skribenter og andre som er på vei opp og frem. Disse menneskene trenger pålitelige og billige steder å spise, så Ninth Avenue er fylt med spisesteder av etniske opprinnelser fra Vietnamesisk til Puerto Ricansk til gresk til italiensk – idealt for en rask og billig lunsj i mellom all sightseeingen, eller for en matbit før eller etter et teaterstykke. Prøv ut Pam Real Thai (404 W. 49th St., 212-333-7500) for om du vil ha en smak av Bangkok, Chimichurri Grill (606 9th Ave., 212-586-8655) for å prøve steik i argentinsk stil, Meskerem (468 W 47th St., 212-664-0520) for kjempegod etiopisk mat, eller Esca  (402 W. 43rd St., 212-564-7272) for førsteklasses italiensk sjømat – eller bare gå opp og ned gaten helt til du finner noe som høres bra ut. Times Square kalles kanskje verdens møtested, men den ekte UN matlagingen skjer et par gater unna.

i-love-ny-308460_640

Om du skal vente i kø for å se en live forestilling, ikke…
SE EN TIMES SQUARE KOMEDIE FORESTILLING

Om noen på gaten spør deg om du liker komedie, burde svaret ditt alltid være et blankt blikk av forvirring, eller et ”Jeg vil at du skal flytte deg” for de av oss som er litt tøffere. Times Square komedieklubber ansetter lovende komikere for å sende de ut på gaten og tiltrekke turister til ikke-veldig-morsomme forestillinger med et flertalls drinker som et minimum. Det som heller ikke er så gøy er den store folkemengden som fryser i kø før de for standby billetter som ikke en gang garanterer inngang til opptak av Saturday Night Live.

I stedet..

SE THE UPRIGHT CITIZENS BRIGADE

Spar deg selv for problemene (og pengene) og stikk ned til The Upright Citizens Brigade (307 W. 26th St., 212-366-9176) i Chelsea. Robin Williams, Mike Myers, Will Ferrell og Tina Fey har vært med i forestillinger hos UCB som ikke koster mer enn $8 per billett. Megawatt stjerner stikker ofte innom for å prøve ut nytt materiale, du kan se Amy Poehler (eller, Horatio Sanz) som er å se der ofte, og du kan se komikere før de endelig får være med på SNL. Det beste med det? UCB har en av de billigste ølprisene i byen: flasker til $2 vil gjøre hvilken som helst kveld lettere.

Om du ser etter litt handle-terapi, ikke..
HANDLE HOS CENTURY 21

Det finnes ingen fin måte å si dette på: Century 21 er en dyrepark. Butikken er kjent for store rabatter på designer klær, og det er fylt til randen av turister, aggresjon og veldig dårlig karma. Gå inn her, og du kan ikke unngå på bli albuet. Du vil bli bjeffet på. Du vil bli fortalt om butikkens regler. Og du vil vente i køer med slik en treget, desorganisering og fiendtlighet at de kan sammenlignes med velviljen til fransiskaner munk. Det kan hende du blir revet med av stedets ånd, du vil bruke timevis på å finne en flott pris, men den triste fakta er at det meste du vil finne er gammelt eller ødelagt. Om det å kjempe deg forbi slemme handlere som er dømt til helvete er noe som virker fint for deg, eller om du våkner en morgen og klør etter å lete gjennom usorterte og urene klesmerker, er dette stedet for deg.

I stedet..
HANDLE HOS LORD & TAYLOR

Når det kommer til butikker i New York er Lord & Taylor på Fifth Avenue på 38th Street (212-391-3344) et elegant alternativ til storbyens salgsgalskap. Stedets tilbaketrukne ærverdige interiør gjør det ryddig, de som jobber der er mindre slitsomme enn de hos Bloomie´s eller Bergdorf. Samtidig som at kosmetikk disken har mange arbeidere og få kunder. Selv om butikken ikke er fylt med fine eldre damer som ser etter hansker og hattepins, vil den gammeldagse atmosfæren få deg til å tro at en sivilisert handleopplevelse fortsatt kan oppleves i New York. Butikken setter ut stoler for de som kommer tidlig, og handlingen begynner hver morgen med en rørlignende tolkning av ”The Star-Spangeled Banner”. De lokale går rett til kjoleetasjen (i fjerde) når de får en bryllupsinvitasjon. Og salgene her er de beste, spesielt om du liker Frye sandaler til -40% og bli hjulpet av en smilende og hjelpsom profesjonell.

Vær så snill og ikke…
TA EN KVELD PÅ BYEN I MEATPACKING DISTRIKTET

Meatpacking distriktet var en gang hvor New Yorks legendariske transer gikk omkring, samt noen barer og klubber, og i dag er det stedet for fnisende jenter, forlatte barer og klubber og fulle ”karer” i stripete skjorter. Men på dagstid er det en annen historie: vi vil gjerne utforske nabe´s excellent shopping, takk (inkludert Diane von Furstenbergs vakre butikk). Og vi er spente på å se hvordan High Line park vil se ut. Det er i alle fall noen spor fra den ekte kjøtt-produksjonen igjen: et uheldig trinn vekk fra gangveien og du kan stå med gamle NYC opp til anklene.

I stedet:
GÅ TIL THE LOWER EAST SIDE, OG FORTSETT Å GÅ

L.E.S var en gang like ille som M.P.D, som tiltrakk de som bodde både under broa og i tunellene. Men nå er nabolaget bundet sammen med Chinatown i sør, East Village i nord, og Soho i vest, og det er så fint (luxe Chloe 81, 81 Ludlow St., 212-677-0067) og så vanlig (Home Sweet Home, 131 Chrystie St., 212-226-5708) som du vil at det skal være. For de som har lyst til å fortsette å utforske, gå til Brooklyn: Kings County har blitt kåret nattelivets konge i byen. Ta en taxi (ja, de må kjøre deg), start på Smith Street i Boerum Hill eller Bedford Avenue i Williamsburg, og hvem vet hvor du ender opp. Kanskje du vil drikke øl klokken 4 på morgenen i Brooklyn Ice House (318 Van Brunt St., Red Hook, 718-222-1865), eller kline med en hipster hos K&M baren (225 N. 8th St., Williamsburg, 718-388-3088).