LUXOR

Klokken fem om morgenen ble vi hentet på hotellet vårt i Hurghada, forut ventet noen spennende dager i og omkring Luxor. Som alltid når man skal på en lengre tur i Egypt kjører man i politibeskyttet konvoi, så vi holdt på et oppsamlingsområde et sytkke tid før vi endelig kom avsted. Landskapet i Egypt kan være temmelig ensformig og det var det også her, sant, klipper og ikke mye annet. Underveis på den fire timene lange turen gjorde vi holdt for like å strekke beina. Rask ble de fleste militær- og politifolk sendt ut for å omringe og beskytte turistene.

Man oppdager rask at man er ved å nærme seg Nilen, plutselig blir landskapet grønt og frodig og innbyggertallet stiger markant. Vi ble innlosjert på et temmelig beskjedent hotell, men det var fint til oss og det lå til og med rett ut til Cornichen, den lange gaten som løper langs Nilens østbredd. Her gikk vi en tur og ble fristet av en tur på Nilen, det er jo nesten ett must. Så vi kom avsted med ett av de tradisjonelle elvskipene som seilte nedover Nilen og vendte om ved den store broen som krysser elven. Underveis fikk vi spist litt lunsj med utsikt til noen av de små landsbyene på Nilens vestlige bredd. Turen med elvebåten og maten om bord var ikke billig, det hadde kanskje vært vært hyggeligere å leie en av de karakterisktiske felukka-båtene som seiler i pendelfart over til Nilens vestbredd.

Luxor blir i dag betraktet som det viktigste av Egypts historiske steder, her finnes noen av verdens mest spennende tempel og graver. Byen har ca. 370000 innbyggere og er langt mer overskuelig enn Cairo. De fleste turistene samler seg på Cornichen, her finner man både den hyggelige basaren og Luxor-tempelet. Luxor er kjent for hestevognene sine som er et utmerket transportmiddel, men pass på kuskene, de kan være temmelig vanskelige å avtale pris med.

Tilbake i Luxor gikk vi forbi Luxor-tempelet, det var ikke særlig stort og det var ikke svært tilbake av det, så vi gikk ikke inn på området. Det var nokså varmt i byen, hotellet vårt hadde ett lite svømmebasseng på tatt så det tilbrakte vi et par timer.

Neste dag sto i kulturens tegn, vi kjørte det korte stykket til Karnak-tempelet i den nordlige delen av Luxor. Tempelet er bygget i en periode på ca. 2500 år og jo lengre man kommer inn i tempelet fra hovedinngangen, desto eldre blir det. Karnak tempel ble bygget til ære for Amon, som i starten var en lokal gud i Luxor. Etter som byen ble hovedstad og den viktigste byen i det gamle Egypt, smeltet sammen Amon med solguden Ra, og ble slik den øverste av alle guder. De forskjellige faraoene som regjerte bygget til nytt og området består av utallige spennende bygninger, obelisker, statuetter og ikke minst den hellige sjøen. Om kvelden er det lyder og lysshow i tempelet og det er en fin opplevelse. Husk masser av filmer til kameraet og godt med vann, det kan være en svært varm tur. Entre til Karnak tempel ca. 40 kr.. Fotografering er tillatt og er gratis.

Karnak-tempelet er i den graden fantastisk, man kan bruke timer på å studere hieroglyfer, detaljer og staueter. Bare det å gå rundt i den enorme søylehallen, oppført av den berømte Ramses 2. og faret hans Seti. Karnak-tempelet var i sin tid knyttet med Luxor-tempelet av en lang vei, men det er selvfølgelig ikke til å se i dag.

Vi forlot tempelet sent på ettermiddagen og smatt ned i basarområdet i Luxor, varmen var nesten ikke til å holde ut, så det ble til en dukkert i svømmebassenget igjen.

Dagen etter ble like spennende som den foregående. Vi tok over Nilen for å besøke de fleste attraksjonene i området. Først kom vi til Dronning Hatshepsuts dødetempel, et imponerende bygningsverk delvis hugd inn i klippen. Hatshepsut var enke etter Thutmosis 2. og etter hans tidlige død utropte hun seg selv til “konge”. Det lyktes henne faktisk i 15 år å skjule at hun var kvinne. Entre til Dronning Hatshepsuts dødetempel ca. 40 kr. Husk masser av vann og pass på de påtrengende selgerne langs bussholdeplassen.

Vi kjørte videre til Kongenes dal som umiddelbar ikke ser ut av noe, men når man først oppdager noe som gjemmer seg av storslåtte ting i de i alt 64 gravene kan man ikke annet enn bli imponert. Det er ikke alle grave som er åpne, en del av dem er som regel lukket for restaurering. Den eldste graven er Thutmosis 1. og den yngste tilhøreren Ramses 11. Vi så et par graver som var fantastisk utsmykket med hieroglyfer.

Fra p-plassen skal man med et lite tog opp til selve gravene, som er ingen køkultur så det er bare om å bruke armer og bein for å gjøre plass til seg selv. Husk masser av vann og kanskje en hatt til hodet, som er bare få steder med skygge. Entre til Kongenes dal 40 kr. som gir adgang til tre graver, ekstrabillett kreves til Tutankamons grav. Foto-billetter ca. 40 kr. (blitser må ikke bli benyttet). Videokamera må ikke bli benyttet. Alle billetter skal bli kjøpt ved inngangen. Pass på de påtrengende selgerne ved bussholdeplassen.

Etter Kongenes Dal var det tid til å kjøre mot Luxor og derfra videre til Hurghada, men vi nådde like å stoppe opp ved de enorme Memnon-kolossene som er det eneste tilbake av et gammelt tempel.

Henad kveld nådde vi Hurghada, det hadde vært noen fantastiske dager i Luxor. Dessverre hadde jeg drukket for litt vann, så jeg måtte tilbringe en dag i sengen med dropp i armen.

LITT INFO
I Hurghada kan man lett kjøpe pakketurer av forskjellige dagers varighet til Luxor, det er verdt å se etter lokale tilbud fremfor reisebyråenes. Luxor kan være en svært varm fornøyelse, allerede i mars kan temperaturen lett snike opp seg på 35°C.

Leave a Reply

Your email address will not be published.