Phuket – reise

I det sørlige Thailand, bare 9° nord for ekvator, ligger Phuket, ett av nordmennenes foretrukkene ferieområder i vinterhalvåret. Øya er ganske pen, også selv om det kuperte terrenget med frodig regnskog, kokospalmer og risplantasjer holder på å forsvinne til fordel for veier og industri. Populariteten skal nok bli funnet i områdets skjønnhet, strendene og særlig befolkningen som i Thailand er noe særlig. Den buddhistiske inngangen til livet og hverdagen gir en ytterst vennlig befolkning som vil gjøre alt for at du skal føle deg velkommen. Det kniper litt med engelskkunnskapene, men med litt tålmodighet og en del fakter skal det nok lykkes å kommunisere.

Phuket kan synes svært turistifisert, det er absolutt ikke hit man skal hvis man vil oppleve det ekte Thailand. Likevel er det stor forskjell på turistbyene, Patong er til fest og farger, mens tempoet er noe roligere i Karon og Kata. I de mindre feriebyene som Kamala og Rawai kan man fremdeles finne litt ro og sjarme.

Byene

Patong:
Patong er Phukets største ferieby og et skremmende eksempel på en by som har fått lov å utvikle seg uten myndighetenes inngripener. Trafikkaos, bråk og tusenvis av blunkende neonskilt med allverdens tilbud velter turistene i møte. Sentrum er omkring Bangla Road som også fungerer som prostitusjonsgate. Engelske, irske, tyske og lokale bar ligger på stripe med dunkende discorytmer. Enda vilt går det til ved det store barområdet omkring Crocodile Disco ca. midt på gaten, hvor nattelivet er nokså intenst, europeiske menn, prostituerte og transvestitter velter rundt i et stort kjøttmarked ved midnattstid. Mellom alt dette ligger et vell av forretninger og det store shoppingsenteret Ocean Plaza. Byens nye shoppingsenter heter Junceylon, her finnes en del restauranter og moderne butikker. Patong strandvei, Thaweewang Road, er et mylder av mennesker døgnet rundt. Her kommer turistene først og fremst for å shoppe i den endeløse rekken av forretninger, byen er faktisk litt av et shoppingparadis. På strandveien finner man også en del penere restauranter, heriblant flere med frisk seafood. Strandveien har flere små blinde sidegater som ikke er minderer kjedelige.

Den travle gaten Bangla Road ligger midt i Patong og løper opp til Ratt U Thit Road som løper parallelt med strandveien. Her er det spesielt om kvelden et godt liv med forretninger, stilte opp boder, litt bar og en del enkle, lokale restauranter med en temmelig aggressiv markedsføring. Patong har et bredt utvalg at restauranter, her kan bl.a. bli spist italiensk, kinesisk, japansk, egyptisk osv.. Den obligatoriske McDonalds finner man på strandveien og KFC i shoppingsenteret Ocean Plaza på Bangla Road. Danske restauranter finnes faktisk også i Patong. Byens strand er fin og nokså overfylte ved sentrum. Endeløse rekker av solstoler er linet opp, og turistene nyter sammen solen med hundre av europeiske menn og sin unge thai-kjæreste. Vannsport som paragliding, jetski og bananbåt kan bli prøvd. Flere strandbar finnes, og fruktselgere og massører går rundt mellom solstolene og tilbyr varene sine. Det sies at Patong engang var en bananplantasje, det må ha vært et pent sted før byen ble etablert Patong i dag er litt av en turistghetto, men absolutt stedet hvor det skjer og det virker som om at alt er mulig og tillatt.

Karon:
Karon ligger ca. fem KM sør for Patong og er Phukets neststørsde ferieby. Den kan likevel ikke bli sammenlignet med Patong, selv om stranden nesten er like lang, ca. tre KM. Karon har ikke noe sentrum, men tre områder med forretninger og restauranter ligger på den lange strekningen. Et ved rundkjøringen opp mot Patong, et ca. midt på, og det siste er det området som i dag er smeltet sammen med Kata. Området mot Patong er den eldre delen av Karon, ved rundkjøringen deler veien seg i Patak West (strandveien) og Patak Øst som kjører gjennom den gamle delen av Karon og vekk fra strandområdet. Omkring rundkjøringen er det butikker, restauranter og hotell som f.eks. Centara Karon Resort og Mövenpick Resort & Spa. Midt på Karon Beach er det de store hotellene som f.eks. Hilton Arcadia og Thavorn Hotel som ligger side om side, som fyller det meste. Dette område er mer stille, men ihvertfall fra sistnevnte hotell er det ikke langt til bysonen opp mot Kata som nok er det livligste området langs Karon Beach, små sidegater løper her opp fra strandveien med allverdens tilbud til turistene. Alle tre byområder er fullt utviklete, her finnes atskillige restauranter, forretninger, tourbyrå osv.. Karon Strand er god med lys sand og klart vann, det blir likevel rask dypt. Solstoler og parasoller kan bli leid. Stranden er mest fylt opp mot Kata, men man kan finne litt mer plass ved rundkjøringen opp mot Patong. Det er ofte badeforbud ved Karon Beach i sommermånedene pga. sterke understrømmer. Karon har et fint natteliv, selv om en del av prostitusjonsmiljøet er rykket hit fra Patong, er det langtfra så vilt.

Kata:
Kata Beach ligger et par KM sør for Karon, men reelt er de to byene vokst sammen. Selv om Kata er den minste av de tre store turistområdene på Phuket, mangler byen ikke noe, her er det alt noe som skal til for en god ferie. Likevel er nattelivet begrenset, så er det formålet med reisen må man nok søke andre steder hen. Naturligvis finner man bar og små listige steder, men når det gjelder diskotek og fest til langt ut på natten må man til Patong. Katas strand er lekker med fin hvit sand og klart vann. Den ligger i en liten bukt og er deilig lavvanne. På den andre siden av den liten smale strandveien ligger Club Med Hotel som faktisk er like langt som stranden. Strandområdet er slik svært litt traffikert hvilket er medvirkende til den rolige og avslappede atmosfæren. På standen kan det bli leid solstoler og parasoller, små strandbar tilbyr forfriskninger og frukt side om side med de fleste massørene. Det kan bli leid jetski og longtailbåde seiler ut til øya Koh Pu, som man kan se fra stranden. Kata Beach har utmerket snorklemuligheter i begge ender av stranden. Kata har ikke noe egentlig sentrum, men hvor Karon Road (Karon strandvei) løper ut i Kata Road ligger mange forretninger og restauranter samlet. Det samme gjør seg gjeldende i den andre enden av Kata Road, omkring buss- og taxistasjonen.

Rawai Beach:
Rawai Beach på Phukets sydkyst var faktisk det første stedet som backpackerene i sin tid oppdaget. I dag blir byen stort sett bare brukt som utgangspunkt til utflukter til de sørlige øyene Koh Hee og Koh Racha. Byen har et par overnattingsmuligheter, men er svært litt turistet i forhold til det man ellers ser på øya. Ved aftentid fylles de fleste restauranter langs vannet med lokale og atmosfæren er vidunderlig. Rawai kan lyde kjedelig, men jeg tilbrakte en uke her, og det var bare få ganger jeg merket at jeg var på en av Asias mest besøkte øyer.

OVERNATNING
Som så mange andre steder i Thailand er det også på Phuket overnattingssteder av enhver slags. Man finner både billige guesthouse og store resvarts med allverdens fasiliteter. I Thailand er hotellnivået høyt sammenlignet med andre steder, selv på middelklassehotell vil man som regel oppleve å få veldig mye for pengene. Phuket er likevel ett av de dyreste reisemålene i Thailand, men sett med danske øyne fremdeles svært billig.

TRANSPORT
Man kommer lettest rundt med Tuk-Tuk, som ikke er trehjulete som i Bangkok, men små firehjulede vogner hvor man sitter på latt. Komforten er ikke høy, så skal man lengre vekk må taxi bli anbefalt. Langt de fleste Tuk-Tukeren er røde og det er masser av dem. Tuk-Tuk priser ligger noenlunde fast, men avtal alltid pris før du kjører. Fra feriebyene til Phuket By koster det ca. 300 baht. Det gjør turen fra Patong til Karon og Kata også. Taxi kan bli leid for et par timer eller en hel dag. Også her må man avtale en pris innen start. Fra Phuket By kjører lokalbuss til Patong (ca. 15 baht), og til Karon og Kata (ca. 30 baht). Longtailbåde seiler fra de store feriebyene til de mindre besøkte strendene som f.eks. Laem Singh Beach. Det er tourbyrå på nesten hvert gatehjørne i turistområdene. Det er masser av muligheter og man kan sammenligne pris og innhold i de fleste fargestrålende brosjyrer. Felles for stort sett alle utflukter er at man blir hentet på hotellet sitt og satt av samme sted når dagen er forbi, svært bekvem. De flest hotellene har en tour-desk som kan være behjelpelig med utflukter.

MAT & DRIKKE
Det finnes restauranter av enhver slags på Phuket, like fra gatekjøkken til den berømte restauranten Mom Tris Boathouse i Kata, som serverer thailandsk gourmetmat. Det er ikke langt til nærmeste restaurant, ofte er det bare et lokale, simple innrettet med lysstoffrør i taket. Mor står i kjøkkenet og det er mange ganger disse stedene man finner den beste maten. Prisnivået er generell lavt i Thailand, og selv om man sier at Phuket et dyrt sted, er det fremdeles maga billig å gå ut og spise, den lokale thaimaten fås fra ca. 15 kr. pr. rett. Thailandsk mat er helt i top, maten kan være (mye) sterk og den er utrolig lekker og veltilberedt. Europeisk mat er ofte mye dyrere, men mage steder. og særlig på hotellene, er det mulig å få pizza eller biff. Vin er ikke noe thaiene drikker, men importert vin fås som regel på restaurantene, kvaliteten er likevel ikke i top. Som nevnt er det mange gode steder å spise på Phuket, vil man gjerne besøke et penere som serverer thaimat, så er her et par forslag som jeg selv har prøvd:
Papaya: Veldig god og pen restaurant med bred meny. Ligger på Patong strandvei ca. 200 meter sør for Bangla Road. Her er ofte underholdning.
Kampong Kata Hill Restaurant: Skjønn restaurant med lekker mat og god betjening. Ligger i Kata på Patak Road. Mange trapper til restauranten, men tilgjengjeld fin utsikt over byen.
Pay Mæh Nam: Supergod og billig restaurant i Kathu, ikke langt fra Patong. Her er svært hyggelig, da restauranten nesten ligger ute i en sjø. Ta en taxi der ute.

AKTIVITETER/FORLYSTELSER
FantaSea: Enorm temapark ved Kamala. Her er show, restauranter, butikker osv. det har Thailand som tema. Åpent alle ukens dager, unntatt torsdag, fra 17.30-23.30.
Thai Village: Lite område nord for Phuket By med oppvisning i tradisjonelle thai-danser, sverdkamp osv.. Også elefantshow. Området virker litt slitt. Entre 200 baht. Åpent alle ukens dager fra klokken 11.00.
Phuket Aquarium: Områdets mange fisker samlet i et flott aquarium. Ligger ved Cape Panwa og har åpent fra 10.00-16.00.
Go-Cart: Utendørs bane ligger ca. 5 KM fra Patong i retning mot Phuket By.
Bungy Jump: Ved Kathu foss, ikke langt fra Patong. Åpent fra 9.00-18.00.
Dino Park: Minigolf og restaurant med dinosaurer og tjenere kledd som Flintstones. Et par elefanter som kan bli fôret med bananer, bidrar til underholdningen om kvelden.
Elefanttrekking: Funnet flere steder på Phuket, forhør deg på hotellet eller hos Tuk-Tuk sjåførene.
Undervannsbåt: Se de fargestrålende fiskene uten å bli våt. Seiler fra mollen i Chalong.
Party Cruise: Phukets festbåt har to avganger, en 1 time før solnedgang og en klokken 21.00. Et antall drinker er inkludert i prisen på 1500 baht.

STRENDER
Få øyer har så mange gode strender som Phuket. De ligger stort sett alle sammen på øyas vestkyst, mens østkysten er klippefylt med store mangroveområder. Av de nevnt strendene i de store feriebyene er Kata Beach absolutt best, men generell er standarden høy på Phuket. Sør for Kata ligger Nai Harn Beach, en skjønn strand uten så mye bråk, da det ikke ligger noen by med sjenere trafikk. Også nordpå finnes skjønne strender, f.eks. Kamala, som etter hvert må bli betraktet som en fullt bygget ut turistby, Surin Beach og en av Phukets beste strender, Laem Singh Beach. Mange av strendene nås med longtail-båt fra Patong. Hel mot nord finnes Nai Yang-og Mai Khao Beach, begge svært populære hos de lokale. Det kan bli campet på begge strender. Når det gjelder strand må man ikke lure seg selv for de fantastisk øyer sør og øst for Phuket. Coral Island og Raya Island mot sør kan bli nådd med båt fra Rawai eller Chalong, mens det seiler båt fra Phuket By til Phi øyene. På alle større strender er det leie av solstoler, 2 stoler med parasoll koster ca. 100 baht for en dag.

Patong, Karon og Kata har masser av shoppingmuligheter. Forretninger med kopitøy, suvenirer, kunsthåndverk og smykker ligger på stripe. Og så er det alle skredderne det stort sett alle sammen er eid av indere eller nepalerer. Dessverre har de tatt med en påtrengende atferd overfor turistene, noe som Thailand ellers er så deilig fri for. Enda mer shopping fås i de tre store shoppingsentrene mellom Phuket og badebyene: Lotus, primært med thailandske varer, Big C og Central Festival. Massasje fås på nesten ethvert gatehjørne. Her kan man som regel velge mellom Thai- olje- eller aromamassasje. Prisen for en time er ca. 300 baht for thaimassasje, og ca. 500 baht for aromamassasje. På de store strendene kan det bli leid solstoler og parasoller, det koster ca. 100 baht for en dag.

Utflukter

ØYAS SEVERDIGHETER
Phuket har mye å by på, både når de gjelder natur og kulturelle opplevelser. Først og fremst må bli øyas nasjonalparker hvor man har forsøkt å bevare noe av den opprinnelige naturen som er gått tapt i takt med den store turistinvasjonen nevnt. Mest populær er Phra Taew parken med Phukets eneste gjenværende regnskog. Det er inngang flere steder, men de fleste besøker en av de to fossene Tonsai og Bang Phae. Entreen er 200 baht og man får en god naturopplevelse på gåturen til fossene. Det er mulig å gå fra det ene fossen til det annet, men det er en hard tur som tar flere timer. Ved begge fosser er det suvenirboder og mulighet for kjøp av forfriskninger. Velger man å besøke fossen Bang Phae kan man også besøke gibbon rehabiliteringssenter som ligger umiddelbar ved siden av. Her prøver man å gi gibbonaper, som bl.a. er brukt til foto med turister, en ny tilværelse. Sentret er svært lite og man skal faktisk ikke forvente at å se noen aper, er man heldig kan man skimte dem innen bak gjerdet. Men OK, det er jo også et liv uten mennesker man prøver å skape. Gibbonprosjektet vil nok være en skuffelse for de fleste, men man skal absolutt ikke undervurdere betydningen av det arbeidet som blir gjort. Det er gratis “entre”, men man er takknemlige for en liten donasjon. Langt de fleste gibbonene blir satt ut i naturen igjen, de fleste på en øy i Phang Nga bugten, men 4 eksemplar er satt ut i nasjonalparken.

Like nord for flyplassen ligger Sirinat Nationalpark, et mindre besøkte område med bl.a. mangrove og lange sandstrender. Midt på øya, ved rundkjøringen i byen Thalang som fungerer som trafikknudpunkt, finner man heltinnemonumentet som viser to søstre som førte øyas befolkning til kamp mot burmeserne. Her finnes også et nasjonalmuseum om Phukets historie og havsigøynerne, entreca. 100 baht. Havsigøynerne kan i dag bli opplevd i Sea Gypsy Village, ca. 5 KM øst for Phuket By. Faktisk bor de på øya Koh Sireh, men den ligger så tett på Phuket at de nesten er smeltet sammen. Havsigøynerne er muslimer og en tur rundt i den liten byen er en god opplevelse, hverdagen sin er svært primitiv og helt forskjellig fra øyas øvrige beboere. Ca. 10 KM sør for Phuket By finner man øyas helligste tempel, Wat Chalong. Faktisk består området av flere tempel, alle svært smekke. Det er mulig å komme inn i dem og særlig hodetempelet i flere etasjer er svært imponerende. Husk å ta av skoene ved besøk i templene. Helt ned på øyas sydspiss ligere Kap Prom Thep, her tar mange en tur til ved aftentid for å nyte den pene solnedgangen

PHUKET BY
Phuket By er øyas hovedby og herfra utgår den meste trafikk. Byen ligger på vestkysten og bare få turister velger å bo her. Til gjengjeld blir byen hver dag invadert av turister fra badebyene som kommer for å shoppe, først og fremst i de to store shoppingsentrene på Thanon Tilok Uthit 1, Ocean Plaza og et par hundre meter derfra Robinson. Begge åpner ca. 10.30 og her kan bli kjøpt alt mellom himmel og jord, som regel til faste priser. Er man ved Robinson shoppingsenter kan man besøke det herlige markedet på Thanon Ong Sim Ohai et par hundre meter derfra. Merk at Tuk-Tuk sjåfører i Phuket By og i særdeleshed omkring shoppingsentrene er svært påtrengende, de rennene rundt med et kort over byen og vil svært gjerne bestemme hvor du skal shoppe.

Byens mest spennende gater er Thanon Ratsida og Thanon Ranong som ligger i forlengelse av hverandre. Begge er fylt med forretninger og på Thanon Ratsida kan man smette innenfor på Hotel Thavorn hvor det er et lite museum om Phuket. På Thanon Ranong ligger mange kinesiske butikker, en arv fra 1800-tallet da kineserne strømmet til Phuket By etter oppdagelsen av store tinn-forekomster. Flott hus og villaer i kinesisk/portugisisk stil kan fremdeles sees i byen. På Thanon Ranong ligger dessuten ferskvaremarkedet, en veldig god opplevelse. Kom så tidelikt som mulig for å oppleve den travle handelen. På markedet selges kjøtt, fisker, frukter, grønnsaker, blomster osv.. Det kan være litt av en opplevelse for syn- og luktesansen, ikke minst med atskillige rotter pilende om føttene på en. Går man et par hundre meter videre ad Thanon Ranong støter man inn i det flott kinesiske tempelet Chui Tui som er sentrum ved den store vegetarianerfestivalen som finner sted i begynnelsen av den 9. kinesiske måneden. Deltakerne gjennomgår en rekke ritual for et rense seg, og åndemanernes opptog gjennom byen med bl.a. gjennomboret kinn er høydepunktet. Det er gratis adgang til det vakkert dekorerde tempel. På Thanon Ranong, ved markedet, finner man bus- og Tuk-Tuk holdeplassen. Buss fra Phuket By til Patong koster ca. 15 baht og til Karon og Kata ca. 30 baht. Med Tuk-Tuk koster det ca. 300 baht til alle tre byer.

PHI PHI øy
Å besøke Phi Phi øyene ca. 50 KM øst for Phuket er nesten ett must. Det er i alt 4 øyer, men normalt omtaler man bare de to største, Phi Phi Ley og Phi Phi Don. Phi Phi Ley er den minste av de to og temmelig uframkommelig med de bratte klippesidene som dramatisk reiser opp seg av havet. Likevel er øya et populært og i dag også overrent utfluktsmål, utelukkende pga. den guddommelig pene strand Maya Bay. Stranden ligger i en nesten skjult bukt, og det var her filmen “The Beach” med Leonardo de Caprio ble spilt inn. Maya Bay har fin hvitt sand og krystallklart turkist vann og det ville være et godt sted å snorkle hvis det ikke like var for de fleste både det konstant seiler inn og ut av bukten. Et område ved stranden er merket og herfra kan det bli snorklet. Toalett finnes på stranden. Seiler man rundt om øya støter man inn i vikingegrotten med veggmalerier fra 1600-tallet. Her bor øyas 22 innbyggere som i generasjoner har samlet svalereder til bruk på det kinesiske markedet hvor det er en delikatesse. Ved siden av Vikingegrotten ligger “Lagunen”, en dyp bukt med krystallklart vann. Motsatt Maya Bay ligger Lo Samah Bay, her er ikke strand, men det kan bli snorklet fra båten.

Nord for Phi Phi Ley ligger Phi Phi Don, den største og mest populære av øyene. Da de første turistene kom hit må de ha trodd de hadde funnet paradis. Samme dramatiske natur som på Phi Phi Ley, svaiende palmer og strender med krystallklart vann og pudderhvit sand. I dag er hovedbyen Tonsai overendt og fullt bygget ut som enhver annen turistby. Likevel har byen sin helt eget atmosfære, her er det det ingen biler og selv om den smale flisbelagte “hovedgaten” som løper langs stranden er overklistret med butikker, er man ikke i tvil om at man befinner seg på en liten øy. Stranden er pen, men det er smått med badende her, de ankret opp båter med endagsturister fra Phuket fyller faktisk det hel. Tonsai har restauranter, bar, tourbyrå, dykkersenter, internettkafeer, minimarked, vekslebyrå og kontantautomater. Fra stranden seiler longtail båter til øyas andre strender, f.eks. den fremragende Hat Yao (Long Beach), ca. 10 min. i båt fra Tonsai. Herfra er det fantastiske snorklemuligheter, dette er ett av de enesde stedene i verden hvor man kan gå ut fra stranden og se haier, her den svarttippet revhajen. Tonsai ligger på en smal tange som knytter øyas to store deler, det ene mot øst er stort og flatt og tilgjengelig ad små stier. Mot vest reiser de enorme klipper seg med uframkommelig skog. Her lever ville aper og dem er det nesten 100 % sjanse for å se på den såkalte Monkey Beach. Her lokker turistene med bananer for å komme tett på de herlige dyrene. Det er mulig å bade fra Monkey Beach ved lavvanne, men vær stilte inn på at en sverm av utfluktsbåter kommer forbi for å få et glimt av apene.

Den liten tangen Tonsai ligger på er ca. 300 meter bred, på den andre siden finner man Ao Lo Dalam, en skjønn lavvannet strand hvor det kan bli leid solstoler og parasoller. Litt lengre ute, rundt om pynten ligger Ao Youn Kasem Beach, en lekker sandstrand med veldig gode snorklemuligheter, flott koraller, zanklider, kravefanefisk og papegøyefisker var bl.a. noe av det jeg så her. Phi Phi Don har et bredt utvalg når det gjelder overnatting, her finnes billige og enkle guesthouse/bungalows og 4-stjernede hotell. Alle slags mennesker besøker i dag den pene øya, men her er stadig tydelige spor av den særlige backpackerkulturen. Båt fra Phuket til Phi Phi Don går fra av havnen i Phuket By, den seiler klokken 8.30 og og klokken 13.30. Avgangstider retur til Phuket er klokken 9.00 og 14.30. de fleste tourleverandører ved Phukets feriesteder kan opplyse om presis pris, overfartstid (ca. 60-90 min.) og avreisetidspunkt.

PHANG NGA BUKTEN
Umiddelbar nordøst for Phuket ligger Phang Nga bugten, ett av de peneste og mest spektakulære naturområdene i Asia. Høye kalkssteinklipper, delvis kledd med skog, skyter opp av havet. Det er et eiendommelig syn, og bukten er naturligvis et svært populært utfluktsmål fra Phuket. Alle tourbyrå i feriebyene kan arragerer den klassiske turen, som starter i byen Phang Nga, ca. 65 KM fra Phuket By. Her seiler man ut i bukten i longtail-båter, og målet er den berømte øya Koh Khao Ping Gun, bedre kjent som James Bond Island, som ble brukt til filmen “Manden med den gyldne pistol”. Øya er nok det mest turistede stedet jeg har besøkt i Thailand og det virker komisk med alle de suvenirbodene som er klasket opp på den liten øya. Fra James Bond Island kan man se over på Koh Tapoo, søm-øya, eller neglen som de fleste også vil gjenkjenne fra filmen. På vei tilbake fra James Bond Island besøker man som regel den muslimske pålebyen Panyi, hvis hovednæring tidligere var fiskeri, men i dag lever man i like høy grad av å bespise de fleste turistene. Byen har ca. 1500 innbyggere og har eget skole, moske osv.. Velstanden er økt i takt med den stigende turismen og selv om det hel fremdeles ser litt primitiv ut, har mange innbyggere båter TV, radio, kjøleskap osv.

Tilbake på fastlandet ved byen Phang Nga, er det populært å besøke grottetempelet Tham Suwan Ku Ha, for å se den liggende buddhaen og kanskje bli velsignet av de lokale munkene. Utenfor tempelet lever det mange aper som etter hvert har vent seg så mye til mennesker at de kommer ned og tigger mat. For å besøke Phang Nga trenger man ikke følge turiststrømmen, faktisk er det store opplevelser i vente hvis man bruker et par dager her. Mange av de store kalkssteinformasjonene har grotter som man bare kan seile inn i ved lavvanne. Noen steder kan man seile helt inn i midten av disse formasjonene hvis flora og fauna først ble oppdaget for få år siden.

DYKKING & SNORKLING
Phuket er et fremragende utgangspunkt når det gjelder dykking og snorkeling. Dykkerutflukter av 1 eller flere dagers varighet kan bli arrangert av dykkerbutikker/senter i turistområdene. Øst for Phuket finnes et par av de bedre områdene, nemlig Hin Musang (Shark Point), hvor det skulle være veldig gode muligheter for å se sebrahaier, Anemone Reef, og sørøst derfor vrakdykk på skipet King Cruiser, som seilte inn i noen klipper på vei fra Phuket til Phi Phi øyene. Nettopp Phi Phi øyer er svært populære for både dykkere og snorklerer. Den fantastisk pene Maya Bay på Phi Phi Ley er likevel nokså overrent og her skal man passe på ikke å bli seilt ned av de utallige speeden- og longtailbåde som seiler inn og ut av den liten bukten. Synd, for her er det gode snorkleforhold. Mindre besøkte er Koh Bida Nok og Hin Bida (Phi Phi Shark Point) sørøst for Phi Phi Ley. På Phi Phi Don, den største av Phi Phi øyer, skal først og fremst bli stranden Hat Yao som er et helt unikt sted for snorkler nevnt. Her er det mulighet for å gå ut fra stranden og se haier, her den svarttippet revhajen som kan bli nesten 2 meter lang. Jeg hoppet i fra båten, men så dessverre ingen haier! Dykke- og snorklestedene ved Phi Phi øyene er svært populære, så pass på ikke å bli seilt ned av dykker- eller speedbåter, her er det en livlig trafikk. Nordvest for Phi Phi, ikke langt fra Phuket, ligger den svært populære Khai Nok. Her er ikke noe å komme etter for dykkere, men mange snorklerer tar en halv- eller heldagsutflukt hit fra Phuket. Khai Nok er sterkt overrent og Phuket-og Krabibaserede tourselskap har lagt beslag på store deler av den liten øya, særlig på vestsiden. Morsomt nok er det langt bedre snorkeling på østsiden i det store merket området. Her er flott koraller, zanklider, trompetfisker, kravefanefisk, papegøyefisker osv.. Khai Nok har masser av solstoler og boder med forfriskninger. Et par hundre meter fra Khai Nok ligger den mindre Khai Nok Nui, her kan bli snorklet fra båten.

Kombinasjonen av strand og snorkeling fås bedre sør for Phuket på øyene Koh Hee (Coral Island), og Koh Racha, begge er forholdsvis store og med gode strandavsnitt. Koh Hees hodestrand er mest populær, men det er også her man har størst sjanse for å bli seilt ned av både og diverse vannssportaktiviteter. Koh Hee er et paradis og her er det også mulig å overnatte i enkle bungalows. Sør for Koh Hee ligger Koh Racha Yai, et lekkert Bounty-paradis med god snorkeling. Både Koh Hee og Koh Racha Yai nås best med båt fra Rawai eller Chalong. Også Phukets mange tourleverandører arrangerer halv- eller heldagsutflukter til øyene. Prisene varierer, men en heldagsutflukt til Koh Hee koster ca. 2500 baht. Har man flere dager til rådighet er det også mulighet for liveaboard hvor man bor på dykkerbåten. Ett av de popuæreste steder å tilbringe flere dager er Similanøerne ca. 90 KM nordvest for Phuket. Øygruppen er nasjonalpark og blir betraktet som ett av de beste dykkerstedene i verden. Det er riktig mange dykkersenter på Phuket, det kan være en god ide å sjekke pris, kvalitet, forsikringer, antall dykk og hensyntaken til miljøet når man skal velge. Skal man ta sertifikat kan man finne regissører på mange språk, av og til også på dansk. Er man snorkler uten utstyr kan det ofte bli lånt av selskapet hvis man tar en guidet utflukt. Husk å ta hensyn til det skrøpelige havmiljøet, rør eller stå ikke på korallene og la konkylier og muslinger ligge.

KHAO SOK Nationalpark
Denne pene nasjonalparken ligger på fastlandet, ca. 300 KM nord for Phuket By. Khao Sok, som regnes for en av verdens eldste regnskoger, dekker et areal på 738 kvadratkilometer. Fra Phuket er det mulig å reise på en lang, men god dagsutflukt til parken for å seile på elvene i kano eller gummibåt. Området som endagsturistene besøker, ligger i parkens utkant og man skal ikke forvente å se det store utvalget av dyr som Khao Sok faktisk byr på. Her lever elefanter, bjørner, treleoparder, forskjellige apearter og ca. 10 tigere. På en tur nedover elvene møter man ofte slanger, frosker, aper, ederkoper og sannsynligvis også et par av parkens i alt 188 fuglearter. Endagsturistene ser bare en liten del av parken, men her er også 1 KM høye fjell kledd med skog, fosser og dyp, nesten uframkommelige daler. Har man lyst til å overnatte er det mulighet på Tree Top River Hotel hvor man bor i en hytte oppe i et tre. Siam Safaris som opererer fra Phuket, har egne hytter med tilhørende jungelbar og restaurant. Har man lyst til å komme vekk fra turiststrømmen er dette ikke stedet, til gjengjeld god service. Det er også leie av hytter ved parkkontoret. Det finnes flere andre alternativ, man kan forhøre seg hos de lokale tourarrangørene.

Været i Khao Sok er svært utilregnelig, det kan plutselig blåse opp og faktisk regner det ca. 10 måneder om året. Utover de fleste dyr finnes også et fantastisk planteliv, først og fremst verdens største blomst, Rafflesia Kerri, som kan bli opp til 80 cmer i diameter. Men regnskogen i seg selv er også et fantastisk skue, bregner, palmer, lianer og kjempetre vokser mellom hverandre. På de populære dagsutfluktene fra Phuket er det som regel også en tur gjennom jungelen på elefantrygg inkludert. Så godt som alle tourleverandører kan arrangere en tur til Khao Sok av 1 eller flere dagers varighet. Store etablerte firma som Eco-tour og Siam Safari har god erfaring på området, men mindre, lokale arrangører er kommet til, ofte til en noe billigere pris.

Været
Thailand er et helsårreisemål, men perioden fra november i april er høysesong. Her er det flest soltimer, mens man i sommerperioden kan komme ut for kortvarige tropiske byger. Det regner mest i september og oktober. Temperaturen i høysesongen ligger på 30°- 35°, men omkring april/mai, like innen regntiden, kan temperaturen lett snike opp seg på 40°.

Leave a Reply

Your email address will not be published.