Marmaris

Marmaris ligger ut til den tyrkiske skjærgården i den sørvestlige delen av Tyrkia. Området er vakkert fjellrikt og med overraskende mye vegetasjon. Provinsen her og mot nord er kjent som Karien, kalt opp etter kariene, et folkeferd hvis opprinnelse fremdeles diskuteres. Noen mener at de var lokale anatoliere, mens andre er av den overbevisningen at de er innflyttere fra de egeiske øyene.

Området har vært regjerte av både grekerne, Alexander den Store og bysantinerne. I dag er Karien som bekendt en del av Tyrkia som etter flere turbulente perioder med statskupp, forfatningsendringer og opprør er ved å finne seg selv igjen. Langs den sørvestlige kysten ligger feriebyene som perler på en snor, det herlige klimaet, de kulturelle severdighetene og den vennlige befolkningen er det der i øynene mine gjør området så attraktivt som reisemål.

Byen

Gjennom frodige fjell og daler når man Marmaris det for ikke så mange år siden var en mindre fiskeby. Som i så mange andre feriebyer er utviklingen også her gått sterkt, i dag bor her knapp 29000 mennesker, men ser man på byens størrelse skulle man umiddelbar tro at det bodde mange flere. Byens sentrum er i og omkring den gamle bydelen hvor man finner turistinformasjonen, bargaten og ikke minst den imponerende overdekke basaren med hundrevis av forretninger som tilbyr lær, kopivare, gull, suvenirer osv. osv.. Den gamle bydelen omkranser helt Marmaris’ eneste levninger fra fortiden, nemlig sultan Süleymans borg som skulle virke som forsvar mot korsridderne fra Rhodos. Borgen er ikke særlig stor, men vandre man likevel rundt i de smale smug i den gamle bydelen, er den da verdt å ta med. Det er åpent i dagtimene, likevel ikke fra 12.00-13.00. Gratis entre.

Ved den gamle bydelen starter Marmaris’ imponerende strandpromenade som løper like langt øyet rekker. De første parene hundre meter langs promenaden ligger atskillige utfluktsbåter, taxibåter og dykkebåter ankret opp. Deretter starter så byens strand som er OK, men heller ikke mer. Den er smal med grus/steiner og det er ingen tvil om at jo lengre vekk man kommer fra havnen, desto bedre bli den, vannet virker flere steder litt grumset omkring sentrum. Det er leie av solstoler og parasoller for ca. 25 kr. alt etter hvor på stranden man havner. Går man videre ad strandpromenaden har man plutselig ikke den trafikkerte strandveien på høyre side, men et langt stykke med bar og restauranter som ved kveld- og natterstid kjemper om kundene med neonopplyst reklamer og et voldsomt støynivå. Går man motsatt stranden fra den gamle bydelen og borgen, kommer man til byens berømte marina, hvor også hurtigbåten til Rhodos går av. Her ligger ofte store flott både og området går for å være litt exclusivt, bl.a. kan man her finne forretninger med ekte merkeklær.

Utover den gode shoppingen i basaren, har Marmaris også et stort marked. Det finner sted hver torsdag, og her kan man kjøpe en del turistting, tøy osv.. Men det mest spennende er nå det lokale grønnsaksmarkedet, hvor tyrkerne selv handler. Alle mulige fargestrålende frukter og grønnsaker er stilt opp og det er artig å betrakte den livlige handelen. Husk å prute om prisen hvis du vil handle. Marmaris er absolutt en by som har alt, den er stedene sine ganske hyggelig og virker mer gjennomtenkt enn så mange andre feriebyer, men tak ikke feil, det er og blir en turistby med begrenset lokalstemning. I byen finnes dessuten posthus, internettkafeer, banker og kontantautomater.

Içmeler: Kjører man fra Marmaris mot sør støter man inn i Içmeler, en nyere ferieby hvor tempoet er knapp så hektisk. Faktisk er det mulig å gå fra Marmaris til Içmeler ad den ca. 7 KM-ene lange strandpromenaden, som som før nevnt starter ved den gamle bydelen i Marmaris, og altså lukker i Içmeler. Det er selvfølgelig lettere måter å komme fra den ene byen til den andre, f.eks. med dolmus eller taxibåt. Içmeler virker litt mer exclusiv enn Marmaris, her er det litt mer plass og fremfor alt er stranden bedre uten likevel å være prangende. Det er leie av solstoler som koster ca. 20 kr. for to stoler med parasoll. Det mangler ingenting i Içmeler, bar, restauranter og butikker ligger side om side, men er man til fest og farger skall man nok velge et annet sted. Det er ikke noe egentlig sentrum i Içmeler, men strandpromenaden samler alltid mange mennesker, og ved den liten kanalen som løper fra stranden inn i landet, er det en herlig atmosfære. Små boder og butikker ligger på hver side og tiltrekker riktig mange mennesker, både dag og kveld. Det er marked i byen hver onsdag. Içmeler er lang henad Veien kunstig bygget, men beveger man seg noen hundre meter inn i landet, støter man inn i det opprinnelige Içmeler, en svært liten by hvor små pensjoner blander seg med de lokalets hus. Her kan man være heldig å snuse inn litt lokal atmosfære.

Turunç: Videre mot sør fra Içmeler støter man etter et par KM inn i Turunç, en svært liten ferieby som mest ser ut til å tiltrekke tyrkerne selv, her er ikke mange utenlandske turister. Byen har en glimrende strand med blandet sand, grus og steiner. Et pluss er likevel vannet det flere steder et krystallklart. Også her er det leie av solstoler. Turunç er rask oversett, byen består faktisk bare av en hovedgate med butikker, restauranter, bar og et enkelt diskotek. Parallell med hovedgaten løper standpromenaden som vel nærest er en sti. Her finnes mange hyggelige restauranter. Fra Turunç kommer man lettest til Marmaris med dolmus, men har man litt mer tid kan man også prøve en taxibåt, det tar ca. 50 mimuter.

OVERNATTING
Akkurat som i andre feriebyer i Tyrkia er også Marmaris et yndet reisemål for charterturister. Det kan være vanskelig å finne et hotellrom i høysesongen, men kommer man uten å ha forutbestilt eller har et lavt budsjett, er det mulig å finne billige rommer i og omkring den gamle bydelen og i Turunç. Hotellstandarden er god og et middelklassehotell vil som regel kunne oppfylle de fleste behovene. Mange overnattingssteder er familieeide og har en hyggelige atmosfære. Du kan booke hotell på hotels.com eller bedfinder.com. Reisebyrået Nazar er spesialister i reiser til Tyrkia, ofte på store flott resvarts.

TRANSPORT
Dolmus er det letteste transportmiddelet i Marmaris og omegn. Det finnes flere forskjellige: De grønne kjører innenfor Marmaris By, de oransjene kjører mellom Marmaris og Içmeler, de bordeaux mellom Marmaris og Beldibi og de blå mellom Marmaris og Armutalan. Ifølge nye regler, holder dolmus offisielt bare ved stoppestedene, men ikke mange sjåfører overholder disse reglene, så nesten alle dolmus kan bli stoppet hvor som helst på ruten som i gamle dager. Man betaler når man stiger inn og roper bare stopp når man skal av igjen, svært lett. Taxier er det mange av men det er forholdsvis dyrt, det kjøres i etter taksameter, ca. 7 kr. pr. KM. Til lengre turer i omegnen avtales en pris. Taxibåter finnes i havnen, en tur fra Marmaris til Içmeler koster ca. 30 kr.. Man kan også leie bil, motorsykkel eller scooter. Vil man ikke selv stå for transporten finnes det masser av turarrangører, husk at sammenlign pris og innhold, ofte kan man også prute om prisen disse stedene.

MAT & DRIKKE
Matmessig er Tyrkia virkelig spennende, heldigvis har mange restauranter holdt fast ved det tradisjonelle tyrkiske kjøkkenet, men McDonalds, Burger King, pizza-, pasta-, biff- og Kina-restaurantene er selvfølgelig også på plass her. De tider hvor Tyrkia var et billig reiseland er visst ved å være forbi, man kan være heldig å finne noe billig oppe i gatene men beveger man ned seg langs promenaden og den gamle bydelen kommer man rask av med 60-80 kr. for en vanlig hovedrett. Merk at en del restauranter legger service og/eller skatt på regningen. Man kan vel best karakteriserer det tyrkiske kjøkkenet som en blanding av det arabisken og det greske kjøkkenet. Mynte og spisskummener er brukt ofte, mens friske grønnsaker som paprika og aubergine kan være en del av retten. Meze er en masse småretter som absolutt skal bli prøvd, ofte blir en tallerken meze brukt som forrett. Mange tyrkiske retter er sammenkokte, maten er ikke sterk, men krydret. Kebab blir ofte spist som en slags hurtigmat som kan bli kjøpt mange steder i f.eks. den gamle bydelen.

Marmaris har et heftig natteliv, i den gamle bydelen ligger bargaten og langs promenaden finner man større bar og diskotek. Det er dyrt å gå i byen i Tyrkia, prisene er noenlunde som i Danmark.

STRENDER
Strendene i Marmaris og Içmeler er som nevnt ikke de beste, men det er mulig å finne flere gode strender. Nærmest Marmaris ligger Kleopatra Beach, det tar ca. 10 minutter i taxi å komme dit. Tar man noen av taxibåtene fra Marmaris kommer man også til gode strender, flere av dem med klart vann.

AKTIVITETER/FORLYSTELSER I MARMARIS
Atlantis Waterpark: Stort vannland på strandpromenaden i Marmaris. Åpent fra 10.00-17.30. Entre voksne ca. 100 kr./barn ca. 60 kr.
Vannsport: Jetski, bananbåter, vannsykkel og paragliding finnes på stranden i Marmaris, Içmeler og Turunç.
Aqua Life Waterpark: Lite vannland/lekeland på Atatürk Boulevard, Marmaris’ hovedgate.
Dykking: Atskillige båter ligger i Marmaris havn. Et skilt forteller som regel om pris, varighet osv.. Også mulighet for å ta sertifikat.
Hamam: Ligger det mange av i Marmaris, man kan som regel bli hentet på hotellet sitt.
BBQ Boat: Daglig fra havnen i Marmaris. Turene inneholder besøk ved bukter og grotter. Se etter Meno Tours.
Ridning: På Dortnal Ranch ( web ) ca. 20 minutters kjøring fra Marmaris kan man ri på hest, 1 time koster ca. 28 Euro.
Jeep Safari: Flere leverandører i Marmaris, turene går som regel forbi småbyer med et besøk hos en lokal familie.
Kajakk: Ved Yücelen Hotel kan man kjøpe ferdige kajakkturer med guide i området.

VERDI Å VITE
Selgerne i byen er svært påtrengende, grensende til det irriterende. Som alltid kan man bare seg nei takk og gå videre hvis man ikke er interessert. Kopitøy er populær å kjøpe, men husk at det er ulovlig å innføre i Danmark. For øvrig har jeg bare dårlige erfaringer med tøykjøp i Tyrkia, kvaliteten er liten i forhold til prisen.

Utflukter

DALYAN ELVEN
Ca. 100 KM øst for Marmaris ligger Dalyan-elven, som har et par utmerket turistattraksjoner. Her ligger Sultaniyebadene, et mudderbad som skulle være temmelig så sunt, om ikke annet er det en annerledes opplevelse. Man smører kroppen inn i mudder fra top til tå og lar det så tørre i 10-20 minutter. Etter skyllning går man i ett 39°C varmt sulfatbad og man skulle være født på ny. Entre til mudderbadet ca. 20 kr.. De vanlige kioskene og suvenirboder finnes også her. Husk å passe på når du går rundt på området, som er flere steder svært glatt. Seiler man videre ad elven ut mot havet kommer man forbi Kaunos, en av de viktigste byene i det Kariske samfunnet. Fra elven er det bare mulig å se de flott kongegravene som er hugget inn i fjellsiden fra år 400 f.kr., men området består faktisk både av tempel, hus og et teater. Langt de fleste arrangert turene fortsetter nå den halve timen ut til middelhavet for å legge til ved Iztuzu stranden, eller Turtle Beach, hvor den store skilpadden Caretta Caretta legger eggene sine. Men har man lyst til en dukkert så finn en liten bukt et annet sted på kysten, Turtle Beach er ikke særlig god og litt av en turistfelle med høy priser og tusenvis av mennesker på et lite område. Dalyan-elven, hvor filmen Afrikas Dronning ble spilt inn, er et hyggelig sted, men man skal ikke forvente å ha området for seg selv, her er svært turistet. De fleste tourbyråene i Marmaris har en pakketur til Dalyan på programmet.

EFESOS & JOMFRU MARIAS HUS
Efesos er et enormt og særdeles imponerende ruinområde fra primært den romerske perioden. Men allerede i år ca. 900 f.kr. ble byen grunnlagt. Beboerne den gang tilbad en gresk gudinne ved navn Artemis og til ære for henne bygget man et imponerende tempel som er ett av verdens 7 underverk. Tempelet ble brent ned, men gjenoppbygd, og det var omtrent på det tidspunktet at Alexander den Store kom forbi byen og forelsket seg i den. Lysimachos, Alexander den Stores general, fikk makten og Efesos ble en av områdets viktigste byer. Senere kom romerne til og også de forelsket seg i byen, så mye at Augustus gjorde Efesos til provinshovedstad i stedet for Pergamon. Nye bygninger kom til eller utvidet og med 250000 innbyggere opplevde byen storhetstiden sin. Havnen sannet imidlertid til og den sviktende handelen med omverdenen gjorde en ende på Efesos. Det er to innganger til Efesos, men det kan bli anbefalt å ta hovedinngangen da man kort deretter blir presentert for byens teater som er ganske imponerende. Romerne utvidet teateret så det var plass til 24000 tilskuere og det er en fin utsikt fra de øverste tribunene. Teateret ser ut til å være i forfall og gjør seg faktisk best på avstand men man må likevel ikke lure seg selv for en tur innenfor.

En lang gate, marmorgaten, fører opp til Efesos’ mest berømte bygningsverk, Celsus biblioteket, bygget omkring år 120 e.kr. av Tiberius Julius Aquila, til ære for hans eget far. Biblioteket er likevel gjenoppbygd og statuene kopier, men flott er det. Det sies at Celsus’ sarkofag står under bygningen. Det er omkring biblioteket som er mye å se, f.eks. terrassehusene, bordellet, Hadrians Tempel og Skolastika-badene. Er man nådd hit er man godt på vei oppad Kuretes vei og for enden av den Herkules-porten. En liten gate fører opp til neste nivå hvor man finner Efesos’ annen inngang. Også her er det ruiner, bl.a. et lite teater. Efesos er et ytterst spennende område, man kan rask bruke et par timer her, men kom tidligere, båter pga. varmen men også for ikke å vade oven i de tusenvis av menneskene som hver dag besøker byen. Skyggelue eller annen hodebekledning og masser av vann er en god ting å huske. Skulle du løpe tørr er det mulig å kjøpe forfriskninger flere steder på området. Kiosker og suvenirboder ved begge innganger. Efesos har åpent fra 8.00-19.00 og entreen er ca. 100 kr.

Fra den “liten” inngangen kan man kjører et par KM oppad fjellet, her støter man på Jomfru Marias hus. Det sies at det var her hun døder, men den diskusjonen kjører fremdeles på høyeste bluss blant eksperter. Den kjensgjerning at Johannes, som Jesus angivelig ba om å passe på moren sin, bodde i Efesos at en lokal graver fant et sarkofag da han skulle lage en mur ved huset, og ikke minst da Paven i 1967 gjorde stedet til Jomfru Marias offisielle grav har fjernet tvilen hos mange. Ikke minst de tusenvis katolikker som kommer for å be. Huset er gjort til kapell og ligger ganske vakkert. Det er boder og caféteria på området. Entre ca. 75 kr., åpent fra 8.30-19.00.

PAMUKKALE & HIERAPOLIS
Pamukkale er en unik naturopplevelse som bare kan sees få steder i verden. Kalk dannet av varme kilder skaper det fenomenet som mest av alt ligner et snølandskap. Istapplignende formasjoner dannet av avleiret kalk får automatisk tankene dit. I et par tusind år har det vært kjent at en dukkert i de varme kildene hadde en helbrede effekt, de ryktene nådde helt til Roma som bygget Hierapolis år 190 f.kr. Høytstående embetsmenn og andre i det øverste hierarkiet, strømmet til Hierapolis for å restituere seg og få bukt med bl.a. gikt, som det kalkholdige vannet skulle være særlig godt for. Byen har dekket et stort område, dessverre er det meste ødelagt etter et jordskjelv i 1300-tallet. Her og det kan man likevel se flott søyler og porter, men det mest vel bevarde er det pene teateret med plass til 12000 tilskuere. Det ligger litt gjemt bak ved inngangen til Pamukkale Thermal, men det kan kraftig bli anbefalt å ta turen de 200 meterne oppad grusveien, teateret er imponerende med vel bevarde søyler og statuetter.

Pamukkale har alltid tiltrukket mennesker, i 1980-tallet da Tyrkia opplevde det store turistboomen, så mange at man fryktet at området helt ville forsvinne pga. slit og tankeløshet fra myndigheter og turister. I dag er området satt på UNESCOs liste over bevaringsverdig natur og det er slik bare adgang til et svært lite stykke av Pamukkale. Man kan ikke lengre bade i de originale bassengene, to kunstige er konstruert og inngangen til dem er ved Pamukkale Thermal like ved bussholdeplassen. Entre ca. 80 kr.. Umiddelbart ved siden av Pamukkale Thermal ligger et museum med gjenstander fra Hierapolis, åpent daglig fra 8.30-12.30 og 13.30-19.00. Går man forbi museet kommer man så til at lite merket stykke hvor man kommer ganske tett på de flott kalkavleiringene. Skoene skal av og ønsker man å vasse i de kunstige bassengene skal man passe på det glatte underlaget. Et skilt sier at det ikke må bli fotografert, men det ser ikke ute til å bli håndhevet. Entre til Pamukkale & Hierapolis ca. 35 kr.. Husk godt med vann og en hatt til å beskytte hodet, som er bare få steder med skygge.

RHODOS
Fra Marmaris er det mulig å besøke den greske øya Rhodos. Daglig går det av både fra marinaen og turen koster ca. 180 kr. ‘+’ “+” KC ‘«”«”‘ @CO 14 euro i havneskatt. Rhodos er en forholdsvis stor øy og kan selvfølgelig ikke bli opplevd på en dag, men det kan bli anbefalt å ta en tur gjennom Den Gamle By som korsridderne grunnla i 1221. Det hersker en herlig stemning i Den Gamle Bys brosteinsbelagte gater og hele området må bli sagt å være svært vel bevart. Den Gamle Bys største attraksjon er stormesterens palass, men mange finner nok den lange handlegaten Socrates Street mer interessant. Varetilbudet her skiller seg likevel ikke vesentlig fra det i Marmaris. Har man tid til å komme vekk fra Rhodos By er det om å komme ned til Lindos ca. 40 KM mot sør. Her ligger Akropolis med det engang så prangende Athene-tempel bygget år 342 f.kr. I dag er det ikke svært tilbake av tempelet og de utenomliggende bygningene fra forskjellige perioder, men med litt god vilje kan man saktens fortstille seg at dette må ha vært et imponerende sted. Tempelområdet ligger 166 meter over havet og her oppe fra har man en herlig utsikt over byens strand og den sjarmerende Lindos By med de hvitkalkete husene.

Været
Klimaet på Tyrkias sydkyst kan være uutholdelig for oss danskere, dagtemperaturer i sommermånedene på omkring 40° er ikke ualminnelig.

HØYESTE GJENNOMSNITTLIGE TEMPERATURER OG SOLTIMER:

Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Dag 15° 16° 19° 21° 26° 30° 32° 32° 31° 27° 20° 17°
Natt 12° 15° 21° 23° 23° 19° 16° 10°
Soltimer 5 5 6 7 9 11 12 12 10 7 6 5

Fakta
Religion: Muslimer (religionsfrihet)
Innbyggertall: Ca. 63 millioner (Marmaris ca. 29000)
Hovedstad: Ankara
Valuta: Lira (1 Lira ca.4,20 kr.), det anbefales å veksle i Tyrkia, store kurssvingninger. Se den aktuelle kursen her. Euro kan også bli brukt i Marmaris. Tyrkia har i 2005 fjernet de siste seks nullene i valutaen sin.
Veien til Marmaris: Langt de fleste reisebyråene har avganger til Marmaris i sommerperioden. Fra Københavne kan man fly med Turkish Airlines til Istanbul og derfra videre til Dalaman. Fra flyplassen i Dalaman til Marmaris er det ca. 2 timers kjøring.
Flytid: 3 T-er. 30 min. København/Billund-Dalaman
Lufthavn: Eldre flyplass, kaos kan forekomme i høysesongen. Utmerket venteareal og innkjøpsmuligheter. Flere enkle spisesteder, bl.a. Burger King (dyrt).
Innreisekrav for danske statsborgere: Gyldig pass. Opphold i max. 3 måneder uten visum. Sjekk aktuelle regler her.
Pille-pass: Ikke nødvendig.
Tidsforskjell: Sommer 1 time/Vinter 1 time
Turistspråk: Engelsk

Leave a Reply

Your email address will not be published.