La Gomera – reise

La Gomera ligger like vest for Tenerife og er en av de mindre kanariøyene. Selv om det bare er 1 times seilas fra den turistede naboøen, er det som å komme til en helt annen verden. Riktignok er turistene ved å oppdage øya for alvor, men på ingen måte i samme målestokk som man ellers ser på de kanariske øyene. Heldigvis for det, La Gomera er langt fra klar til å motta en slik invasjon. For å velge La Gomera som turistmål må man nødvendigvis være interessert i naturen, som er nemlig ikke mye annet å fornøye seg med på denne øya som hvert år får anselige mengder nedbør. Det gjør naturligvis øya svært frodig og grønn, tomater og bananer er slik en viktig eksportvare. La Gomera er også preget av Christopher Columbus. Det var nemlig her han provianterte før han tok på sine farefulle tokt over atlanten for å finne bakveien til India. Innen da hadde også La Gomera hatt besøk av Jean de Bethencourt, den franske baronen som hadde til hensikt å erobre samtlige kanariske øyer. Bethencourt måtte likevel gi opp forehavendet sitt da de lokale guancher, kanariøyene opprinnelige befolkning, gjorde for mye motstand. I 1472 lyktes det en spansk greve ved navn Hernan Pereza å overta øya og siden da har La Gomera vært under spansk herredømme.

BYENE
San Sebastian er øyas hovedby og ett av de stedene man kan slå ned seg som turist. Byen er uten tvil den mest spennende på La Gomera, her finnes mange små hus i kolonostil, og det er også her man merker forbindelsen til Columbus mest. Går man fra fergeleiet inn mot byen (ca. 5-10 min.) støter man inn i en stor plass med kafeer. Like bak ved ligger plassen Plaza Constitucion. Huset på hjørnet hvor Calle Medio løper har en liten gård hvor man kan se den brønnen som Columbus hentet vann fra innen sine turer. Går man videre oppad Calle Medio kommer man til den gamle kirken Iglesias de la Asuncion. Den er bygget i 1490 og det var her Columbus ba bønnene sine. Kirken er blitt ødelagt ved forskjellige piratangrep, men den er svært pen og man kan saktens gå inn og se omkring seg. Enda lengre oppe ad Calle Medio ligger Columbus’ hus hvor han bodde når han var på La Gomera. I dag saumfarer huset ikke av mye, men til orientering har det nummeret 56, så skulle det være litt lettere å finne. Huset rommer i dag et museum med forskjellige utstillinger. Her er det gratis entre og det er åpent fra 10-13 og fra 16-17.30. På vei tilbake fra Columbus’ hus til Plaza Constitucion kan man passende gå nedover første gate på høyre hånd (like etter kirken). Et par hundre meter nede ligger et lite anlegg med Torre del Conde, det tårnet hvor La Gomeras grusomme førstedame Beatriz Bobadilla skjulte seg under guancheoprøret i 1488. I San Sebastian finner man et antall små pensjoner og hotell, men La Gomera som turistmål er først like startet og kan på ingen måte bli sammenlignet med de store kanariøyene. Byen har et sterkt begrenset natteliv, men her finnes naturligvis hyggelige lokale restauranter og små gatekafeer. San Sebastian har også en strand, den ligger umiddelbar ved siden av havnen og er ikke særlig innbydende, men her kan saktens bli badet.

Playa de Santiago ligger på øyas sydkyst og tiltrekker en del turister, nok mest pga. beliggenheten dens, for her skulle være mest solsikkert på La Gomera. byen er ganske hyggelig, har ikke det store å by på, men det finnes likevel restauranterog lokale bar.

VERDT Å SE
Garajonay er øyas nasjonalpark og en man er svært stolt av. Faktisk er hele parken dekket av pene laurbærtre, og det skulle være Europas siste urskog. Av samme grunn er den totalt fredet av UNESCO. Skoven kalles også Hekseskoven, og i det hele tatt er det mange myter knyttet til området, ikke minst til fjellet Garajonay som er La Gomeras høyeste fjell med sine 1387 M-er. Parken ligger midt på øya og ved La Laguna Grande er det parkeringsplasser ved et område med restaurant, toaletter, lekeplass osv.. Herfra utgår også flere vandrestier til pene utsiktspunkt. Like i utkanten av parken, ved Roque de Agando, ligger en stor klippe kalt Columbus’ egg og kjærlighetsklippen som skulle illustrere en guanchehøvding sinne over en utro kone. Uansett disse mytene er det snakk om svært pen natur. I parken ligger også et informasjonssenter som gjerne arrangerer guidet turer. Det skjer hver lørdag kl. 10.00, er man interessert skal man på forhånd ringe til besøkssenterets kontor på tlf. (922) 80 09 93. Turen tar ca. en halv time. Få mer info i senteret som har åpent tirsdag-søndag fra kl. 9.30-16.30. Perioden omkring april/mai skulle være svært pen i dette området.

Å ta en tur øy rundt er en storslått opplevelse. Selv om La Gomera ikke er særlig stor kan det saktens ta en dags tid da de dyp barranco ikke slik er å forsere. Utover den pene naturen, særlig på nordkysten, kan det bli anbefalt å gjøre et stopp i en av de små fjellbyene. Snapp en kopp kaffe eller annet på den lokale baret og følg med i hverdagen hos de lokale, det er nesten hele turen verdt. Nyt utsikten til Tenerife og Teide fra den liten byen Agulo og opplev den pene dalen ved Valle Gran Rey, her kan man passende gjøre holdt ved en av øyas beste strender hvis man skulle få lyst til en dukkert. Er man i en av de små landsbyene kan man forhøre seg om man kan få en smaksprøve på det lokale fløytespråket Silbo. Det var en måte å kommunisere på over store avstander i guanchene tid. Silbo kan bli hørt 3-4 KM vekk, alt etter værforholdene.

TRANSPORT
La Gomera har ikke flyplass beregnet på persontransport, så man lander på Tenerife og tar deretter fergen fra Los Cristianos til San Sebastian på La Gomera. Det er flere daglige avganger og med Fred. Olsen koster det ca. 160 kr.. For presise avgangstider og priser, klikk her. La Gomera har fine veier, likevel er det snakk om 100 % fjellkjøring så det er tilrådelig med en erfaren sjåfør. Man kan også leie en taxi en dags tid og sjåførene er svært glade for å fortelle om øya sin. Fra havnen i San Sebastian går det buss til de fleste større byene på øya.

STRENDER
Rundt på øya finnes et antall strender av ikke særlig god standard. La Gomeras beste strender ligger ved Valle Gran Rey. Stedet har i mange år vært populært blant ryggsekkfolk og særlig hippier, noe som har gjort at man ser en del nakne på stranden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.