Lanzarote

Lanzarote er ett av de mindre kanariøyene, men bare få steder i verden finner man så avvekslende natur på et så lite område. Det ene øyeblikket kjører man i ørken, det neste i frodige daler for plutselig å kjøre i et flott månelandskap i Timanfaya Nationalpark. Øya, som er den nordligste av de kjente kanariøyene, blir sammen med Gran Canaria og Fuerteventura styrt fra Las Palmas. Selv om Lanzarote er truffet av masseturismen er tempoet og forlystelsestilbudet ikke på høyde med Gran Canaria og Tenerife. Til gjengjeld er man her deilig fri for de utallige betongkolossene som andre steder utgjør størstedelen av hotellene, kunstneren Cesar Manrique har i den graden satt preget sitt på øya med sin særlige arkitektur og kunst.

Byene på Lanzarote

Puerto del Carmen:
Byen er øyas største ferieby og minner mye om de andre feriebyene på de Kanariske øyer, likevel er det bare tillatt å bygge hus i tre etasjer på Lanzarote så her er litt mer “luft”. Da man ikke må bygge høyt er man i stedet nødt til å bygge bred, så byen virker nokså langstrakt og bor man f.eks. i Matagordaområdet må man regne med en halv times gang til sentrum og ca. 1 tim. til havnen. Det er to strender i Puerto del Carmen og de er begge utmerket med mørk lavasand. Gaupe Pocillos stranden er lavvannet og den største, helt opp til 200 M-er bred. Her er veldig god plass og mulighet for å leie solstoler. Stranden som løper langs hovedgaten i sentrum heter Playa Blanca eller Farionesstranden. Det er den mest besøkte stranden og også her er det leie av solstoler. Fra havnen i Puerto del Carmen ligger diverse utfluktsbåter bl.a.til Papagayo strendene og Corralejo på Fuerteventura. Det er mange gode restauranter i Puerto del Carmen hvor det serveres god kanarisk mat, særlig ved havnen. Naturligvis er det også andre slags restauranter, like fra pizzariaer til dyre internasjonale av slags. Ved havneområdet kan man for øvrig se litt av den opprinnelige byen, små kanariske hus, kronglete gater og litt lokalt liv. Puerto del Carmen har et utmerket natteliv med masser av bar, atskillige engelske, irske og skotske puber med bl.a. live-fotball og et par diskotek. Byen byr også på masser av forretninger, en del spillehaller og et kasino. I Matagorda er det mer stille, her finnes en del leilighetskompleks og bungalows samt et par bar og restauranter. Stranden her har god plass, men ligger litt mer utsatt mht. bølger og understrømmer. Promenaden i Matagorda er for øvrig blitt bilfri for noen år siden. Man må regne med en del flystøy når man bor i Matagordaområdet.

Playa Blanca:
På den sørlige delen av øya ligger Playa Blanca, et forholdsvis nytt ferieområde hvor det fremdeles bygges. Playa Blanca har sentrum fra havnen og mot øst hvor både havnekaia/strandpromenaden og paralelt med disse Gågaden ligger. På havnekaia finner man restauranter, butikker og enkelte bar. På gågaten ligger også et par restauranter og mange spesialbutikker. Nattelivet i Playa Blanca er svært begrenset, det finnes bare få bar og en del av dem er konsentrert på et lite torg ved havnen hvorfra man fremdeles kan se de lokale fiskerne bære fangsten sin i land. Det ligger et par strender i byen, men de er ikke særlig store og innbydende. Byen er rask oversett, men svært hyggelig og det er nå ganske vennlig at de lokale også sees i bybildet. Fra Playa Blanca er det daglig fergeforbindelse til Corralejo på Fuerteventura, for presise avgangstider klikk her.

Costa Teguise:
Ca. 10 KM nord for Arrecife ligger Costa Teguise som blir betraktet som Lanzarotes verdensvante feriested. Liksom Puerto del Carmen har også Costa Teguise tre strender, alle med det karakteristiske mørke lavasanden. Selv om Costa Teguise er den nyeste feriebyen på Lanzarote er den etter hvert fullt bygget ut. Her finnes masser av butikker, bar og restauranter. Et par KM fra byen ligger også Lanzarotes beste golfbane, men etter sigende er den ikke av overveldende standard.

Er man til fest og farger og mange muligheter mht. restauranter og natteliv bør man velge Puerto del Carmen. Er man derimot til det litt mer rolige og ekte kanariske bør man velge Playa Blanca.

TRANSPORT på Lanzarote
Lanzarote har et utmerket bussnett, som er daglige avganger mellom de større byene. Skal man på utflukt kan man leie en bil, veiene er gode på Lanzarote, men husk å ha forsikringene i orden. De store leiefirmaene som Hertz og Avis er representert på øya. Prisen for en leiebil varierer mye alt etter biltype og leieperiode. Som regel skal man være fylt 21 år og ha hatt førerkort i minst ett år for å kunne leie bil. Det er forholdsvis billig å kjøre i taxi, starttaksten er ca. 11 kroner og det er søndagstillegg på ca. 3 kroner.

MAT & drikke på Lanzarote
Prisnivået ligger på høyde med de øvrige kanariøyene, dvs. 60-70 kr. for en hovedrett på en vanlig restaurant. I Playa Blanca finnes det en del restauranter med billige fiskeretter, helt ned til 45 kr.
Varadero: Stor, men hyggelig restaurant med god og billig mat. Ligger på havnekaia, like i sentrum av Playa Blanca.

STRENDER på Lanzarote
Utover strendene i turistbyene ligger det flere gode strender på øya. Mest berømt er nok Papagayo strendene 7 KM øst for Playa Blanca hvor mange naturister holder til. Papagayo strender ligger svært øde og det er ingen mulighet for å kjøpe forfriskninger, så husk å ta med dette hjemmefra. Er man oppe nordpå og har god tid kan man ta båten til naboøyen La Graciosa, her det det deilige strender og bare få mennesker. På nordvestsiden ikke langt fra La Santa Sport ligger det en god sandstrand som heter Famara med en fantastisk utsikt over de pene og barske fjellmassivene som vestkysten byr på. Pass på den sterke strømmen hvis du bader ved Famara.

AKTIVITETER/FORLYSTELSER PÅ LANZAROTE
Ocean Park: Vandpark med store svømmebasseng og vannrusjebaner, åpent daglig fra 9.00-18.00, entre ca. 70 kr.
Dykking: Flere leverandører i Puerto del Carmen, bl.a. Safari Diving. Her kan bli Padi-sertifikat tatt.
Surfing: Funnet på Lanzarote Surf School.
Go-Cart: Eurocart ca. 6 KM fra Arrecife, åpent fra 10.00-20.00. Ca. 60 kr. for 6 min.
Golf: Club de Golf ved Costa Teguise, åpent fra 8.30-19.30. Banen skulle ikke være at overveldende standard.
Ridning: På Rancho Texas ved Puerto del Carmen.
Undervannsbåt: Submarine Safaris i Puerto Calero et par KM fra Puerto del Carmen.
Dybthavsfiskeri: Fra Puerto del Carmen, mulighet for å fange tunfisker, hai og Marlin.
Utfluktsbåter: Funnet i både Playa Blanca og Puerto del Carmen, som seiles til Papagayostrendene, Fuerteventura og Los Loboss.

Utflukter på Lanzarote

TIMANFAYA NASJONALPARK OG AGRICOLA El Patio
Den 50 km2 store parken er Lanzarotes største turistattraksjon og her kan man få mange timer til å gå. Bl.a. kan man få en tur på dromedar i det ørkenlignende landskapet og på parkens museum blir det vist filmer om hvordan øya ble til ved noen store vulkanutbrudd fra 1730-1736. I parken ligger Montanas del Fuego, også kalt ildfjellene, her er det omvisning daglig fra 10.00-18.00, entre ca. 5.50 Euro. Undergrunnen i disse fjellene er over 300° og demonstrasjon av den varme undergrunnen finner sted flere ganger hver dag. En omvisning i en av parkens busser er nesten ett must når man nå er her, det tar ca. 45. min.- 1 time og flere steder har man den flotteste utsikten. Restauranten El Diablo ligger i området og den bruker faktisk undergrunnsvarmen til å steke kjøttet, en spennende opplevelse. I dag er det 100 aktive vulkaner og 300 vulkankrater på Lanzarote. Ved byen Munique mellom Teguise og Tinajo ligger landbruksmuseet Agricola El Patio. Her kan man høre litt om Lanzarotes tidligere hovednæring landbruk og om tradisjonell kanarisk arkitektur og design. Området er svært pent med flott bygninger, planter og forskjellige dyr som geiter, får, esel og dromedarer. Inne i museet finnes en stor samling av gamle landbruksredskaper og bekledningsgjenstander. De vennlige eierne byr som regel også på et glass av den spesielle Lanzarote vin som vel nærest er en blanding av sherry, vermut og rødvin.

DEN NORDLIGE LANZAROTE
Den nordlige delen av øya er svært frodig og står i stor kontrast til de tørre delene på vestsiden og månelandskapet i Timanfaya Nationalpark. Nesten oppe på øyas nordspiss ligger Tropical Park, en ganske hyggelig park med bl.a. kenguruer, aper og mange papegøyer. Her er Åpent fra 10.00-18.00 og det er show hver time. Ved Lanzarotes nordligste punkt ligger Mirador Del Rio, et gammelt festningsverk fra det 17. århundredet som i sin tid ble bygget for å holde piratene vekk. Man har en svært pen utsikt herfra, bl.a. til naboøyen La Graciosa. Veien mot nord er pen og man må ikke lure seg selv for Lanzarotes gamle hovedstad Teguise. Her holdes jevnlig marked og byen har et herlig slappet av kanarisk miljø med mange pene kirker og hvite hus. Nord for Teguise begynner Lanzarote å bli svært fjellrik og det er da også her man finner øyas høyeste punkt, Penas del Chache, 670 m.o.h.. Like nedenfor ligger de tusentall palmers dal og byen Haria. Det er også på den nordlige delen at de to grottene Jameos del Agua og Cuevos de gaupe Verde ligger. I Jameos del Agua er det innrettet restaurant, bar og en konsertsal. Her finnes også forskjellige utstillinger og det er jevnlig underholdning om kvelden. Grotten har åpent fra 9.30-19.00 og et par dager om uken også aftenåpent. Cueva de gaupe Verde er en lang pen tunnel hvor man kan få en guidet rundtur og også her er det innrettet en konsertsal. Grotten har åpent fra 10.00-18.00 og entreen er ca. 30 kroner. En artig opplevelse er også den store kaktusparken ved byen Gautiza. Her vokser det over 1400 forskjellige kaktuser og det er mange merkelige og annerledes arter imellom. Parken er pen og velholdt med små elver, fosser og fargerike kunstgjenstander. Det hører også en restaurant til kaktusparken som arkitekten Cesar Manrique har en stor del av æren for.

Cesar Manrique FOUNDATION
Cesar Manrique var Lanzarotes store sønn og mannen som overtalte myndighetene på Lanzarote til at alle hus skulle være hvite og ikke over tre etasjer høye. Det gjorde han bl.a. for at øya ikke skulle bli ødelagt av den masseturismen og store betonghotell som Gran Canaria og Tenerife var utsatt for. Cesar Manrique var dessuten mannen bak en rekke andre tiltak som skulle gjøre Lanzarote til en penere øy, bl.a. nedgravning av alle telefon- og Elledninger og etablering av rundkjøringer i stedet for lyskryss. Like nord for Arrecife, i byen Tahiche, ligger Cesar Manriques svært spesielle hjem det etter hans død er laget om til museum. Her kan man foruten Manriques egne verk se maleri av en rekke kjente kunstnere, bl.a. Miró og Picasso. Åpent daglogg fra 10.00-18.00, søndag likevel fra 10.00-15.00.

FUERTEVENTURA
Det er fin mulighet for å besøke den hyggelige naboøyen Fuerteventura. Fra Playa Blanca går det av flere ganger om dagen ferge til Fuerteventuras nordligste by Corralejo. Turen tar ca. 35 min. og de presise prisene og avgangstider kan sees her. Fuerteventura er kjent for sitt enestående badeliv og det er da også ganske riktig at man her finner kanariøyene i særklasse beste strender. De starter umiddelbar sør for Corralejo i den store Las Dunas nasjonalpark som byr på enorme sanddyner. Taxi fra havnen til sanddynene koster ca. 25-30 kr.

Været på Lanzarote
Lanzarote er akkurat som de andre kanariske øyene et vinterreisemål men har også mange gjester i sommermånedene. Temperaturen om dagen ligger typisk på 18°- 22° om vinteren, men det kan bli kjølig om natten, ca. 14°- 17°C. Husk en lun genser i kveldene og en paraply er også en god ide. Om sommeren har øya et skjønt klima med temperaturer på 25°- 29°C. Høyeste gjennomsnittlige temperaturer og soltimer:

Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Dag 20° 21° 23° 24° 25° 27° 28° 29° 28° 25° 23° 21°
Natt 14° 15° 16° 17° 18° 20° 21° 22° 22° 19° 17° 15°
Soltimer 5 5 5 7 9 10 11 11 9 7 5 5

———————————————–

Post navigation