Steder alle vikingfans bør besøke i løpet av livet

Vikingkulturen har alltid vært veldig populær, men de siste årene har de skandinaviske landene opplevd en ny bølge nyfrelste fans som vil oppleve en så autentisk vikingkultur som mulig!

Sjansen er stor for at blant annet TV-serier og Netflix-serier med vikinger i hovedrollen har en finger med i spillet her. Dessuten har internett gitt bedre og mer informativ tilgang til vikinghistoriene.

Vi har også fått dataspill basert på vikingkultur som ekte fans trykker til sitt brust, men det finnes også baksider ved denne nye populariteten til vikingene.

Enkelte mennesker forsøker nå å svindle intetanende turister ved å tilby opplevelser som ikke er autentiske til høye priser. Hvis du liker vikinger, og har lyst til å finne ut hvor du skal se etter de beste opplevelsene for å bli bedre kjent med kulturen, skal vi gi deg en liste over steder du burde besøke. Vikingstedene er spredd ut over Norge, Sverige, Danmark og Island, og hver av disse landene tilbyr et bredt utvalg steder og aktiviteter for vikingelskere. Vi skal gi deg litt fra hver av disse landene, slik at du kan fokusere på et sted av gangen. De færreste av oss har råd til å besøke fire land på en og samme ferie, med mindre man har vunnet i lotto eller vunnet stort med en norsk casino bonus.

Lofoten

I tillegg til å huse det berømte Vikingmuseet kan norske Lofoten også skryte av å være en av få bærekraftige turistdestinasjoner. Arkeologene oppdaget det første vikinghuset på øya Borg i 1983. Huset ble rekonstruert som et museum, og har til og med vunnet en pris for Årets Europeiske Museum i 2013.

Hvis du besøker Lofoten og øynene der ute, vil du også få muligheten til å oppleve vikingenes spisesteder, se våpnene vikingene brukte, og andre gjenskapelser som har blitt en del av det originale museet. I dag kan du ikke lenger gå inn i vikinghøvdingens hjem, men alle de andre attraksjonene vil definitivt veie opp for det. Du får også sjansen til å gå om bord i et vikingskip, og se med egne øyne hvordan det var for vikingene å legge ut på tokt!

Viking World, Island

Dette museet er et must for alle vikingfans. Det ligger i Keflavik på Island, og huser blant annet en kopi av det berømte Gokstad-skipet som ble gravd ut på 1800-tallet i Norge. Om du tror at alt på Island er veldig dyrt, så er det faktisk ikke det – og vel verdt et besøk likevel! Museet har en separat utstilling med navnet North Atlantic Saga som utforsker og forteller om forholdet mellom Island og vikingene hvis du er interessert i det.

Avaldsnes, Norge

Denne bosetningen i Norge er en gjenskapelse av et ekte langhus som ble oppdaget i Rogaland. Det startet som et lite arkeologisk eksperiment, hvor forskere kunne komme og se hvordan en vanlig dag i et vanlig vikingliv var. På denne vikinggården vil du kunne oppleve livet slik vikingene levde i gamle dager. Du vil få se på våpnene de brukte, bruke deres teknikker for å lage mat, og mye annet. En annen fordel med å besøke Avaldsnes er at Norsk Historiesenter tilbyr en vikingutstilling hvor du kan friske opp kunnskapene dine om vikingene først, før du får prøve deg på livet som en viking.

Vikingskipshuset, Oslo

Noe av det mest kjente og ikoniske ved vikingene var definitivt skipene deres. Dette museet ligger i Oslo, og gjør en god jobb med å framstille de mektige skipene som tok vikingene ut på turer for over tusen år siden. En av hovedgrunnene til at folk valfarter til vikingmuseet er at Osebergskipet er 21 meter langt og 5 meter bredt. Skipet anslås å være 1200 år gammelt, og ble gravd ut i Tønsberg like sør for Oslo. Det anses som en av de best bevarte antikvitetene etter vikingene, så sørg for at du tar en tur innom museet dersom du er i Oslo.

Ribe, Danmark

Ribe er den eldste byen i Danmark, og regnes også som en av de eldste i hele Skandinavia. Dette er det perfekte sted for alle som liker vikingkultur, fordi byen er full av historiske bygninger – og to vikingmuseer! Vikingmuseet og Ribe Viking Center hvor du får lære mer om kulturen til vikingene. Det som er spesielt med disse to museene er at de tilbyr mange unike aktiviteter du ikke finner hos andre museum. For eksempel kan du melde deg frivillig som viking, eller hvis du har barn så kan du melde dem på krigertrening. Det høres kanskje skummelt ut, men dette er den mest populære aktiviteten hos museet.

Trelleborg vikingborg, Sverige

Vi kan ikke utelate noen svenske destinasjoner fra listen – vikingene kom jo også derfra! Overraskende nok er Trelleborgen den eneste borgen i hele Sverige. Hvis du besøker Trelleborg vil du finne et museum, en butikk og en rekonstruksjon av en vikinggård fra 1400-tallet. Trelleborg arrangerer en rekke markeder, konkurransedager og midtsommerfeiring i løpet av året, så sørg for å time besøket ditt riktig for å få den beste mulige opplevelsen! Museet åpnet i 2005, og har siden den gang blitt en favoritt blant vikingfans!

Stiklestad, Trøndelag

Stiklestad i Trøndelag er kjent for – ja, du gjettet riktig – Slaget på Stiklestad i 1030. Dette er stedet hvor den kristne vikingkongen Olav Haraldsson tapte et slag mot de lokale vikinghøvdingene. Dette slaget regnes i etterkant som en milepæl for kristendommens innføring i Norge.Det unike med Stiklestad er at i juli hvert år arrangeres Spelet om Heilag Olav hvor slaget blir utspilt i et teater. Dette skjer samtidig som Olsok feires, og det arrangeres markeder og konserter. Dersom du planlegger en tur til Stiklestad så er juli det rette tidspunktet å ta turen hit!