Paris

“Jeg hadde nylig den gleden å invitere mine to store barn på en riktig livsnytertur til Paris, hvor jeg viste dem en lang rekke av det, som etter min mening er byens absolutte høydepunkt. Det er flere storbyer, jeg holder av, men Paris står nærest hjertet min.

Jeg kjenner ut den og inn, har bodd det og har arbeidet sammen med flere kokker, som har virket sitt der nede i dag. Det er et vell av vidunderlige kafeer og restauranter i alle stilarter og prisklasser og de skjønneste opplevelsene innenfor kunst og kultur. Ikke bare de store flott museene, men også de mange sjarmerende gatemarkedene som også er kultur.”
Beste restauranter:

Le Train Bleu på Gare de Lyon er fantastisk til lunsj. Mer klassisk får man det ikke i Paris; gyldne vegger og tak, ornamenterte lysekroner, og så er det midt på en jernbanestasjon! Prøv oksekjøttet sin tatar, de rører den ved bordet og serverer den med byens lekreste pomme friter.
På den svært trendy Restaurant George på toppen av Centre Pompidou gjorde min sønn store øyne med synet av de forrykende pene modelltypene, som tok imot oss. Maten er like imponerende, for de har klart å innovere det klassiske kjøkkenet på en raffinert måte. “Ljå tigere qui pleure” (tigeren, som gråter) kaller de en fantastisk biff, som man nyter med utsikt over hele Paris.
I Lucas Carton, 9, Place Madeleine regjerer Allain Senderens, som jeg tidligere har arbeidet hos i Rue Varinne. Han er ubetinget den Sjefen jeg setter høyst i hele Frankrike! Målet hans er å skape Frankrikes billigste trestjerners restaurant. Det fine gamle pariserlokalet med utskårne kirsebærtrævægge er så pent at det gjør ondt, og maten er uovertruffen.
Brasserie Balzar, 49, Rue dess Ecoles er en klassiker, verken dyrt eller fin, nærere litt ydmykt og maten er i top. Ren brasseri-stil. Stemningen er tett og hyggelig, tjenere er fremdeles tjenere her, og kremen sin brûlée er konge!
Soussjefen og kjøkkensjefen på Le Dauphin, 167, Rue St. Honoré, er begge gamle kolleger fra tiden hos Michel Geurard i Pyreneene. Le Dauphin er enkel og beskjeden å se til, men både viner og mat er fantastisk. De har i den granden klart å følge med og innovere det tradisjonelle franske kjøkkenet. Det sted bør man kjenne.
Beste butikker:

Jeg liker museumsbutikker og spesiell den på Musée Rodin, hvor de har noen helt skjønne miniatyrer av steinskulpturene. Også butikk på Musée Jacquemart-André er fantastisk med fine prøver på de pene tapetene, små kopier av møblene, utklipp og deilige bøker. Herlig sted til parisergaver. Loppemarkedet Clignancourt er så enormt at man kan fare vill der ute. Det er mest antikviteter, men også er masser av småstein, så man skal se for seg. Det gøy er at utvalget er så dypt at hvis du f.eks. interesserer deg for gamle jernnøkler fra perioden 1710-1725, så finner du dem her. Søndag er langt den artigste dagen der ute.

Rodinmuseet, 79, Rue de Varenne. Jeg er betatt av Rodins evne til å få stein til å leve, så det blir et varmt materiale, det er dypt fascinerende. Museumshagen med den hyggelige liten kafeen er et deilig pustehull midt i byen.
Hvem sin det er mer tid:

Buddha Bar, 8, Rue Boissy dAnglais er en nattklubb i virkelig elegant stil. Jeg har vært det flere ganger, for det er også helt i orden å komme det i alderen min…
Beste tips:

Musée Jacquemart-André på Bd Hausmann er en tidligere rikmannsvilla, kjempestor og åpnet for offentligheten som museum med fascinerende overdådig innredning og en kunstsamling uten like av både moderne og gammel kunst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.