Rhodos – nudist

Rhodos er et fint valg til en sol- og strandferie, øya har likevel ikke de beste strendene i Middelhavet, til gjengjeld er det mange av dem. De ligger primært nedover øe østkyst og flere steder er det god mulighet for nakenbading.

De fleste turistene bor i Rhodos By på øyas nordspiss, her bor ca. 70000 mennesker og er man til et godt utvalg av restauranter og natteliv er dette her man skal slå ned seg. Til gjengjeld er her ikke mye hygge og sjarme, biler, scootere og et mylder av mennesker suser mellom hverandre i et rent støyhelvete.

I Rhodos By er de fleste hotellene mindre pensjoner, ikke mange steder finner man et svømmebasseng, men noen KM sør for byen, på den vestlige siden av øya, ligger feriebyene Iallysos og Ixia hvor man finner store hotell og resvarts, det er nok her barnefamiliene vil få den beste ferien.

I den vestlige delen av Rhodos By ligger Orfanidou Street, byens populære bargate. Hele sommer er stemningen høy og det blir virkelig festet gjennom i de lune sommernettene. Musikken drønner ut av høyttalerne på de åpne bara og hele gaten er en stor fest. Omkring Mandraki-havnen er publikummet mer modent med kafeer, bouzoukikluber og bar. Rhodos By har masser av tavernaer og internasjonale restauranter, det greske kjøkkenet må etter hvert være kjent av de fleste. Lekkert, enkelt og med masser av lam hvis man er til det.

Øya er ikke bare sol og strand, men også kultur og en spennende historie, i Rhodos By er det tydeligst i Den Gamle By, som johanitene i sin tid oppførte, den er utrolig vel bevart med mange flott bygninger. Området er svært populært med restauranter og glimrende shopping. Like nord for ligger Mandraki-havnen, det er herfra man kan ta båten til naboøyene eller en tur ned langs østkysten til de gode strendene.

Kjører man fra Rhodos By mot sør, kommer man til mer fredelige områder og små landsbyer hvor tid synes å være gått i stå. Det er også her de gode strendene ligger og hvor muligheten for naturisme er størst.

Veststranden (Windy Beach)
Denne strand er Rhodos Bys alene store strand, en utmerket grusstrand, men her er ofte store bølger og som navnet antyder en del vind. Det er leie av solstoler og parasoller. Går man ned mot strandens sørlige del kommer man til en del klipper og små strandavsnitt. Her er det mulighet for nakenbading, men området er ikke spesielt godt, flere steder på strekningen kan man sees fra den trafikkerte kystveien, hvorfra det er trapper ned til strendene. Det var litt av et tilfelle at jeg så naturister her, men jeg skulle da også like prøve, her var bare få mennesker og rett mange steiner.
Siste info juni 2005: Omtrent 100 % tekstil, men prøv de små strandavsnittene mot sør!

Elli Beach
På byens motsatte side finner man Elli Beach, her er havet mer rolig og det er nesten ingen vind. Vannet er temmelig klart, men dessverre er det en steinstrand. Her kan bli solstoler og parasoller leid, små boder og kafeer sørger for forpleiningen. For enden av stranden er det strandvolleyball og det er her ved Kafeen ungdommen holder til. Det er ingen naturisme på Elli Beach.
Siste info juni 2005: 100 % tekstil!!!

Nikolas Beach
Nedover østkysten finnes en perlerekke av strender, for de som gjerne vil ha sol på hele kroppen er det mulighet for det på den liten Nikolas Beach, ca. 8 KM sør for Rhodos By. Stranden er ikke så kjent, et liten skilt fra hovedveien fører ned der. Langt de fleste badende her har likevel badetøy på, men man kan leie solstole på de små klippene hvor man kan solbade naken rimelig usjenert. Jeg var her tre dager og i snitt var vi 10 nakenbadere av begge kjønn. En liten taverna ligger på stranden.
Siste info juni 2005: ca. 10 % naturist

Faliraki
Noen KM lengre ned av kysten støter man inn i Faliraki som etter hvert har vokst seg stor. Midtbyen er plastret til med engelske puber og her er faktisk godt gang i nattelivet med primært engelskmenn og skotter. Stranden er deilig og lavvanne, men sanden er brennende varmt. Her er solstoler og langs stranden mange små bar som serverer forfriskninger. Riktig mange, særlig unge, drar til Faliraki for å bade og sole, så det er en ungdommelig stemning på stranden.

Også i Faliraki er det mulighet for å nakenbade, det skjer ca. en KM sør for selve Faliraki Beach i en liten bukt. Her kan også bli solstoler for ca. 7 euro pr. dag leid, da jeg kom forbi stranden i 2005 var her pent besøkt. Det har tidligere vært en del historier om krattluskerer på nakenstranden, men det lar til at det nå er ansatt oppsynmenn som sørger for skikkelige forhold. Jeg har fått denne mailen september 2007:

” Fordelingen av folk var faktisk svært lik. Flest par, et par fyr som kom sammen, og et par enslige kvinner og menn, tett på 50/50! Vi opplevde faktisk ikke noe negativt! Det er nå heller ikke lett å komme som enslig mann og bare glo, for de, som holder øye med nye gjester mht. oppkreving har straks øynene på dem. Enkelte kom gående en tur langs veien, og et par mopeder kom kjørende ned for å vende, men det var alt! Lekker stemning, mange tyskere, engelskmenn, ca. 95 % var nakne”.

På stranden finnes også toaletter, bruser og en utmerket taverna hvor man kan kjøpe forfriskninger.
Siste info september 2007: På hodestranden 100 % tekstil, på den “offisielle” naturiststranden ca. 95 % naturist.

Afandou Beach
Kjører man videre mot sør, støter man inn i Afandou Beach, som er den lengste stranden på Rhodos. Her er virkelig god plass og stranden er ren og pen. Det er et lite område med solstoler og parasoller og små kafeer/tavernaer finnes også. Her er det god mulighet for nakenbading hvis man går vekk fra mengden, men jeg så bare ganske få naturister.
Siste info juni 2005: ca. 5 % naturist

Tsambika Beach
Lengre mot sør kommer Tsambika Beach som nok er en av Rhodos’ beste strender. Den er et par KM lang med sand og lekkert klart vann. Man kan leie solstole, men det er også mulighet for å ligge litt mer usjenert. Sørenden samler en del naturister, jeg var her et par dager og det har nok vært 20-25 nakne. Stranden kan varmt bli anbefalt til barnefamilier, her er det god plass å boltre seg på og deilig lavt vann.
Siste info juni 2005: På hele stranden ca. 5-10 % naturist, men på sørenden ca. 50 % nakne.

Lindøs Beach
Videre ad østkysten når man Lindos, den pene antikke byen. Hvit og majestetisk ligger den vidunderlig oppad fjellet. Stranden ligger i en liten bukt og er temmelig lekker, ett av favorittstedene mine på Rhodos, men dessverre ingen nakenbading på hodestranden, men langs klippene i høyre side (mot sør) kan man ofte se naturistene bade. Her skulle også ligge en grotte som er god å dykke i. Lindos er temmelig besøkte og likevel likevel stille. Jeg tilbringer alltid 3-4 netter i Lindos når jeg besøker Rhodos.
Siste info juni 2005: 100 % tekstil!!!

Prasonissi
De siste parene år har jeg fått en nytt favorittsted på øya, jeg kjørte ned til øyas sørligste punkt hvor pene lange strender ligger øde. Eller det gjorde de engang, nå er veiene blitt bedre, men her er fremdeles litt øde og alt etter hvem som ellers er på stranden kan man saktens nakenbade her, det gjorde jeg i hvertfall. Det er kommet et par tavernaer og det ser ut som om at flere hus vil dukke opp, kanskje i form av hotell og restauranter. Det ser likevel ut til at Prasonissi er ved å være temmelig besøkt, august 2007 fikk jeg denne mailen:
“Jo, det kan da bli nakenbadet ved Prasonissi, men det lar til at tekstilene også her har fått overtaket. Nå er det en strand med solstoler og parasoller, ja, til og med badevakter er det kommet. Dessuten er her mange surfere. Men vi så da 5-6 naturister i den ene ende av stranden”.
Siste info august 2007: Bare få naturister

TRANSPORT
Det finnes to busstasjoner i Rhodos By, den vestlige stasjonen ved det nye markedet har ruter til bl.a. Kamiros og Kalithea. Den østlige stasjonen ved Rimini-plassen har avganger til bl.a. Faliraki, Lindos og Lardos. Regn med en pris på ca. 2-3 Euro for en tur med bussen.

Lufthavnen ligger ca. 15 KM sør for Rhodos By, her kan man fly til bl.a. Athen, Santorini, Mykonos og Heraklion på Kreta.

Øyhopp er populært i Hellas, fra mandrakihavnen i Rhodos By er det avgang til atskillige øyer, bl.a. Kos, Karpathos, Patmos, Symi osv.

RHODOS SEVÆRDIGHEDER
Rhodos har mange interessante turistattraksjoner. Er man til kultur kan man besøke Den Gamle By i Rhodos By. Den er bygget av Johanitterne i 1200-tallet og er svært vel bevart,. Her er også gode shoppingmuligheter. I Lindos, ca. 40 KM sør for Rhodos By, finner man Akropolis, bygget på et lite fjell 166 meter over havet. I dag er det bare ruiner tilbake, men det er fremdeles en flott opplevelse. Selve by Lindos er hyggelig med de hvite husene som kravler oppad fjellet. På øyas vestkyst kan man i Kamiros få enda mer kultur, her ligger utgravingene av en gammel minoisk by.

RHODOS HISTORIE
Allerede i år 1550 f.kr. kom minoerene til øya hvor de bosatte seg på vestkysten i byen Kamiros. Sammen med Lindos og Iallysos dannet Kamiros bystaten Rhodos i år 500 f.kr.

Rhodos er berømt for “kolossen” som betraktes som ett av verdens syv underverk. Statuen, som sto ved innseilingen til havnen i Rhodos By, ble bygget i år 300 f.kr. som takk for at de forhindret Demitrios den Første i å erobre øya. I denne perioden var øya et viktig maritimt senter, primært på grunn av øyas raske skip.

I år 356 f.kr. kommer Alexander den Store til øya, men han mister rask interessen så romerne har fritt spill da de i år 42 f.kr. erobre øya med ødeleggelser og plyndringer til følge.

I år 50 e.kr. kommer apostelen Paulus til Rhodos og gjør øya til et viktig kristent senter. Årene etter er det bysantinernes tur til å kontrollere Rhodos eferfulgt av pressene som har makten i år 620 e.kr.

I 1242 erobrer Genoa øya inntil 1309 hvor St. John og korsridderne kommer til makten. Det er i denne perioden at Den Gamle By blir oppført.

Inntil 1912 var Tyrkerne ved makten og først i 1948 blir Rhodos igjen selvstendig after en del år med italiensk herredømme.

Leave a Reply

Your email address will not be published.