Restauranter i Paris

Få byer i verden er like anerkjent for sine restauranter som nettopp Paris. I de senere tider har også de spanske byene Barcelona og San Sebastian utmerket seg positivt, men ingen har like sterke røtter til fantastisk gastronomi som det Paris kan skilte med.

Med slik historie for kjøkkenkunst som det Paris har, så vil du også finne et tilsvarende rikt utvalg av spisesteder i både sentrumsområdene og utkantstrøkene. Her spenner spisestedene fra de rimelige fortauskaféene med løksuppe på menyen, til de ekslusive gourmetrestaurantene med tradisjon for råvarer som andelever og trøfler. Nå er det heller ikke slik at det dyreste nødvendigvis trenger å være det beste.

En trend blant franske stjernekokker er det å avslutte arbeidet på topprestaurantene til fordel for å åpne sin egen bistro med rimelige priser, mer rustikk mat og nesten like gode smaker. Et eksempel på nettopp dette er Guy Savoy som står bak bistroen La Butte Chaillot. Bistroen er kjent for utsøkt mat, varmt interiør og veldig overkommelige priser. Om man derimot er ikledd spanderbukser så vil det være på sin plass med et besøk på La Chateaubriand. Dette er restauranten som i 2011 ble rangert som den niende beste restauranten i verden, og den aller beste i Paris. Kåringen ble foretatt av det anerkjente Restaurant Magazine.

Jakten på Michelin-stjernene

En av drivkraftene til mange restauranteiere i Paris er de forgudede Michelin-stjernene. En Michelin-stjerne er først og fremst et bevis på usedvanlig høy kvalitet på mat og service, men det kan også være et tegn på at restauranten leverer noe nyskapende innenfor kokkekunsten. En restaurant i Paris som blir tildelt en Michelin-stjerne kan vente seg mer PR og en god inntektsøkning. Motsatt vil resultatene være katastrofale for stedene som mister en Michelin-stjerne. Steder som beholder sine Michelin-stjerner fra år til år vil derimot kunne se frem til det samme gode salget som de har hatt de foregående årene.