Slik kan du bli lurt i ferien

Bagasjen åpnet

Etter en natt på toget oppdager du at noen har skåret med kniv gjennom ryggsekken din og stjålet deler av innholdet.

Selv om du fester bagasjen til hattehyllen med en sykkellås, er det enkelt for tyver å flerre opp sekken og forsyne seg av eiendelene dine.

Hvordan unngå det: Bruk en låsbar koffert av hard plast eller kjøp et nett laget av wire til å beskytte ryggsekken.

Tvilsom taxi

Uærlige drosjesjåfører er trolig det vanligste problemet reisende kommer ut for på tur. Det er ikke sjelden et «ødelagt» taksameter kommer til live når du truer med å ta en annen drosje. En annen vanlig opplevelse er at en ti minutters kjøretur plutselig tar en halvtime, med en rekke svinger både til høyre og venstre.

Hvordan unngå det: Avtal en pris før du setter deg inn i drosjen, eller insister på at sjåføren bruker taksameteret. Spør gjerne på hotellet for å få svar på hva som er riktig pris å betale for en taxitur.

Uærlige pengevekslere

Uoffisielle pengevekslere som opererer på gaten kan ofte tilby en fantastisk god kurs. Men pass deg så de ikke «tryller» bort pengene dine.

Pengevekslere har mange triks for å lure sine kunder. Typisk prøver de å distrahere seg slik at du blir forvirret og ikke forstår at du får for lite penger igjen.

Hvordan unngå det: Finn ut på forhånd hvor mye penger du skal ha. Lær deg hvordan de lokale sedlene ser ut, og tell pengene nøye før du går. Offisielle vekslingskontorer er tryggere.

Veskenapperen

En velkjent fremgangsmåte. Offeret blir distrahert på en eller annen måte, for eksempel ved at noen mister noe på gaten foran deg, eller at en som påstår å kjenne deg kommer bort og klapper deg på skulderen.

Før du rekker å reagere er vesken din borte.

Hvordan unngå det: Unngå å gå med veske hvis du er ute på en kort tur. Bruker du veske, sørg for at stroppen går på tvers over overkroppen. På kafé bør du feste vesken til et stolbein, eller sitte på stroppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.