Midt mellom Antalya og Alanya på den tyrkiske sydkysten ligger feriebyen Side. I gammel tid en viktig by og det sies at Kleopatra og Marcus Antonius valgte nettopp dette stedet til sine romantiske møter. Før romerne var det grekerne som kontrollerte området, men også bysantinerne har hatt stor innflytelse i Pamfylien, provinsen Side ligger i.
I dag er Side en ferieby som så mange andre, naturligvis med sitt helt eget særpreg, men også her er den lokale stemningen og atmosfære vekk i bestrebelsene på å behage de krevende turistene fra nord.
Side er en atypisk og litt underlig oppbygget by, naturligvis på grunn av den hensyntaken som tross alt er dratt til det temmelig store ruinområdet som i den graden preger byen. Side er bygget på en liten halvøy og her finner man det absolutt hyggeligste av byen, en masse små bilfri gater med restauranter, små pensjoner og utallige butikker som stort sett selger det samme: lædervarer, kopitøy, suvenirer, tepper, sko osv.. På spissen av halvøya ligger den liten havnen hvorfra man kan ta med på båtturer langs kysten eller oppad Manavgat-elven. Ca. 100 meter mot øst finner man ruinene av to tempel, et fôr Apollo og et fôr Athene, bygget i det 2. århundredet. Området er blitt restaurert, bl.a. med penger fra en amerikansk kvinne. Rundt om templene ligger et annet ruinområde fra bysantinsk tid, og det er her man best får inntrykk av de gamle bygningene, men faktisk dekker det et stort areal, og de nyere husene er bygget inne mellom ruinene. Det bilfritt område strekker seg fra havnen og opp til byens romerske teater hvor man finner en liten p-plass for både privatbiler og taxier. Teateret er bygget i det 2. århundredet og kunne romme 15000 tilskuere. Her er åpent fra 9.00-17.00 og entreen er ca. 50 kr. Fra teateret er det bare en vei inn i landet, den føreren gjennom den flott gamle byporten og ned langs en søylealle (flere steder uten fortau), med ruiner til begge sider.
Umiddelbar etter byporten ligger Side Museum på venstre hånd. Det er innrettet i de gamle romerske bade og er bestemt anbefalelsesverdig. Her er åpent fra 8.00-17.00 og entreen er ca. 25 kr., barn halv pris. For enden av søjleallén ligger dolmusstationet på høyre hånd og det er omtrent her at det nyet av Side begynner, en halvtrist by som ikke skiller seg vesentlig fra andre byer i området, dvs. spredte hotell, halvferdige hus og byggeplasser i en pæregrøt. Turen langs søjleallén forbi teateret til den bilfri sone tar ca. 10-15 min. og er en måte å komme til byens sentrum. En annen er å følge stranden, her er det ingen promenade så man må gå i sanden inntil en liten sti dukker opp. Den løper et par hundre meter langs vannet inntil man er i den bilfri sone. Reelt har Side inn ingen skikkelig vei fra hotellområdene altså til byen, og jeg må nok si at jeg var glad for ikke å ha med barn.
Langs veststranden ligger Sides eldre hotellområde og det er her man skal bo hvis man ikke vil ha for langt til sentrum. Både her og i de små sidegatene vekk fra stranden ligger det masser av restauranter, bar og en del butikker. Stranden er en utmerket lavvannet sandstrand, likevel er den flere steder temmelig skittent av alle de turistene som bruker den som vei fra turistområdene til sentrum. Det kan bli leid solstoler og parasoller, noen steder er de gratis motet at man så kjøper mat og drikker i den tilhørende baret. På stranden er det mulighet for vannsport som f.eks. bananbåter, vannsykkel og paragliding. Hotellområdet strekker seg 10-12 KM mot vest til byen Komköy og begge sider av veien dit er overplasteret med butikker og restauranter. På den andre siden av halvøya ligger Sides øststrand som er mer rolig og langt mer innbydende. Her er vannet litt mer klart, men til gjengjeld blir det raskere dyp. Det er leie av solstoler og forskjellige former for vannsport som f.eks. jetski og paragliding. Side har marked hver lørdag og det finner sted like overfor den store moskeen i utkanten av byen.
Det er riktig mange tyskere i Side noe som også smitter av på restaureringslivet, men heldigvis er det masser av muligheter hvis man ikke like er til sauerkraut og wienerschnitzel. Nattelivet er stille og rolig, bar ligger i den bilfri sone og langs veststranden. Et par store diskotek finnes også. Postkontoret finnes langs veststranden et par hundre meter inne i landet og ytterst på halvøya ved havnen. Turistinformasjonen ligger i utkanten av byen på veien mot Manavgat. Mange kjøper tøy og sko når de er i Tyrkia, men prisene er satt noe i luften, i betraktning av kvaliteten er 75-100 kr. for en t-skjorte å gjøre glis med turistene. Det skal bli prutet om prisen, men selgerne går som regel ned mer enn 15-20 % ikke i pris. Og lær så å si nei, de handlende er i den graden påtrengende og man blir konstant bombardert med “where er du from” og “kan dere strø aske deg a question”, det nærmer seg det uutholdelige!
OVERNATTING
Side er primært lagt an på charterturisme og i høysesongen er mange hotell fullt booket av pakkereisearrangører som f.eks. Spies reiser eller Nazar. Standarden er glimrende og de mindre hotellene i Tyrkia har som regel en svært familiær stemning. De senere årene er det skutt mange store hotell og resvarts opp i Tyrkia, mange av dem kjører etter all inclusive konseptet og man finner ofte store svømmebasseng og andre fasiliteter. Hotellene i Side ligger spredt utover et temmelig stort område, det kan være en god ide å sjekke avstanden fra hotell til sentrum før man booker rommen sin. Kommer man til byen uten å ha et hotellrom på forhånd, ligger det flere små pensjoner på den østlige siden av den bilfri sone, hyggeligere kan man nesten ikke bo i byen. Du kan booke hotell på hotels.com eller bedfinder.com.
TRANSPORT
For å komme rask rundt er dolmus det mest benyttet transportmiddelet. Det er små minibusser som kjører i pendelfart mellom to byer. Uansett hvor langt man skal på ruten koster det ca. 6-7 kr.. Betal når du stiger på og rop stopp når du skal av. En dolmus kan bli stoppet hvor som helst på ruten. Fra Side kjører det dolmus til bl.a. Komköy og Manavgat. På bussens front står det hvor den kjører hen. Taxiene er gule og en annen transportmulighet, det koster ca. 7 kr. pr. KM. Husk at sprøge det turen koster før du starter. Fra Manavgat kjører i det busser til Antalya og Alanya, ca. 25 kr.. I Side ligger det atskillige tourbyrå som arrangerer utflukter til f.eks. Antalya, Alanya, Pamukkale, Kappadokien som 2- og 3 dagers turer og river rafting. De lokale tourbyråenes utflukter varierer i kvalitet og guiden vil som regel snakke tysk. Det kan også bli leid bil, husk bare å ha forsikringene i orden.
MAT & DRIKKE
I Side kan man få mat fra det meste av verden og det er masser av restauranter i turistklassen. Prisnivået er etter hvert høyt i Tyrkia, vel kan man få et måltid mat for 40-50 kr., men fra 60 kr. og opp er det normalen. Servicenivået er som regel svært høyt. Tyrkisk mat er veldig lekker med mange spesialiteter. Et par gode restauranter:
Ömür: Utmerket restaurant i turistklassen. Fint servicenivå og allsidig meny med flere spesialiteter. Ligger i en sidegate til hovedgaten i den bilfri by.
Emirs Restaurant: Glimrende restaurant med hovedvekt på tyrkisk mat. Ligger i en sidegate til hovedgaten i den bilfri by, ca. 30 M-er fra moskeen.
STRENDER
På stort sett hele strekningen fra Side til Alanya er det strand, men de blir ikke mye bedre enn øststranden i Side. Vannsport kan bli prøvd flere steder, f.eks. jetski og paragliding.
AKTIVITETER/FORLYSTELSER I SIDE:
Hamam: Ligger flere steder i byen. De fleste stedene henter deg gjerne på hotellet. Regn med ca. 15-20 euro inkl. massasje.
Vannsport: på både vest- og øststranden, f.eks. Jetski, bananbåt, paragliding osv.
Waterplanet: 65000 m2er stort vannland med rusjebaner, bølger osv.. Ligger ca. 30 KM fra Side i retning mot Alanya.
Utflukter
MANAVGAT OG ELVEN
Ca. 6 KM nord for Side ligger byen Manavgat med elven av samme navn. En tur nedover den er en klassisk utflukt fra sydkystens feriebyer, så flere tusentall turister går hver dag om bord i en av de fleste båter som seiler ut til Middelhavet. Her finner man en utmerket strand og ved utmunningen er det etablert flere fiskeoppdrett som tiltrekker pelikaner og andre subtropiske fugler. Ellers er det om å holde øye med de små skilpaddene som lever i elven hvis vann selv i sommermånedene bare er 15°C, da det kommer oppe fra Taurusfjellene. En stor kontrast til Middelhavets lune bølger. Fra Manavgat er det også mulig å seile mot nord opp mot fjellene, på et tidspunkt blir strømmen likevel for kraftig og man blir nødt til å vende om. Strømmen kommer fra et par små fosser som man kan kjører opp og se på, de er ikke særlig imponerende og området med suvenirbutikker og caféteria er i den graden overrent. Manavgat by har marked hver mandag og det er en god opplevelse. Utover de vanlige kopivarene, lær, smykker osv. selges også frisk frukt og grønt, fetaost, honning og andre matvarer. I det hele tatt er byen et fint sted å handle, prisene er generell lavere enn i Side. Det kjører dolmus til Manavgat fra både Side og Komköy. Banker og kontantautomater finnes også.
ASPENDOS OG Kursunlu fosser
Disse to attraksjonene ligger ikke umiddelbar ved siden av hverandre, men er en veldig god utflukt som kombinerer kultur og natur på beste vis. Ca. 40 KM vest for Side ligger det romerske teateret Aspendos som betraktes som det best bevarte teateret i verden. Det er særlig pga. den intakte sceneveggen at det imponerer. Aspendos er bygget i den romerske keiseren Marcus Aurelius’ regjeringstid og kunne romme 15000 tilskuere. Teateret ble restaurert after at Atatürk var på besøk og han bestemte likeledes at det skulle bli tatt i bruk igjen. I dag blir det slik oppført store verk som Romeo & Julie, Aida og Carmen. Det er gode parkeringsmuligheter og på området finnes toalett og bot med forfriskninger. Entre ca. 50 kr., barn halv pris. Til høyre for teateret er det skilt til et utkikkspunkt hvorfra man har en fantastisk utsikt over teateret. Aspendos ligger ca. 4 KM inne i landet fra hovedveien mellom Alanya og Antalya, men umiddelbar etter man er svingt fra veien vil man på høyre hånd se eiendommelig skjev bro. Den er fra Selsjukkisk tid, men ble senere restaurert av osmanene. Fra Aspendos kan man kjøre ad hovedveien mot Antalya. Ca. 12 KM fra byen viser et skilt mot Kursunlu fossen 7 KM inne i landet. Det er gode parkeringsmuligheter ved området og etter å ha betalt entre på ca. 10 kr. (halv pris for barn) er det adgang til den forholdsvis store parken. Skilt fører ned til parkens største attraksjon, fossen, men området er svært mer enn det. Følg de merket skiltene rundt i parken hvor det flere steder er laget små broer over den brusende elven. Det er masser av fisker og det skulle også være skilpadder, men dem så jeg nå ingen av. Naturen er vidunderlig pen og parken er stor nok til at man lengst vekk fra inngangen føler seg litt alene i verden. Unngå å komme i helgene, særlig på søndag, da de lokale nyter fridagene sine i parken. Et tips er å ta med drikkevarer hjemmefra, en brus koster 15-20 kr.. Er man til mer kultur og historie ligger ruinbyen Perge like i nærheten.
ANTALYA
Antalya er den vestlige middelhavskysten sentrum. Ca. en million mennesker mener man at det bor i byen med forsteder og det gjør Antalya til Tyrkias 6. største by. Det mest spennende ved Antalya er så avgjort den gamle bydelen Kaleiçi med den hyggelige havnen. Området er fra Selsjukkernes tid mens mange av de gamle restaurert husene stammer fra Osmannsk tid. De smale smug med lokalt byliv gir Kaleiçi en sjarmerende stemning. Det kan absolutt bli anbefalt å kjøpe et kort over den gamle bydelen, de kronglete gatene gjør det vanskelig å orientere seg. Kortet vil også være en god hjelp til å finne de attraksjonene som er i området. F.eks. den knekte minareten, Kesik Minare, som har hatt en omskiftelig tilværelse. Det var opprinnelig et romersk tempel, bygget i det 2. århundredet, men ble senere laget om til kirke av bysantinerne i 6. århundrede. Inntil 1896, hvor bygningene ble ødelagt av en brann fungerte stedet som moske. I dag er det slik bare ruiner tilbake og det er ikke adgang til området, men utenfra har man et fint overblikk. Kaleiçi har i sin tid vært beskyttet av en bymur, men den er stort sett vekk, her og det sees likevel tårn som har utgjort en del av byens forsvar. Den gamle byporten, Hadrian-porten fra år 130, står enda på hovedgaten Atatürk Caddesi. Mer spennende er det langs Cumhuriyet Caddesi, en annen hovedgate som omkranser Kaleiçi. Her finner man det gamle klokketårnet og den 38 meterne høya Yivli Minaret, byens jærtegn, bygget av Sultan Alaeddin Keykubat. Like overfor på den andre siden av Cumhuriyet Caddesi ligger Antalyas basar. Den er ikke særlig stor, men med den lange gågata ved siden av giver det utmerket shoppingmuligheter.
Fra Yivli Minareten kan man gå et par hundre meter mot vest ad Cumhuriyet Caddesi. Her ligger en stor plass hvorfra man har en fantastisk utsikt over den gamle bydelen og marinaen med de pene fjellene i bakgrunnen. Marinaen er ganske liten, men svært idyllisk og her ligger utfluktsbåtene klart hvis man skulle ha lyst til en tur ut på havet. Går man fra den store plassen på Cumhuriyet Caddesi et par hundre meter mot vest finner man turistinformasjonen og det danske konsulatet. Antalya Museum er også en god opplevelse, da byen i forbindelse med 1. verdenskrig ble invadert av italienerne hadde okkupasjonsmakten i sinne å bortføre områdets mange kulturskatter. Tyrkerne protesterte og italienerne gikk med til å samle alle gjenstander i en liten moske. Etter krigenes slutt hadde man slik en imponerende samling som omfattet gjenstander fra stort sett alle perioder, inklusive den romerske, bysantinske og Osmannske. Museet er for lengst rykket ut av den liten moskeen og befinner seg nå i mye større lokaler på Org. Kenan Evren Bulvari. Faktisk er Antalya Museum ett av Tyrkias største på over 7000 m2er. Utenfor Kaleiçi er Antalya som enhver annen storby med høyhus, bråk, trafikk og et intenst byliv. Ønsker man å overnatte i Antalya ligger det de mest sjarmerende små pensjonene i Kaleiçi, oppført i de gamle restaurerte Osmannske hus.
Alnaya ligger ca. 60 KM øst for Side og er kystens populæreste ferieby. Her er gode shoppingmuligheter, særlig på fredagsmarkedet. I byen kan man snuse litt av den lokale atmosfæren inn som Side i den graden mangler. Alanya har flere gode kulturelle severdigheter på den store halvøya som deler byen. Først og fremst borg Iç Kule med den 6.5 KM-ene lange muren. Det er ikke fordi det er så mye tilbake av borgen øverst på halvøya, men et par bygninger og en gammel bysantinsk kirke fra 1100-tallet står fremdeles. Det var Alaeddin Keykubat som bygget den lange muren og borgen, men allerede i omkring år 200 f.kr. oppførte piraten Tryphon en festning på toppen av halvøya. Man sier at dette stedet var det siste som falt da romerne under ledelse av Pompeius gikk i kamp mot kystens pirater. Borgen ligger 250 meter over havet og man har en forrykende utsikt over Middelhavet, Alanya og ikke minst de pene Taurusfjellene. Borgen har åpent fra 9.00-19.00. På havnen nedenfor borgen ligger det store røde vanntårnet som kunne romme 120000 liter vann. Det er bygget i 1226 og fungerer i dag som et lite museum. Fra havnen kan man ta en båt rundt om halvøya. Her kommer man forbi det gamle skipsverftet, som i dag brukes av de lokale fiskerne, Kleopatras grotte, fosforgrotten osv.. Inne på land igjen kan man besøke Damlatasgrotten, en mindre dryppsteinshule hvis fuktige luft skulle ha en helbrede virkning på særlig astmapasienter. Her er åpent fra 10.00-19.00 og grotten ligger like hvor Kleopatrastranden starter. Har man et sammenpresset program kan hulen saktens bli hoppet over, den er ikke særlig stor og nokså turistet. Det kjører buss fra Manavgat til Alanya mange ganger om dagen i høysesongen.
Været
Klimaet på Tyrkias sydkyst kan være uutholdelig for oss danskere, dagtemperaturer i sommermånedene på omkring 40° er ikke ualminnelig. Dit kommer at det til tider er svært fuktig i området omkring Antalya/Alanya.
HØYESTE GJENNOMSNITTLIGE TEMPERATURER OG SOLTIMER:
Jan | Feb | Mar | Apr | Mai | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |
Dag | 14° | 16° | 17° | 21° | 25° | 32° | 34° | 36° | 33° | 27° | 21° | 16° |
Natt | 6° | 7° | 8° | 10° | 14° | 19° | 24° | 23° | 21° | 15° | 10° | 8° |
Soltimer | 5 | 5 | 6 | 7 | 9 | 11 | 12 | 12 | 10 | 7 | 6 | 5 |
Fakta
Religion: Muslimer (religionsfrihet)
Innbyggertall: Ca. 63 millioner (Side ca. 20000)
Hovedstad: Ankara
Valuta: Lira (1 Lira ca.4,20 kr.), Merk at Euro er like utbredt i Side og mange av de handlende vil heller ha Euro enn Lira. Det anbefales å veksle i Tyrkia hvis du likevel vil benytte Lira. Se den aktuelle kursen her. Tyrkia har i 2005 fjernet de siste seks nullene i valutaen sin.
Veien til Alanya: Langt de fleste reisebyråene har avganger til Antalya i sommerperioden. Fra Københavne kan man fly med Turkish Airlines til Istanbul og derfra videre til Antalya. Fra flyplassen i Antalya til Side er det ca. 1 times kjøring.
Flytid: 3 T-er. 30 min. Kbh./Billund-Antalya
Lufthavn: Ny flott flyplass i Antalya. God plass, ren og pen med gode venteareal. Gode innkjøpsmuligheter og flere spisesteder.
Innreisekrav for danske statsborgere: Gyldig pass. Opphold i max. 3 måneder uten visum. Sjekk aktuelle regler her.
Mobiltelefon: TDC: Ingen problemer. Sonofon: Ingen problemer.
Pille-pass: Ikke nødvendig.
Tidsforskjell: Sommer 1 time/Vinter 1 time
Turistspråk: Engelsk