Sykdom underveis

Forkjølelser
Fleste Østen-forkjølelser er grunnlagt i kjølige kontor, eller i hotellsenger, hvor trekk fra airconditionet blåser like borte over sengen.
Hvis man slukker helt for denne trekkvinden, Hvis man legger seg til ro, er det fremdeles en rimelig temperatur neste morgen tidligere, og man er samtidig skånet for den evinnelige støyen fra anlegget. Men av og til treffer forkjølelsen jo likevel.
“Av alle de midlene mot forkjølelse som ikke hjelper, foretrekker jeg nå langt konjakk!”
Er forkjølelsen en kjensgjerning, prøvde jeg selv av en av de gode gamle huset råder:
Alkohol.
Forkjølelsen kan kanskje slåss ned natta over ved å ta et par hodepinetabletter, to “stive konjakker eller lignende, ta på et par sokker – og så på hodet i seng! Sved det ut!
Det er også et god gammel kjerringråd, den med sokkene!
Rent faktisk har jeg prøvd konjakk både med og uten sokker! – Det var bare. når jeg hadde et par varmende sokker på at forkjølelsen rent faktisk forsvant.
Har det ikke hjulpet neste dag bli kontaktet det lokale apoteket. Spesielt i Hong Kong og Singapore kan man hos materialisten finne et apoteksutsalg, som i håndkjøp har noen utmerkede tabletter, som stopper nesedupp temmelig effektivt og gjør en forretningdag tålelig.
Turistmage kan ofte bli hjulpet ved å drikke rikelig med Coca-Cola. Ellers kan de lokale apotekene (Pharmacy) ofte hjelpe med noen tabletter, som virker temmelig probat. Men det var kanskje bedre å huske at Medb-rike Imodeum-tabletter hjemmefra?
HVEM SIN VARME TRYKKER:
I en snever vending kan du lage en oppløsning av 1 ts salt ‘+’ “+” KC ‘?”?”‘ @CO 3 tser sukker i ca. 1 ltr. vann. Det er kjent under kjælenavnet “Engl-drikk”, og selv om det kanskje ikke smaker behagelig, er det et probat middel mot mageubehag og greier også vanlig saltmangel pga. svettetapet.
Litt mer handy: En pose danske PIRATOS! (eller en annen søt/salt lakrisform, som blir tatt hjemmefra med, da lakrispastiller slett ikke kan bli oppdrevet i Østen).
VAKSINASJONER/LEGE:
Undersøk selv ved din eget lege om det er nødvendig med evt. vaksinasjoner. Få evt. foreta disse i rette tid. Gammaglobulin bør ikke bli tatt før like før avreisen, idet den ikke holder så lenge. Andre vaksinasjoner skal kanskje bli delt over et par ganger, så sjekker med legen din i god tid, hvis du vet at du står overfor en reise til Det fjerne østen.
Hvis du skal til malariaområder, er det klokt å få en resept på malariapiller – og huske å ta dem som legen anbefaler. Jeg kjenner faktisk dansker, som har fått malaria, fordi de trodde at de var klokere enn legen.
Det er likevel nesten ingen risiko i de store byene i Det fjerne østen. Bare hvis du skal ut til mindre byer i landområdene, er det en viss risiko.

Leave a Reply

Your email address will not be published.