Skiutstyr

Skiutstyr er svært mer enn bare ski og skistøvler.

Når man skal kjøpe skiutstyret sitt kan det være vanskelig å vurdere hva man har bruk for – men det trenger slett ikke være så vanskelig å velge!

Markedet for skiutstyr er ofte svært vanskelig å overskue. Det finnes et hav av forskjellige fabrikanter og forskjellig utstyr, og det kan være vanskelig å vite hva man har bruk for og hvor mye man skal bruke på skiutstyret sitt.
Grovt sagt kan man dele opp skiutstyr i tre underkategorier nemlig: Ski og støvel, bekledning og sikkerhetsutstyr. Felles for alle tre er at feil valg kan føre til en mislykket skiferie.

Det første skiutstyret

Lån
Lån

Når man skal avsted på skiferie første gang, kan det være en god ide å låne og leie skiutstyret sitt. De fleste har familie eller venner man kan låne skiklær av og ski og støvel kan bli leid – enten i Danmark eller på reisemålet. Bestemmer man seg for å kjøpe sitt eget skiutstyr bør man starte med bekledningen. Normalt bruker man 3-lag på overkroppen: Innerst isolerende og svettetransporterende undertøy, i midten et isolerende lag av f.eks. fleece og ytterst en vann- og vindtett jakke. På beina bruker man igjen isolerende undertøy innerst og vann- og vindtette bukser ytterst.
Utover dette trenger man et sett skihansker og en lue. Til slutt er såvel solbriller som skigoggle en nødvendighet. Solbriller er som oftest nok, men blir man fanget på toppen av fjellet i dårlig vær er goggle som dekker hele øyeregionen også en nødvendighet.

Sikkerhetsutstyr

Altfor mange nedprioriterer sikkerhetsutstyret når de skal på skiferie. Barn bør som minimum alltid ha på en skihjelm, men også mange voksenene bør investere i en slik.
Skal man kjøre i park eller off-pist gjelder imidlertid andre krav til skiutstyret. Ryggskjold er en veldig god ide – enten som separat skjold, eller som en ryggsekk med innebygget skjold. Går turen til off-pisten skal man også investere i skredpersonssøker, sonde og en skuffe. Det er sikkerhetsutstyr som kan redde liv, og her kan det absolutt ikke bli anbefalt å spare!

Når det kommer til ski og støvel, bør det absolutt være støvlene man investerer i først! Ski blir under normale forhold ikke slitt opp av å ha vært leiet ut 10 ganger, men støvel tilpasser seg de enkelte føttene, og det kan derfor være vanskelig å leie en støvel det passer 100 prosent til foten sin.

Hvis man ender opp med å ha kjøpt seg fattig i skiutstyr, og leter etter økonomiske skireiser kan det finnes inspirasjon her. God fornøyelse!

Leave a Reply

Your email address will not be published.