Luzern – og shopping

Byen rommer uante innkjøpsmuligheter. Flott spesialforretninger med smykker og klokker, og små, spennende butikker.

Er man på jakt etter et klokke, er Luzern by. De er her alle, Patek Philippe, Girard-Perregaux, Cartier, Longines, Piaget, Rolex og alle de andre herlighetene. Mer enn 80 merker er representert. Prisene er litt lavere enn hjemme, og det fantastiske utvalget og den kyndige rådgivningen imponerer.

Særlig på markedsdager er det liv i gatene. Blomster, grønnsaker og økologiske produkter er til salg på torgdagene lørdag og tirsdag.
Å shoppe i Luzern er behagelig, og nesten uansett hva man søker av ting og saker, så kan det bli funnet i en av pene forretninger i den gamle bydelen eller i kvarteret på den andre siden av elven omkring Pilatusstrasse og Banegården.
Marked med blomster, grønnsaker, oster og økologiske spesialiteter er det hver tirsdag og lørdag på begge sider av elven i byens sentrum.

Omkring Luzern
Oplev Sveits fra alpetoppen. Bruk en dag på fjellvandring, seiltur på sjøen og en tur med Europas bratteste tannhjulsbane.

Pilatus – det forbudte fjellet – har navnet sitt fra romeren Pontius Pilatus, som i sin tid avsa en dom med store historiske konsekvenser. I gamle dager var Pilatusfjellet forbudt område, fordi man trodde at Pilatus’ ånd hjemsøkte det plaget av skyld, men heldigvis ble forbudet opphevet for noen hundre år siden, og siden har ingen sett den forpinte sjelen.
Vi kaster oss ut i neste prosjekt. Opp til Pilatus’ topp, 2,132 M-er over havets overflate: Først en deilig seiltur fra Luzern til Alpnachstadt, hvor den bratteste tannhjulsbanen i Europa står klart. En halv times oppstigning ad den bratte fjellsiden med 48 prosent helning en del av veien.

Tross gyset over den svimlende utsikten, faller tannhjulene faller i hakk, som de skal, og holder fast vognene til fjellet. Uovertruffen ingeniørkunst fra 1883 og godt vedlikeholdt siden. Turen ender på et platå nær de ultimade toppene, og man møtes av en fantastisk rundhorisont. Sveits – 360 grader. Terrasse-restauranten serverer lekker lunsj i solen, innen turen mot toppen starter noen få meter borte.

Luften er en smule tynnere her oppe, men til gjengjeld er den ren. Det krever bare en smule ekstra energi å vandre oppad stiene til Tomlishorn mer enn to kilometer over sjøen, men det er det hele verdt. Den hugd ut stien med det enkle tauvernet mot avgrunnen krever oppmerksomhet, så man må gjøre holdt av og til for å oppleve helheten.
Etter en pen, pen dag luftseiler man stille nedover fjellet i gondol i en følelse av vektløshet. Underveis kan man gjøre holdt i Fräkmüntegg, hvor det er skapt en artig og spennende klatrepark, som krever god balanseevne, et dyktig overblikk og et stort pågangsmot. Luft-seiltur kan bli avsluttet i den liten byen Kriens ved fjellets fot, hvorfra man lett kom tilbake til Luzern med buss.

Luzern – kultur for øret og øyet
Luzern er ikke stor, men den har stil. Den ligger vakkert og soler seg ved sjøens blanke flate og under fjellenes skarpe konturer. Ambisiøst kulturliv og mektig middelalder-historie kan på et øyeblikk bli kombinert med fjellvandring og betagende utsikter.

Luzern er en gammel kulturby med svært store visjoner. For få år siden bygget man Europas kanskje mest perfekte konserthus skapt av den franske arkitekten Jean Nouvel og akustikkeksperten Russell Johnson fra New York. Et kunsts forum hvor noen av verdens beste dirigenter, solister og ensembler møtes, og hvor store øyeblikk skapes. Året rundt spilles og synges her på høyt nivå, og det kulminerer hvert år i august og september med Lucene Music Festival, som er byens kulturelle flaggskip. Kunstnerne elsker stedet, og publikum strømmer til.
Kultur for øyet

Billedkunsten har det veldig godt i Luzern. Sammlung Rosengart i Pilatus-strasse er helt fantastisk. Dette kunstmuseum viser verk av Monet, Paul Klee, Matisse, Miro, Chagall, Picasso og mange andre. Den fine bygningen og hele samlingen er en donasjon fra kunstelskeren Angela Rosengart til byen Luzern, og i det historisk interessante “Am-Rhyn-haus” nær Rådhuset kan man se enda mer Picasso. Tegninger, originalgrafikk og keramiske arbeid fra kunstnerens sene periode. Igjen en gave fra Rosengart-familien.

Et annet museum om en helt annen tid er Bourbaki Panorama med Edouard Castres ‘enorme’ rund-maleri’, som nesten 3-dimensional viser scener fra den fransk/prøyssiske krig 1870-71. Castres’ spennende “installasjon” rommer en anklage mot alle kriger og viser Røde Kors i aksjon for første gang. Luzerns Kultur og Kongres Center rommer skiftende kunstutstillinger og fasiliteter til store, internasjonale kongresser.

Luzern – linker & gode adresser

Gode adresser og linker til hotell & restauranter.

Det er lett å komme til Luzern. Med fly fra København til Zürich og videre med hurtigtog til Luzern varer det under fire timer.
Man kan også fortsette med skip og tannhjulsbane til toppen av Pilatus for å bo på et hotell 2.000 M-er over byen og sjøen.

Til og fra Luzern:

Tell-Pass: Tok, båt, buss og fjellbane i Centralschweiz, www.tell-pass.ch
Swiss International Airlines: www.swiss.ch
Schweizerischen Bundesbahnen SBB: www.sbb.ch
Luzern Tourismus, Bahnhofst. 3 / Zentralst. 5  CH 6002 Luzern, Tlf. 0041 (0) 41 227 17 17. www.luzern.org
Stadt Luzern www.stadtluzern.ch
Hotelreservation. Tlf. 0041 (0) 41 227 17 27 www.luzern.org eller Luzern Hotels. Tlf. 0041 (0) 41 241 10 30. www.luzern-hotels.ch

RESTAURANTER

Balanses på Hotell dess Balances
Weinmarkt, Luzern. Tlf. 041 418 28 28, www.balances.ch

Sjefskokken Andy Fluri har skaffet stedet 15 “Gault-Millau-Points.” Balances har en deilig terrasse direkte ved elven Reuss.

Ristorante La Terrazza, Metzgerrainle 9, Luzern.
Tlf. 041 410 36 31, www.ristorante-laterrazza.ch
Godt italienskdominert kjøkken, gode viner, rimelige priser og fin beliggenhet ut mot elven.

Restaurant RED i Konserthuset
Europaplatz 1, Luzern. Tlf. 041 226 71 70
Fornem restaurant med elegante lokaler i KKL med en fantastisk utsikt over byen og sjøen.

Skibsrestaurant Wilhelm Tell
Landungssteg 9, Schweizerhofquai, 6006 Luzern. Tlf. 041 410 23 30
I den gamle veteranhjuldamperens “Captains Saloon” serverer man fisk fra sjøen, regionale retter og viner.

Scala restaurant (Art Deco Hotel Montana)
Adligenswilerst.22, 6002 Luzern. Tlf. 041 419 00 00
Trøfler og kott, risotto, pasta og polenta. “Sjef” Johan Breedijks middelshavkjøkken er belønnet av “Gault-Millau” med 15 poengs. Stedet ligger vakkert med en storslått utsikt over Luzern, sjøen og fjellene. Prøv det.

HOTELL

Hotell dess Balances ****QQQ, Weinmarkt, Luzern. Tlf. 0041 (0) 41 418 28 28 www.balances.ch
Godt hotell i en pen gammel bygning like ved elven.

“The Hotel” , Sempacherstrasse 14, Luzern. Tlf. 0041 (0) 41 226 86 86 www.the-hotel.ch
Deluxe hotell – formgitt av Jean Nouvel og enda ikke klassifisert

Hotel Bellevue ***, Seeburgstrasse 79, Luzern. Tlf. 0041 (0) 41 371 27 27 www.bellevue-luzern.ch
Fin beliggenhet ved sjøen med utsikt til Pilatus.

Jailhotel ***, Löwengraben 18, Luzern. Tlf. 0041 (0) 41 410 78 30 www.jailhotel.ch

Hotel Royal***, Rigistrasse 11, Luzern. Tlf. 0041 (0) 41 419 46 46
www.hotel-royal-luzern.ch
Godt beliggende med utsikt til sjø og fjell. Hotell

Bellevue-Pilatus QQQ (1963). Adresse: 2.000 m over havets overflade. Tlf. 0041 (0) 41 329 12 12.

Hotel Pilatus-Kulm QQQ, Adresse: 2.000 m over havets overflade. Tlf. 0041 (0) 41 329 12 12.
Fredet alpehotel fra 1890 med plass til 200 spisende gjester i “Dronning Victoria-salen”, og panorama-terrassen er unik. Rommene er fine nok, men mangler de sanitære fasilitetene på grunn av fredning.

Rundt i Luzern
Luzern ligger vakkert og soler seg ved sjøens blanke flate og under fjellenes skarpe konturer. Byen er ikke stor, men den har stil. Overalt i byen blir man minnet om byens mektige middelalderhistorie. Og det er alltid en restaurant i nærheten, så man kan fordøye inntrykkene.

Hvor den gamle bydelen vender seg mot elven, ligger flere hotell og restauranter med uteservering, når været tillater. Et tips er at man får svært mer for pengene sine, hvis man går etter de middeldyre måltidene. Sjøbredden nærest sentrum er også en sjarmerende promenade. Her finner man de flott, gamle luksushotell og restauranter med en praktfull utsikt over vannet mot konsertbygningen og byen. Et fint sted til lunsj.

Nær ved sentrum ligger veteranskipet Wilhelm Tell, som er omdannet til en god restaurant med oppgave i fisker og viner fra regionen.
Weinmarkt, Kornmarkt og de andre pene, gamle torg forteller alle historie, og jesuittenes barokkirke, som ligger i en svært flott og framskutt posisjon ved elven, og den pene, gotiske Franziskanerkirke like bak ved regnes blant de fineste kirkebygningene i Sveits.
I Gletschergarten nær Löwenplatz kan man se “Den døende Løve”, som er skapt av Bertel Thorvaldsen til minne om noen sveitser-soldaters tapre, men forgjeves forsvarsinnsats ved stormen på Tuillerierne i Paris 1792. “Det mest bedrøvete og mest bevegende stykket stein i denne verden”, kalte den amerikanske forfatteren Mark Twain engang dette verket.
Byens jærtegn

Siden åpningen av St. Gotthard passen i 1210 har Luzern vært et viktig sted for utveksling av kultur og handel mellom Nord-og Syd-Europa. Utviklingen fra flekk ved sjøen til riktig by gikk sterkt og innebar kamp om makten. Musegg-muren med sine tårn og broene over elven Reuss ble bygget i løpet av 1300-tallet som en del av byens forsvarssystem akkurat som Luzerns absolutte jærtegn, Wasserturm midt i elven Reuss. Dette åttekantede tårnet var fengsel og skattkammer på samme tid. Den spennende, gamle trebro Kapellbrücke knytter de to elvsidene med tårnet midtveis. På Zytturm i Musegg-Muren finnes byens eldste klokke, som nyter det privilegiet å falle i slag ett minutt før byens andre klokkeverk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.