Kurbad i Budapest

Et kuropphold i Budapest er en opplevelse helt for seg selv. Ungarn er verdensberømt for kurbadene sine, særlig de gamle bade av tyrkisk opprinnelse, men også de nye spabadene, som byr på wellnes i særklasse.

Mange av Budapest’ mest berømte kurbad ble etablert av tyrkerne, men den Ungarnske befolkningen har tatt denne gamle tyrkiske badetradisjonen til seg, og gjort den til sin eget. Kurbadene er bygget rundt om varme kilder, hvor vannet kan være opp til 75 grader. Dette mineralfylle vannet skal være godt mot mange skavanker, blant annet halsproblemer, hudproblemer og ikke minst, skal det virke forebyggende mot leverbetennelse. Mange kurbad byr på forskjellige basseng, med forskjellige temperaturer, saunaer og massasje. Det kan bli anbefalt å ha på en svømmehette, når man bader, fordi mineralene i vannet kan gjøre håret hard og ustyrlig de etterfølgende dagene. Velger man å få massasje i ett av de tradisjonelle kurbadene, skal man være oppmerksom på at det foregår i et rom, sammen med minst tre andre massasjekunder, og man blir bedt om å kaste all tøyen.

Kuropphold i Budapest

Gellertbadet er blant de flotteste kurbadene i Budapest. Det er berømt for pene omgivelser og er et fantastisk bygg i jugendstil. Det mest tradisjonelle kurbadet i Budapest er Kiralybadet, som er bygget i rustikk, tyrkisk stil. Her skal man være oppmerksom på at det er forskjellige åpningstider for menn og kvinner, det vil si at man ikke må være i badet på samme tid. I Kiralybadet er det ikke forventet at man har på badetøy. Szechnyibadene, i Sentrum Park, er de største kurbadene i Europa. De er utendørsbad, hvor mange lokale søker hen. Her er det en tradisjon for at man spiller sjakk, mens man sitter i bassenget. I Szechnyibadene er det obligatorisk å ha på svømmehette. Har man lyst til mer moderne kuropphold i Budapest, byr byen på et vell av moderne kurhoteler og spabad.

Moderne kuropphold i Budapest

Midt i Donau ligger Margreteøen (Margitsziget), som er byens pustehull. Øya er et stort parkområde, hvor man finner rosenhage og japansk ha, hotell, spabad og svømmestadion til barn. Margreteøen er et opplagt sted å ta hen, hvis man vil slappe av, vekk fra Budapest’ livlige gater. Her kan man bo på Danubius Thermal Hotel, som byr på moderne kuropphold, hvor man kan bli skjemmet bort på forskjellig vis, blant annet med massasje, ansiktsbehandling eller ved å bade i et termavlbad.