Det var her i Las Palmas det store turisteventyret startet. I starten av 1900-tallet mest det bedre engelske borgerskapet som seilte med bananbåtene for å tilbringe vinteren under lunere himmelstrøk. Turismen som vi kjenner i dag begynte i 1960-tallet, men da Las Palmas var overfylte og skitten rykket solhungrende europeere til det mer solsikre været på sydkysten. Las Palmas sto i mange år som en by i forfall, men takket være målrettet arbeid er byen blomstret opp og tiltrekker de turistene som ikke bare vil ha sol, men også kultur, storbystemning og god shopping.
Storbyen Las Palmas er med sine 425000 innbyggere kanarieøyene største by. Umiddelbar skulle man tro at her bodde mange flere, for Las Palmas har riktig storbystemning med heftig trafikk, bråk, høyhus og et sant menneskemylder. Det hele omkranset av forsteder med kjedelige boligblokker og tung industri.
Las Palmas ble grunnlagt i 1478, herfra ville spanjolene erobre øya fra guanchene. Fæstningen Castillo de la Luz, som mer har karakter av et fort, ble bygget i 1494 for å holde uønskede vekk, det lyktes likevel ikke da byen i 1599 ble rent over ende av pirater, som satte fyr på byen. Castllo de la Luz ble renovert for noen år siden, men det er lukket for besøkender. Fra 1599 og et par hundre år fram var det ikke mye storhet over Las Palmas, men engelskmennene kom hit i slutten av 1800-tallet for å gjøre handel med de lokale. Det var særlig bananer som ble eksportert, og med bananbåtene kom så de første turistene. Turismens høydepunkt kom i 1960-tallet, men med samme fart nye hotell skjøt opp, like plutselig forsvant turistene igjen til fordel for sydkystens bedre vær og nybyggete hotell. Las Palmas var i de årene i en elendig forfatning, men massiv støtte har hjulpet byen på rette vei, og selv om charterturistene ikke er vendt tilbake i samme antall, er det som om at Las Palmas hviler i seg selv og har fått et ry som et litt sofistikert reisemål, hvor man kan oppleve noe av den ekte spanske stemning som sydkystens turistbyer totalt er blottet for.
Den store parken, Santa Catalina, må i dagens Las Palmas betraktet som sentrum ( se kort ). Et livlig sted med kafeer, pen beplantning og fremfor alt er det møtestedet for de lokale, som heftig diskuterer de siste fotballresultatene med den nyeste sportsavisen under armen. Plassen er også hjemsted for byens alene store busstasjon, likevel bare lokalbusser, langturbussene til f.eks. sydkysten kjører likevel et steinkast derfra, bak de gamle gule pakkhusene på undergrunnsstasjonen. Midt på Santa Catalina-plassen ligger et skjønt lite kanarisk hus det utgjør turistinformasjonen. I ett av de gamle pakkhusene på plassen har man innrettet et eksperimentarium og herfra kan man se over på byens nye shoppingsenter, El Muelle, som ligger ut til havnen. Her skal man ikke forvente å gjøre et kupp, prisene er i top i de dyre merkevareforretningene. Fra Santa Catalina Parken utgår mange små hyggelige gater, her og det ligger små tapasbarer hvor byens eldre menn får ett sludder og gjerne med en stor sigar hengende i munnviken. Noen av gatene går opp til Playa de las Cantera som startet øyas turisteventyr. Stranden har i mange år hatt et dårlig ry, men nå er her renset opp og Playa de las Canteras framstår i dag svært innbyende og har fått tildelt det Blå Flag. Her er fin sand og et lite rev ut for kysten sørger for å legge en demper på de største bølgene. Solstoler og parasoller kan bli leid og badevakter holder øye med de badende. Langs stranden løper promenaden som er fylt med restauranter, småbutikker og hotell, et hyggelig sted å slentre både dag og kveld. Et par hundre meter fra Santa Catalina Parken mot sør finner man det enorme shoppingsenteret, El Corte Inglés, som er i 14 etasjer.
Las Palmas’ annet store sentrum ligger ved San Telmo Parken og mot sør. Fra Santa Catalina er det 5-6 KM, en tur man kan spasere på et par timer hvis man er frisk, ellers tar man lokalbuss 1 eller 12 fra Santa Catalina til San Telmo. San Telmo huser byens første store busstasjon og her er som regel et virvar av mennesker. Ved den gamle kirken starter Las Palmas’ handlegate nummer 1, Triana, som er laget til gågate. Triana er en attraksjon i seg selv, her er det mange pene hus med flott utskjæringer og dekorasjoner. Gaden myldre med liv, både lokale og turister finner vei hit. Utover Trianas dyre merkevareforretninger finnes også rikelig med banker og kontantautomater. For enden av gågata kan man fortsette over det lite lyskrysset til man når den store trafikkerte veien Carretera del Centro.
Går man over den står man plutselig i i Las Palmas’ eldste og hyggeligste bydel, Vegueta, som er fredet av UNESCO. Den flate røde bygningen på hjørnet av Carretera del Centro og Vegueta er markedshallen. Gadene i den gamle bydelen er små og hyggelige med skjønne hus, hvis balkonger henger utover gaten. Man kan ikke unngå å se den pene katedralen Santa Anna, som har vært 350 år underveis. Fra den hyggelige plassen, Plaza de Santa Anna, har man det beste utsynet til katedralen. Plassen har for øvrig mange andre bemerkelsesverdige hus som alle er pene og velholdte, bl.a. Palacio Episcopal, hvor biskopen av de kanariske øyene har kontor. Går man fra plassen og høyre om katedralen kommer man forbi det lite museet, entre 3 euro. Står man på motsatte side av katadralen hovedinngang, befinner man seg på en liten plass hvor man kan se fronten av Casa de Colón, Columbus’ hus. Den gamle inngangen er svært pen og nettopp i dette huset sies det at Columbus har overnattet innen sine turer over atlanten. Den påstand er det likevel en del tvil om, men Casa de Colón, som engang var guvernørpalass, er i dag innrettet som museum med hovedvekt på Columbus’ gjøren og laden på sine turer over til de spanske erobringene. Her er også en del kunst og rekvisitter fra særlig maya- og aztekerkulturen som de spanske oppdagelsesreisende hadde med hjem. Selve det gamle palasset er en opplevelse i seg selv, merk særlig de fantastisk pene takutsmykkingene. Inngangen til museet finner man på motsatte side av den gamle hovedinngangen. Det er gratis entre og åpent hver dag. Ca. 20 meter fra inngangen ligger San Antonio Abad, et lite ydmykt kapell som er plassert like nøyaktig det hvor Las Palmas ble grunnlagt.
Las Palmas er en stor by, ca. 15 KM lang og ikke særlig bred. Man kan rolig holde seg til områdene Santa Catalina/Playa de las Cantera og San Telmo/Vegueta uten å gå glipp av det helt store. Det er her det skjer og i disse områdene man får det beste inntrykket av fortid og nåtid i den pulserende storbyen. Las Palmas har restauranter for enhver smak, særlig kvarteret bak Playa de las Canteras har mange hyggelige og spennende steder med bl.a. tapa på menyen. Matmessig er byen vesentlig billigere enn sydkysten, men de dyre restaurantene finnes selvfølgelig også her. Det er også i førnevnte områder man kan prøve fram seg hvis man vil ha et billig sted å bo.
TRANSPORT på Las Palmas
Las Palmas har heftig trafikk og den er man truffet av uansett om man tar buss eller taxi. Bybussene er gule og det er utmerket skilt så man kan se hvor de kjører hen. Bussene er ofte overfylte og særlig busstasjonen i San Telmo er et virvar av mennesker. Skal man fra Santa Catalina til San Telmo kan man ta buss 1 eller 12, pris ca. 0.90 euro. Man kjøper billett i bussen. Det er viktig å merke at mange av langturbussene har samme linjenummer som bybussene, men gul er altså fargen på bybussene og grønn fargen på langturbussene. På både San Telmo og Santa Catalina busstasjon er terminalen for langturbusser under jorden. I Santa Catalina ligger den ikke på selve plassen, men bak det gule pakkhuset under det hvite “seilet”. Buss nr. 30 kjører på minuttall 05-25-45 via San Telmo til Playa del Inglés og Maspalomas. Jeg kan anbefale å leie bil, som er store opplevelser i vente på den frodige øya. Man skal være fylt 21 år for å leie bil. Det er mange utleiere, velrenommerte firma som Hertz og Avis er begge representert i Las Palmas. Husk et nytt kort over øya, veiene har de siste parene år fått nye nummer. Binter er det lite lokalet kanariske flyselskap som flyr mellom øyene. Se hjemmesiden sin for ruter og reservasjon www.binternet.com.
mat og drikke på Las Palmas
Las Palmas byr på øyas beste restauranter, den gode og originale spanske maten finnes her i rikt mål. Fisker og særlig tapa smaker bare bedre når miljø og stemning er i top. Her er det noen gode restauranter jeg kan anbefale:
El Herreno: Skjønn tapasrestaurant i den gamle bydelen Vegueta. Lekre spesialiteter og god betjening. Svært hyggelig miljø. Ligger på Medizabal 5.
Marquesina: God restaurant ved Santa Catalina Parken. Svært hyggelig atmosfære og vennlig betjening. Populær nattklubb om kvelden.
Bodega de las Laguna: God lokal restaurant i Trianaområdet. Prøv lekre tapas-spesialiteter. Ligger på Constantino 16.
Hoya La Vieja: Et herlig sted med bare fire bord. Man kan likevel også spise i baret. Her står mester selv i kjøkkenet og tryller frem ragoueter og stuinger bl.a. Ligger på Perdomo 15 nær Triana
STRENDER på Las Palmas
Byen absolutt beste strand er Playa de las Cantera. Nesten 4 KM lang med et naturlig rev som holder de største bølgene vekk. Sanden er fin og her er det leie av solstoler og parasoller. På byens østside, like ved havnen, ligger Playa las Alcaravaneras. Herlig sand, men her er man nabo til byens mest trafikkerte gate og har utsikt Havnen og industrien dens, ikke så tiltrekkende. Er været dårlig eller vil man bare oppleve noe annet er det om å dra til sydkysten, her er det masser av strand.
AKTIVITETER/FORLYSTELSER på Las Palmas:
Pueblo Canario: Den liten byen tegnet av kunstneren Netor er et fremragende eksempel på kanarisk arkitektur. Hver søndag er det tradisjonell dans. Byen ligger i Doramas park som er utrolig pen med flott planter og fontener.
Casa Museo Perez Galdos: Museum dedikert til den berømte kanariske kunstneren Benito Perez Galdos. Gratis adgang.
Museo Canario: Byens kanariske museum handlende om øyas tidligere brfokning. Også utstilling av arkeologiske gjenstander. Ligger på Doctoe Aveanu 2. Entre 3 euro.
Museo Elder: Det nyere teknologien- og framtidmuseum ved Santa Catalina park. www.museoelder.org.
Museo Nestor: Her vises verk av Nestor Martin Fernandez de la Torre som også har vært med i planleggingen av Pueblo Canario. Ligger i Parque Doramas. Gratis entre.
Centro Atlántico de Arte Moderno: Museet for moderne kunst ligger i en gammel kanarisk bygning. Utstilling av maleri fra det meste av verden. Også et lite bibliotek. Ligger på Los Balcones 9-11, ikke langt fra Santa Ana Pladsen i Vegueta. Se hjemmesiden sin www.caam.net.
———————————
Hjemmeside
Webside
hjemmeside
———————————-
Teatro Perez Galdos: Byens store teater, er de neste år under renovering. Ligger ikke langt fra Triana på Plaza de Stagno1.
Karneval: Øyas karneval er berømt og finner sted hvert år i februar. Flott kostymer og imponerende tok opp. Santa Catalina Parken er utgangspunkt for festlighetene.
Bahia Cat: Bådudfluget fra marinaen (El Muelle) i Las Palmas. Katamaran med glassbunn. Også aftenutflukter med dans. Åpent fra mandag-lørdag fra 9.00-18.00.
Golf: Flere gode baner finnes på øya.
Utflukter på Las Palmas
Nord- og midt øya: Øyas østkyst er uinteressant og temmelig stygg, så vil man se litt av den pene øya må man forberede seg på noen fjellkjøring. Den store veien GC kjører fra Las Palmas mot vest, her kan man svinge av mot Arucas for å oppleve pene fjell og frodig vegetasjon. Byen Arucas er hyggelig, den store katedralen faller først i øynene, men byen har mange andre skjønne bygninger og virker i det hele tatt idyllisk. Fortsetter man ad vei GC-59 når man rask Firgas, ikke så hyggelig som Arucas, her er man mest berømt for sine berømte vannreservoar under jorden. Lengre mot sør kommer man til Teror som man ikke bare må kjøre forbi. Parker og gå en tur i de hyggelige gatene, nyt de flott husene og pinjemadonnaens basilika Nuestra Senora del Pino. Her er åpent hver dag mellom 14.00 og 16.00 og en tur innenfor er absolutt en god opplevelse. Kjør mot Cruz Tejeda for å komme til Gran Canaria top, kaktuser, blomster og palmer blir avløst av furuskog og et litt mer barskt landskap. Fra Cruz Tejeda er det ikke langt til øyas høyeste punkt Poza de las Nieve (1949 meter). En av de største attraksjonene i området er Roque Nublo, en av verdens største monolitter, dvs. frittstående steiner. Området er vidunderlig vakkert og via en lang sti kommer man tett på den store steinen. Kom så tidligere på dagen som mulig da p-plassen er svært liten. Har man mot til mer fjellkjøring kan man kjøre ned mot sydkysten av Barranco de Fataga, en pen tur hvor man kommer forbi den hyggelige byen San Bartolome de Tirajana. Her kan man besøke Manolos Kamelsafari. GC-60 kjører like ned i Avda. Tirajana i Playa del Inglés og herfra er det lett å snappe motorveien hjem til Las Palmas.
Nedover vestkysten: Turen nedover vestkysten er en pen og betagende tur som viser noe av det beste øya kan by på. veien GC kjører fra Las Palmas til byen Agaete på vestkysten, underveis blir man presentert for noe imponerende bygningsarbeid i form av lange tunneler og høye broer. Ved byen Guia kan man besøke de gamle guanchegrotene ved Cenobio de Valéron, her er det gratis entre. Like etter Guia kommer byen Galdar, en mellomstor by som er kommet i søkelyset pga. oppsiktsvekkende vikingefunn. Fra Galdar går det mot sør og man er raskt i Agaete som nærest ligger som en forpost til den skjønne havnebyen Puerto de las Nieve. Byen leder tankene hen på Hellas med sine blå og hvite hus. Puerto de las Nieves er berømt for sine fremragende fiskerestauranter og det er et godt sted å ta inn lunsjen sin. Byen har en liten steinstrand og fra havnen kan man ta båten til Santa Cruz på Tenerife. Skal man ned i havneområdet med restauranter og småbutikker skal man ikke følge skiltet mot havnen, men mot sentrum, ellers ender man bare i køen til Tenerife-fergen! Fra Agaete og mot sør går det for alvor oppover, fjellene byr på pen natur med barske klipper, frodige sletter og pene blomster. Den beste utsikten på ruten har man ved Mirador del Balcon hvor det er utsikt til Teide på Tenerife. Lengre mot sør når man San Nicholas som er rask oversett, men like etter byen ligger en kaktuspark. Det er omtrent fra San Nicolas at veien går inn i landet mot byen Mogán og herfra stikk sør ned til den idylliske havnebyen Puerto Mogán. Byen blir kalt Gran Canarias Venezia pga. de hyggelige små kanalene og broer. Puerto Mogáns havneområde er sjarmerende med velholdte hus og pen beplantning. Man kommer rask tilbake til Las Palmas ved å kjøre til Puerto Rico og ta motorveien GC, en tur på ca. 45 minutter.
Sydkysten: Fra Las Palmas er det motorvei hele veien til sydkystens feriebyer. veien dit er ikke noe vakkert syn, industri, fabrikkhaller og trafikk preger den ca. 45 minuttene lange turen. Man skal ikke dra til sydkysten for å oppleve kultur eller historiske monumenter, men utelukkende for de utallige forlystelsestilbudene området kan by på. Her finner man f.eks. atskillige parker hvor temaene er så forskjellige som kaktus, cowboyer, reptiler, papegøyer, guancherer osv. osv.. Playa del Inglés og Puerto Rico er de største feriebyene på sydkysten, begge kunstig anlagt utelukkende med det formålet å tilfredsstille turistene. Playa del Inglés er langt den største av de to, her er liv og glade dager døgnet rundt. Byen har hundrevis av restauranter, et heftig natteliv og ca. 10 senter til de shoppinglystne. Dessverre er prisnivået skyhøyt, så man skal ikke forvente å gjøre et kupp! Playa del Inglés er vokst sammen med den noe mindre feriebyen Maspalomas som for det meste består av bungalowhotell. Man kan gå fra den ene byen til den annen langs stranden, en tur på vel 45 minutter. Stranden er en del av Dunas de Maspalomas, en imponerende sandørken med høye sanddyner som konstant er i bevegelse.
Opp mot Maspalomas ligger det fredete området El Charco hvor man kan se mange spennende fugler. Herfra er det også mulig å ta en tur på kamel i sanddynene. Åpent hele uken fra 9.00-16.30 og prisen er ca. 10 euro for 30 minutters safari i sanddynene. Kjører man videre ad sydkysten kommer man til den liten byen Arguineguin som er den mest autentiske byen i området, her er det litt hyggelig lokalliv. Lengre mot vest når man Puerto Rico, kystens annen store turistby som likevel slett ikke kan bli sammenlignet med Playa del Inglés. Her kommer man også for den utmerket stranden, men den nyanlagte stranden i nabobukten Playa de Amadores er vesentlig bedre, men dessverre også proppet med mennesker. Lengst mot vest på sydkysten støter man inn i den hyggelige byen Puerto Mogán, en turistby, men i langt mindre målestokk enn det man ellers ser i området. Særlig omkring havnen er det skjønt å slentre, her er mange flott både og de små fargestrålende husene og smug gjør byen svært idyllisk. Man kan kjøre via vestkysten hjem til Las Palmas, men så må man nok avsette mer enn en dag til utflukten, raskest er det selvfølgelig å snappe motorveien tilbake.
Været på Las Palmas
været i vintermånedene er behagelig med temperaturer på 16°- 20°, nettene kan være kjølige hvor temperaturen kan falle til 14°- 17°. Det er ofte skyet i Las Plamas så velg ikke byen til solferie! Husk også en paraply da regnbyer kan forekomme.
HØYESTE GJENNOMSNITTLIGE TEMPERATURER OG SOLTIMER:
Jan | Feb | Mar | Apr | Mai | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |
Dag | 19° | 20° | 21° | 23° | 24° | 25° | 26° | 27° | 27° | 24° | 22° | 20° |
Natt | 13° | 13° | 14° | 16° | 19° | 20° | 21° | 22° | 22° | 20° | 18° | 15° |
Soltimer | 5 | 5 | 5 | 6 | 7 | 8 | 8 | 9 | 8 | 6 | 5 | 5 |
———————————————–