Med et schwupp løsner det stirrende øyet fra den kokte hodeskallen på bordet. Fornøyd jafser du i deg øyet, og griper tak i skallen for å rive av litt kjøtt. Nei, det er ikke hentet fra den nye Indiana Jones filmen, men fra en matreise i Norge.
Mat og drikkereiser er populære som aldri før, og de fleste land i verden har regioner med egne helt spesielle mattyper. Hvem har ikke besøkt Châlons-en-Champagne i Frankrike eller ølstuene i Munchen? Også i Norge er det fullt mulig å oppsøke spektakulær mat og drikke.
Rakfisk
Du kan ta toget til Hønefoss og spise rakfisk, en tradisjonell rett med røtter til middelalderen og vikingtiden. Rakfisk er fermentert ørret fra norske ferskvann. Navnet rakfisk kommer fra det norrøne ordet rakr, som betyr bløtt. Den lekre fisken blir lagt ned i lukkede spann på høsten og er ikke ferdig modnet før ved juletider. På grunn av bakterioppblomstring er det uhyre strenge regler for rakfiskproduksjon, men når det er gjort riktig er det en herlig delikatesse.
Smalahove
Trygt inne på toget går kursen nordover langs vestlandskysten. Det er ikke fritt for at man gruer seg for å besøke filmyen Haugesund, der man skal prøve smalahove. Det virker litt makabert og barbarisk, nesten som hentet fra en Indiana Jones film.
Serverer virkelig nordmenn sauehoder med øynene inntakte? Og spiser de dem? Svaret er i høyeste grad ja. Smalahove er veldig populær førjulsmat i Norge. Første smalahovemåltid skal spises i slutten av november. Siste smalahove den siste søndagen før jul. Dagen har et eget navn, skolte-søndag, og mange norske bygder har fortsatt dette som fast tradisjon.
De fleste turister foretrekker å strømme gode dokumentarer, spille sine favorittspill på casino app på Maria eller lese mer om Norge, heller enn å spise øynene på sauen.
Raspeballer
Det er ikke rart mange blir livredde når de hører navnet raspeballer, spesielt ikke etter å ha spist smalahove, men ballene er ikke hva de høres ut som. I kulturbyen Bergen kan man spise både internasjonal mat og norsk tradisjonskost, samt at byen har noe av det beste utvalget av skalldyr som hummer og krabbe i Norge. Men skal man ha noe skikkelig gammeldags, og dessuten veldig populært norsk må man spise raspeball. Raspeball går under mange navn som komle, klubb, og potetball og det er solid norsk tradisjonsmat.
Lutefisk
Hurtigruten tar deg med på verdens vakreste båtreise til Nord-Norge. Båten stopper i spektakulær natur langs hele norskekysten. I Nord-Norge blir du servert enda en av Norges snodige retter, – lutefisk, en gelélignende haug fisk, gourmet mat som er egnet til å skremme vannet av hvem som helst.Lutefisk er også norsk julemat med lange tradisjoner. Utgangspunktet er tørrfisk av torsk, men det spesielle er at den lutes med en spesiell lut som kommer fra bjørkeaske. Sterkt lutet fisk er bløt og geléaktig i konsistensen og faller lett fra hverandre under varmebehandlingen dersom den ikke håndteres varsomt. En mye benyttet metode er derfor å legge lutefisken i en langpanne uten å tilsette vann og dampe den