Kos ligger bare få kilometer fra den tyrkiske kysten og hører til de Dodekanesiske øyer. Det var en av de første øyene turister invadert og i dag er den nok mest kjent som ungdommens partyø. Kos er håpløst overfylt i høysesongen og spesielt omkring havnen i Kos By er trafikken intens. Utover den vanlige greske hyggen og sjarme er det da heller ikke det helt store å komme etter. Øya ligner Rhodos en hel del med sitt kuperte terreng og er frodig langt hen på sommeren med pene tre og dufte krydderbollebusker. Historisk har de to øyene også svært til felles, i år 1306 overtok Johanitterne Kos og øya har også vært underlagt Tyrkia og Italia i kortere eller lengre perioder, først i 1948 ble øya gitt tilbake til Hellas. Selv om Kos i dag har knapp så mange turister som Rhodos føles det likevel langt verre her, det er som om at Kos er altfor liten til den store mengden turister som kommer. Øya er utmerket til en fest- eller badeferie, men de store kulturelle og historiske severdighetene skal man ikke regne med.
BYEN
Kos By er øyas hovedby og det er her at langt de flest turistene slår ned seg. Det gir et hektisk liv i de små gatene og særlig omkring havnen hvor baren konkurrerer med de alltid støyende scooterne om å bråke mest mulig. I byen finnes et par utmerket attraksjoner, f.eks. den Gamle By som johanitene oppførte. Den kan likevel ikke måle seg med Den Gamle By på Rhodos som er i langt bedre stand, her er den i raskt forfall da den ikke er beskyttet av en mur. Det har naturligvis gjort at området i dag ser noe forlatt ut og bare består av en samling steiner og søyler. Også bys jærtegn, den store borgen ved havnen er fra Johanitternes tid. Den er fra 1391 og har åpent tirsdag i søndag fra 8.00-14.30, entreen er ca. 2.40 euro. Bak byen, langs Grigoriou Street, finner man også en del arkeologiske utgravinger, bl.a. et gammelt teater det etter omfattende restaurering fremdeles brukes. Siden Johanitternes tid har byen som nevnt vært under både tyrkisk og italiensk herredømme noe som tydelig kan sees på de fleste moskeene og bygninger i italiensk stil. I 1933 ble byen truffet av et jordskjelv som gjorde av det med mange bygninger, derfor ser man mange nye hus i byen. I Kos By ligger det arkeologiske museet som inneholder funn fra de fleste utgravingene i byen det er et godt sted å begynne hvis man vil høre litt om Kos’ historie. Museet har åpent fra 8.00-14.30 tirsdag i søndag, entre ca. 2.40 euro.
Kos By er stedene sine ganske hyggelig og det finnes flere små smug hvor det kan bli handlet. Det er særlig lær, natursvamper, krydder, honning og sølv som tilbys i forretningene, husk å prute om prisen. Det er fremdeles mulig å finne gode greske restauranter og tavernaer i Kos By hvor man kan nyte en god middag og en flaske kald retsina, men langt de fleste restaurantene er likevel av den “internasjonale” slags hvor det serveres turistmat til høy priser. På en typisk gresk restaurant fås en hovedrett for ca. 45 kr., men regn med noe høyere priser hvis du skal ha såkalt internasjonal mat. Burgerbar og pizzariaer finnes også i stor stil, særlig omkring havnen. Nattelivet i Kos By er konsentrert ved bargaten tett på havnen og er i høysesongen nokså vilt. Det ligger atskillige bar det alle konkurerer om kundene med diverse tilbud og støynivået er nokså høyt. Like nord for havnen ligger dessuten et par store diskotek. Strendene i Kos By er det ikke mye ved, likevel er stranden på den nordlige siden av byen hvor de utendørs diskotekene ligger klart best. Her finnes alle former for vannsport, men er nokså overfylte i høysesongen. Stranden på den andre siden av byen hvor hurtigbåtene ligger til er bare ca. 5-10 M-er bred og ikke særlig god. Byen byr på overnattingsmuligheter i alle prisklasser, kommer man som ryggsekkreisende kan det være vanskelig å finne et rom i høysesongen, så her kan det bli anbefalt å booke i forveien.
Kos var hjemsted for Hippokrates, den moderne legekunstens fader, og det var pga. hans store arbeid innenfor legevitenskap at Asklepieion ble bygget ca. år 400 f.kr. Ruinene etter jordskjelvet i 6. århundrede av den gamle helligdommen ligger vakkert på en fjellskråning 120 m.o.h. ca. 4 KM sør for Kos By. Her er åpent fra tirsdag i søndag fra 8.00-14.30, entreen er 2.40 euro. Man kommer lett til Asklepieion, fra Kos By går jevnlig av busser eller man kan også ta det lite minitoget som koster 2.05 euro. Det påstås for øvrig at det var Hippokrates som plantet den store platanen som står på Platia Platanou i Kos By, men er det lag i det ryktet skulle treaktig være over 2000 år gammelt!!
Har man mulighet for å leie en bil er en tur rundt på øya en hel befrielse. Det finnes mange hyggelige landsbyer og kyststrekninger med klipper og sandstrand. Særlig den liten hyggelige fjellandsbyen Zia kan bli anbefalt her ligger også øyas høyeste punkt, Dikeos 846 m.o.h.. Også den liten hyggelige byen Mastichari på nordkysten er verdt å besøke, her ligger en god strand og fra byen kan man ta den liten fergen til Kalymnos. Rundt på øya ligger også et par gamle borger, den mest spennende er nok Antimahia borgen nær ved flyplassen. Kos er ikke særlig stor og kan med et par pauser og en badetur, f.eks. på Paradise Beach ved Kefalos, saktens bli greid på en dag.
Rundt om Kos ligger flere små øyer og har man lyst til å inspisere noen av disse tar man bare ned til havnen hvor det er mulighet for å leie et skip med besetning en dags tid. Tettest på ligger Plati som er en liten ubebodd klippeøy hvor det er gode snorklemuligheter. Lengre ute ligger Psérimos, en liten øy med bare 60 innbyggere. Psérimos har ikke noen egentlig by og man kommer det utelukkende pga. den lekre stranden med det krystallklare vannet. Er man til dykking kan Psérimos bli anbefalt. Et par tavernaer ligger på stranden og det mulighet for leie av solstoler. Litt lengre vekk ligger Kos’ mest kjente naboø, Kalymnos. Øya har ikke eget flyplass hvilket gjør at turismen ikke når de høydene man ser på Kos og Rhodos men hovedbyen Pothia er likevel temmelig livlig med mange hyggelige kafeer langs havnen. Kalymnos er mest kjent som soppefiskernes øy og flere steder er det demonstartion av forarbeidet av natursvamper. Vil du vite mer om Kalymnos så klikk her.
TRANSPORT
Det er lett å komme rundt på Kos og hvis man ikke selv vil stå for transporten i form av bil, scooter eller sykkel, så bli funnet det et utmerket bussnett på øya. Fra Kos By går det bl.a. buss til Kefalos (via Paradise Beach) og til Tigaki. Det er også gode muligheter for å reise på utflukt til f.eks. Rhodos eller Samos, Greekferries har et omfattende rutenett i det greske øyhavet, se nærere her. Husk å ha forsikringene i orden hvis du leier bil eller scooter. Taxi er også billig, husk å avtale en pris på forhånd ved lengre turer.
STRENDENE
De beste strendene på Kos er Tigaki Beach som ligger ca. 8.5 KM fra Kos By på nordkysten og Paradise Beach ca. 45 KM fra Kos By på sydkysten. Begge strender er bygget ut og har leie av solstoler. Det finnes et par tavernaer på Paradise Beach og i Tigaki er det et helt lite sentrum med bar og restauranter. Her og det ligger andre gode strender, f.eks. ved feriebyen Kardamena på østkysten.
Været
Været på Kos er deilig med en lang tørr sommer med dagtemperaturer på 28°- 33°. Det blåser ikke så mye som i Rhodos så det kan i perioder føles nokså varmt.