Komme seg rundt i Gambia

For det er jo sånn at når du besøker et nytt land eller sted her i verden, så er jo noe av vitsen å få oppleve det. Bruke tiden til å se på TV kan man gjøre hjemme.

Reiser man rundt i verden etter pakkereisemetoden så har jo reiseselskapene gjerne felles sightseeing opplegg med buss og guide. Men det er kanskje mer spennende å oppleve litt på egenhånd. La oss se litt på de forskjellige mulighetene for transport i Gambia.

Den billigste formen av offentlig transport er de såkalte bush-taxiene. Dette er hvite minibusser som kjører faste ruter. Gjerne mellom byer og tettsteder. Det er nesten utrolig hvor mange passasjerer de får dytte inn i en slik minibuss og kjøreturen tar ofte lang tid. Spesielt hvis du må bytte buss underveis. Men til gjengjeld er det en veldig billig måte å reise på. Med en fastpris på ca. 10 Dalasi, eller i underkant av 2 kroner kan man komme langt for lite penger. Men du må ha litt god tid som sagt.

Beachside in The GambiaDe gule taxiene, med en grønn stripe nedover siden, koster rundt den samme som å reise med bush-taxiene,til en fast pris, men de har lov til å plukke opp andre reisende på turen. Og det er viktig at du sjekker prisen før du setter deg inn. Og også gjør det helt klart for sjåføren at det er helt greit for deg å dele taxien med andre. Du risikerer nemlig ellers at sjåføren plutselig antok at du ønsket en privat taxi og ganger den faste prisen med fem.

En annen ting er at disse drosjene ikke har tillatelse til å kjøre inn i områdene til feriegjestene så hvis du bor på et hotell vil du måtte gå bort til hovedveien for å finne en. (Fakta om Gambia)

De vanlige turisttaxiene er grønne og det er disse at du vil finne ved hotellene. En god del dyrere, men ofte i bedre stand. Sjåførene er ofte hjelpsomme og stiller gjerne opp som guider. Kan også leies for hele utflukter som f.eks. vare hele dagen til de forskjellige turistattraksjonene. Selv om de er utstyrt med taksameter så blir det ofte billigere enn å delta på organiserte guidede turistturer. Husk også her å avtale pris og betingelser på forhånd.

Og ja det er lov å prute.

Til slutt er det bare å minne på at man fortsatt er i et land hvor sikkerheten og trafikkbildet ikke er helt som vi er vant til her hjemme, så dersom du vil utforske landet på egenhånd så er det veldig viktig å bruke hodet.