Madrid

“Jeg er fullkommen gal etter Madrid hvor jeg bodde et semester i studietiden min og studerte internasjonal økonomi på universitet “Autónoma”. Min ydmyke bolig med studentene hele verden, lå i hjertet av byen så vi festet virkelig gjennom! Jeg er vill med den spanske bar-kulturen hvor man møtes ute i byen, spiser litt tapa og nyter sammen kvelden. Jeg har vært i Madrid mange ganger siden både på ferie og jobber. Og har dessuten hatt med gutten min til kronprins-bryllup, da han var baby og jeg var utsendt for TVA for å kommentere det hel der nede fra. Madrid for meg er varme, fest og glede. En vidunderlig levende by hvor det gror en fantastisk kulinarisk kultur fram et gastronomisk mekka på bakgrunn av klassiske mattradisjoner.

Beste hotell

Det er drømmen min engang å bo på det elegante Hotel Reina Victoria, Plaza de Santa Ana 14, hvor de store nasjonalheltene – tyrefekterne – bor, når de er i byen, og hvor jentene står og hviner henrykt utenfor. Vil man bo billig, kan jeg anbefale de små “pensjoner” – private leiligheter, hvor man leier ut et par rommer, kanskje med litt morgenkaffe. Se etter det lite lyseblått skiltet med et hvitt “P” ved ringeklokka på hoveddøren.

Beste restaurant

Hovedmåltidet er midt på dagen i Madrid, så til lunsj finner jeg en av de utallige små restauranter midt i byen, hvor det er hvit papirduk på bordet, og dagens 3-rett meny står med kritt på tavlen. Dit et glass ‘tinto de verano’ – rødvin blandet med Sprite, det hel for kanskje 10 euro. Cervecería Santa Ana på plassen av samme navn er yndlingsstedet min: Ett fullkomment anarkistisk bar med et stor åpen rom, masser av mat på den enorme disken, tørket skinker i taket og et folkeliv uten like. Alle står opp, alle snakker! La Venencia, C. Echegaray 7, er ett praktfullt sherrybar i et ørlite smalt lokale, hvor det serveres alle slags sherry fra store tønner. Regnskapet føres med kritt på disken, og atmosfæren er skjønn. Museo Chicote, Gran Via 12, er ett fornemt cocktailbar. Når du trår inn, er det som å skrue tiden 40-50 år tilbake: Her er menn i korte hvite kitler – det må være som å gå i byen med eliten i Franco-tiden! Man drømmer ikke om komme i jeans, det er helt opp på stilettene!

Beste shopping

Aller-artigst er det kjempestore søndagsloppemarked El Rastro ved t-banen La Latina. Et helt kvarter med massevis av saker: En hel gate med tepper, en annen med kanarifugler, en med gensere og en med antikviteter. Allting kan man få her ute på markedet, som har røtter tilbake til middelalderen. Den eksklusive, litt “frue” shopping er konsentrert i Serrano-og Salamanca-kvarterene. Den mer hippe shoppingen er fordelt rundt omkring i byen, og man må snuse fram seg. Pepita is Dead, Dr. Fourquet 10, er sofistikert, ubrukt vintagetøj. Butikken har fugletapeter og er pakket med tøy til både kvinner, menn og barn samt masser av tilbehør, som bugner fra gamle kofferter.

Parken El Retiro. Gå forbi sjøen og fortsett ned til det gigantiske drivhuset Palacio de Cristal, det ligner et fortryllet glasslott. Det er bedårende vakkert, særlig når løvet blir gyldent omkring det. Se også “Den Faldne Engel” i parken – en søyle med en statue av en pen engel på toppen.

Hvis mer tid

Se Goyas “Pintura Negra”, hans mørke bilder! Hans kjente lette og yndige maleri malte han til hoffet som inntjening, men levde ut sin dystre side i dunkle, nesten svarte bilder av heksesabbater og annet mystisk. De kan sees på Prado Museet, Paseo del Prado.
Min beste tips

Prøv tapas-spesialiteten ‘boquerone en vinåkrer’, marinerte sardiner og ansjoser, samt lokale oster og serranoskinke. Og ‘ patata bravas, potetstykker i en lekker spicy saus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.