Niue, selvstyrt øy i Stillehavet, sør for ekvator, nord for Solens sørlige (Steinbukkens) vendekrets, 480 km øst for Tonga og ca. 2160 km nordøst for Auckland (New Zealand); 263 km2 med 2000 innb. (2003). Hovedstad: Alofi.
Niue er siden 1974 en selvstyrt øy med fri tilknytning til New Zealand. Innbyggerne har newzealandsk statsborgerskap. Ansvaret for forsvaret og utenrikstjenester ligger hos New Zealand som også har forpliktet seg til å yte administrativ assistanse. Den britiske monark er det formelle statsoverhode. Hun er representert gjennom New Zealands stedlige representant (høykommissær). Parlamentet har 20 medlemmer. Utøvende myndighet er lagt til statsminister med regjering.
Myntenheten er newzealandske dollar.
Natur
Niue er en koralløy hevet opp fra havet til en høyde av 66 moh., den største av sitt slag i verden. Klimaet er tropisk.
Befolkningen
Befolkningen er av polynesisk opprinnelse. Over de siste 20 årene er folketallet halvert grunnet utvandring til New Zealand og et synkende fødselstall. Befolkningen er bosatt i 14 landsbyer, hvorav administrasjonssenteret Alofi er størst med 689 innb. (2003). Det tales niueansk, som er et polynesisk språk, og engelsk. Befolkningen er kristne, hvorav 2/3 er kongregasjonalister. 20 000 niuanere bodde 2001 i New Zealand.
Næringsliv
Det lave folketallet og dårlige kommunikasjoner med omverdenen gjør økonomien lite utviklet. Siden 1991 har New Zealand gradvis redusert den økonomiske støtten. Mange av innbyggerne er sysselsatt i den offentlige administrasjonen.
Kun 1/3 av arealet er dyrkbart. Majoriteten av husholdningene praktiserer selvbergingsjordbruk. De viktigste vekstene er kokosnøtter, taro, søtpoteter, maniok (tapioka) og søtpoteter, og det holdes svin, fjærkre, geiter og storfe. Honning, vanilje og organisk nonu produseres for eksport. En fiskeforedlingsfabrikk er planlagt åpnet.
Den totale eksportverdien omfatter mindre enn 10 % av importverdien. Andre inntekter omfatter turisme, banklisenser, utlån av telefonnettet for spesielle internasjonale telefontjenester og salg av internettdomenet ‘.nu’. Niue fikk i 2003 det første fullstendig trådløse nasjonale internettsystemet i verden.
Historikk
Den britiske sjøkapteinen James Cook kom som første europeer til Niue 1774. Kristne misjonærer begynte å ankomme 1846. Niue ble et britisk protektorat 1900 og ble annektert av New Zealand 1901 som en del av Cook Island. Øya ble skilt ut som eget administrativt område 1904 og ble en selvstyrt øy 1974.
Et stadig synkende folketall har ført til spekulasjoner om Niue kan opprettholde sin selvstyrestatus. En syklon forårsaket i 2004 katastrofale ødeleggelser på øyas bygninger, infrastruktur, matforråd og korallrev.