Reisesykdommer

Før du reiser

Det er fleste ting man skal ta høyde, for før man reiser. Medisin er en av dem.
Det er det samme hver gangen. Man hadde planlagt det hel så godt og huskelisten var lang som en telefonkatalog. Likevel oppdager man midt i ferien at man enda engang har glemt diar?-pillene eller noe annet viktig. Det har NetDoktor tatt høyde for. Her er det den nødvendige huskelisten med nettopp de nyttige opplysningene, du like mangler til forberedelsen av den perfekte reisen.

Vaksinasjoner
Viss typer vaksinasjoner og forebyggende medisin skal bli gitt i god tid før avreise. Gå derfor til legen din seks til åtte uker innen, du skal reise. Hele reiserute bør på forhånd være planlagt og bli opplyst til legen din, da behovet for vaksinasjon og malaria-forebyggelse både avhenger av hvilke land man reiser i og hvor lang tid man skal være vekk. Husk også å opplyse om reiseform: Det er stor forskjell på å bo i en landsby eller på et femstjernes hotell. Husk å få et internasjonalt vaksinasjonskort med underskrifter og stempel og ta med dette på reisen.
Du kan også selv undersøke hvilke vaksinasjoner du har bruk, før du reiser. Det er en god ide å være oppmerksom på hvor lang tid en vaksine varer om det er bivirkninger og om det er særlige situasjoner, hvor du ikke bør få den. For gravide gjelder naturligvis andre retningslinjer.

Les mer om vaksinasjoner her

Min daglige medisin
Hvis du tar daglig medisin, bør du sikre deg at det er nok til hele perioden, du skal være vekk. Ta med medisins navn og legens anvisning. Undersøk bivirkningene og om legemidlet for eksempel virker annerledes i solen Oppbevar alltid livsviktig medisin i håndbagasjen.

Reiseapotek
Dessverre kan man ikke sikre seg 100 prosent imot uhell og ulykker, men de små overraskelsene kan med en viss sannsynlighet bli forutsagt. Derfor er det en god ide å ta med et mindre reiseapotek det kan lindre hodepine, diare eller insektbitt. Til de mer eksotiske reisene bør man utvide apoteket med eksempelvis kanyler og malariaforebyggelse. Hvis man tar med kanyler og spesielle former for medisin (særlig morfin-preparater), kan man i noen land møte en ubehagelig mistenksomhet. Bet derfor legen din om ett skriv på engelsk, fransk eller spansk, hvor det står at den vedkommende medisinen er til personlig bruk. Les mer i artikkelen om medisin på tvers av grenser .
Medisinattest (= “Pillepass”)
Danmark trådte i inn Schengen-samarbeidet i mars 2001. Det betyr at man skal ta med en medisin-attest, hvis man reiser til et land, som er med i denne avtalen.

Solkrem
Likeså deilig det er å merke solens milde stråler gi den bleke vinterkroppen liv igjen, likeså dødbringende kan solens kjennskap være. Likevel er det slett ikke så vanskelig at nyte solen på en sunn og ufarlig måte.

Sykdommer
De sykdommer som hyppig treffer reisende, er ikke av alvorlig karakter. Men de kan likevel være problematiske, hvis man er langt fra legehjelp eller ikke snakker det lokale språket. Ofte kan man før en lengre reise få sin eget lege til å skrive ud midler, så man i nødstilfelle selv kan behandle de hyppige banale lidelsene som halsbetennelse , blærebetennelse, forkjølelse , forstoppelse og reisediare Ved reiser i tropene, vil det være en risiko for å bli smittet med spesielle sykdommer. HIV og kjønnssykdommer bør man dessverre alltid sikre seg imot, og det er naturligvis obligatorisk å ha den nødvendige prevensjon vet hånda.
Den nødvendige sjekklisten:
* Vaksiner og oppdatert internasjonalt vaksinasjonskort
* Min daglige medisin
* Reiseapotek (smertestillende, middel mot diare, forstoppelse, transportsyke, kløe, solbrenthet, betennelse)
* Førstehjelpskasse (plaster, termometer, bandasje, kanyler, sprøyter, pinsett og saks)
* Vannrensingsmiddel
* Insektspray eller annet myggemiddel
* Solkrem
* Prevensjon
* Førerkort
* Trygdebevis
* Forsikring
* Penger
* Pass. Sjekk utløpsdato og visum.
* Kopi av pass, førerkort m.m., blir oppbevart et annet sted enn orginalerene
* Reiselitteratur og kart

Leave a Reply

Your email address will not be published.