Ravello i Italia – musikkens by

“Kjært barn har mange navn”.

Dette kjente ordspråket er passende til å beskrive Ravello – den lille perlen på toppen av Amalfikysten, som har en fascinerende historie bak seg. Av de mange fine kjælenavnene som vi knytter til Ravello, er det imidlertid “Musikkens by”, som har satt seg best fast.

At Ravello er blitt “musikkens by” er absolutt ikke tilfeldig. Hver sommer fylles byen av musikk i forbindelse med den årlige “Ravello Festival”, som finner sted i byen. Men kjælenavnet går faktisk lengre tilbake i tiden, og før vi forteller om festivalen, får dere vite litt mer om Ravellos historie.

Ravello hadde storhetstiden sin for 1000 år siden da en gruppe adelige fra Amalfi søkte dit på grunn av stridigheter med dogen i Amalfi. I Ravello fant de den perfekte plasseringen til å drive sjøfart – omgivelsene var vakre, og byens høyde gjorde den lett å forsvare slik at de opprettet en maritim republikk. Deretter blomstret Ravello, og den ene prominente personen etter den annen slo ned seg i byen.

Villa Cimbrone

Villa Cimbrone

I Iøpet av denne perioden ble noen av de villaene som byen er så kjent for i dag bygget – heriblant Villa Cimbrone og Villa Rufolo, som vi skal stifte nærmere bekjentskap med senere. Etter som Ravello fikk større økonomisk og politisk betydning ble trusselen fra de andre maritime republikkene større, og i 1137 ble byen ødelagt av fiendene fra Pisa.

Deretter gikk byen i forfall, og innbyggerne begynte så smått å forlate byen. I Ravellos gullalder nådde innbyggertallet helt opp på 25.000 – i dag er tallet noe mer beskjedent på bare 2500 innbyggere. Byen er ikke desto mindre et reisemål for besøkende fra nær og fjern som kommer for å oppleve Ravellos historie og kultur på egen hånd. Særlig de to villaene og mest av alt deres vakre hager er hyppig besøkte.

Men hva er det så med Ravello og musikken?

Da Ravello gikk i forfall ble flere bygninger ødelagte, men heldigvis sto noe av det vakreste tilbake: utsikten og villaene. Selv om byen har hatt storhetstiden sin, har historien om Ravello gått verden rundt, og byen har gjennom årene blitt besøkt av mange – vanlige turister som gjester av den mer prominente typen.

Den tyske operakomponisten Richard Wagner er uten tvil den gjesten som har hatt størst betydning for Ravello. Wagner ankom til Ravello i 1880, og den lille italienske byen skulle komme til å spille en stor rolle i livet hans. Han var på daværende tidspunkt i gang med å komponere det som skulle bli hans siste verk – operaen Parsifal, som hadde vært underveis siden 1857. Under oppholdet sitt i Ravello besøkte han Villa Rufolo og den vakre hagen, og her, midt i herligheten, fant han inspirasjon til “Magic Garden of Klingsor”, som inngår i operaen.

Etter besøket sitt i Vila Rufolo skrev han følgende beskjed i gjesteboken: “The enchanteden Garden of Klingsor has been found” (Den fortryllende Klingsor hage er funnet), noe som vitner om at hagen i Villa Rufolo var direkte inspirasjonskilde til hagen i operaen.

Det skulle raskt vise seg at Wagners besøk i Ravello kom til å få stor betydning for Ravellos status som musikkens by. Siden har andre musikere oppholdt seg i byen, blant annet Bernstein og Verdi, som også forelsket seg i Ravello.

Så hvorfor kalles Ravello for “musikkens by”? Kort og godt: Ravello er innbegrepet av musikk, og byen er synonym med Wagner.

Ravello festivalen

ravello-italia-musikkRavello festival er en av de eldste og mest anerkjente festivalene i Italia. Det har vært konserter i byen siden Wagners tid, men en dag oppsto idé å flytte ut konsertene til de flott villaene – og på en scene på vannet, hvor besøkende ikke bare kunne lytte til musikken men også nyte den fantastiske utsikten over en av verdens vakreste kyststrekninger. Dermed tok festivalen den formen som vi kjenner i dag.

Den første Ravello festival ble innviet med en Wagner konsert i Garden of Klingsor. Årstallet var 1953, noe som markerte 70-året for Wagners død. Siden 1953 har Ravello festivalen blitt avholdt til ære for Wagner, og selv om den etter hvert har en del år på baken, er Wagners musikk fremdeles kjernen i programmet – år etter år.

I løpet av årene er festivalens tilbud blitt utvidet og inneholder nå også teater, dans og kunst. Selv om det i takt med den teknologiske utviklingen har blitt satt fokus på de utfordringene som kan være forbundet med å avholde utendørskonserter så er det ikke et problem for Ravello festivalen. Kombinasjonen av musikken og omgivelsene – en scene på vannet med en fortryllende utsikt i bakgrunnen – veier opp de manglene som kan finnes ved utendørs konserter.

Hvis du har lyst til selv å oppleve Ravello festival eller bare vil vite mer, så kan du lese videre på festivalens hjemmeside.