Reise til Gambia

Gambia er en republikk som er beliggende i den vestlige delen av Afrika. Landet er det minste landet i Afrika med et samlet areal på 10.380 kvadratkilometer og cirka 1,6 millioner innbyggere – 11,5 prosent av landets areal består utelukkende av vann. Gambia grenser bare opp til Senegal som nærmest omkranser hele landet.

Gambias hovedstad heter Banjul, og overraskende nok var det – i 2003 – bare 34.828 innbyggere i selve hovedstaden, noe som skyldes at byen er beliggende på en liten halvøy som er knyttet til fastlandet med broer. Banjul ligger det hvor Gambia-elven utløper – en elv som deler opp landet i 2 deler.

Man overser lett Gambia, når man ser et kart over Afrika. Gambia er nemlig ett av de minste landene i Afrika og omsluttet av Senegal (Bortsett fra en 80 km kyststrekning). Turistene har imidlertid fått øynene opp for landet, siden det er rikt på fantastiske ferieopplevelser. Den fantastiske kysten byr på mulighet for både badeferie og besøk i travle fiskebyer, dessuten har Gambia noen unike naturreservat, som f.eks. Kiang West National Park og River Gambia National Park.

Visum

gambiaSkal du på turistferie i Gambia, så er det visumfritt i opp til 28 dager. Ved forretningsreiser gjelder det en ukes visumfrit. Passet din skal være gyldig og ha ett minimums gyldighet i 6 måneder utover  oppholdets varighet.

Vaksinasjon

Ved en kortere reise til Gambia, kan det være relevant å bli vaksinert mot stivkrampe, meningokokk-hjernehinnebetennelse, hepatitis A, gul feber og difteri. Det er risiko for Malaria i Gambia, og det er derfor også anbefalt at du beskytter deg mot malaria. Mer informasjon kan du få hos legen, samt anbefalinger om andre vaksinasjoner. Husk å dra til legen i god tid, da vaksinasjoner skal tas over lengre perioder.

Beste reisetidspunkt

De fleste turistene besøker landet mellom november og februar. Da er været mest behagelig.

Sikkerhet

Hard kriminalitet er ikke så utbredt i Gambia, men det er risiko for overfall og småtyverier. Sørg for at du er oppmerksom på verdiene dine og sikrer dem best mulig. Pass på med å gå rundt alene etter mørkets frambrudd, særlig kvinner skal være oppmerksomme.

Valuta

Den lokale valutaen er Dalasi, som er kraftig rammet av inflasjon. CFA franc kan også benyttes mange steder. Omkring Banjul er det mulighet for å finne minibankautomater, som tar i mot visakort – dessuten finnes det bankautomater i de fleste turistområdene.

Forsikring

Du bør tegne en reiseforsikring som dekker reisen din i Gambia. Det er viktig at du undersøke de forskjellige selskapene og finner den rette forsikringen.

Fakta

  • Det lokale navnet: The Gambia
  • Hovedstad: Banjul (50.000)
  • Areal: 11.300 km2er.
  • Språk: Engelsk er det offisielle språket, men blir også talt en del lokale språk.
  • Religion: 90% muslimer.
  • Innbyggere: 1.3 million.
  • Styreform: Republikk.
  • Drikkevann: Alt bør kokes innen bruk (flaskevand er selvfølgelig trygt).
  • Elektrisitet: 220 volts AC – 50Hz.