Kina er et spennende land å reise i

Kina er et spennende land å reise i, men det er noen ting som er viktige å huske.

Vi har her samlet de 10 viktigste tingene å vite og minne på når du skal til Kina, for å gjøre opplevelsen så god som mulig. Se her:

1. Kjøp en mindre ordbok eller oversetter, fordi det er svært begrenset hva folk kan av engelsk. For det meste er det bare den helt unge generasjonen som kan engelsk og det er tilogmed ikke alltid tilfellet. Hvis du har bruk for hjelp i en situasjon f.eks. med å finne vei, er det min personlige erfaring at det beste man kan gjøre er å se etter en gutt/ung mann med briller, da han vil kunne snakke nok engelsk til å hjelpe.
2. Fleste tror feilaktig at det er vanlig å gi drikkepenger i Kina, det er det bestemt ikke og nærere en fornærmelse. Den beste måten å si takk på er med et vennlig smil, fordi kineserne generell sett ser opp på vestlendinger, så et smil kan redde hele dagen sin.
3. Pass på med å spise mat som blir tilberedt midt på gaten. Det er ofte svært billig og lukter godt, men da hygienen er tvilsom kan du risikere mageinfeksjon. Og det er ikke artig å skulle på et lokalt sykehus i Kina.
4. Hvis du gjerne vil rundt og oppleve byen og kulturen, så kan det være en god ide å leie en guide. Dette kan ofte bli gjort med å besøke et universitet og bare spørre noen studenter, fordi de vil kunne engelsk og samtidig svært gjerne ha mulighet for å tilbringe sammen tid med en danske/vestlending. Dette kan bli arrangert til en svært lav pris.
5. Husk i Kina å kjøpe vann og ikke drikker fra kranen. Hvis du skulle komme til det, gjør det likevel ikke så mye, men det er ikke sunt over lengre tid. Dessuten smaker det ikke særlig godt, så du vil nok ikke komme til det så ofte
6. I Kina er det vanlig å prute om prisen. Og som utlending kan du godt regne med at de skruer ekstra opp for prisen, så det er en god huskeregel alltid å prute om prisen og gjerne få prisen ned på 50 % av hva selgeren starter på. Prøv deg litt fram og så får du rask en fornemmelse av det tingene er verdt. Og husk at selgeren ofte vil “snakke godt for sin syke tante”.
7. Det kan være fristende ikke at pakke så mye tøy i kofferten når du reiser til Kina, fordi allting er så billig i forhold til Danmark, men pass på med det, fordi det kan være vanskelig å finne tøy i danske størrelser. Kineserne er generell sett mindre enn vestlendinger, og særlig for kvinner kan det være vanskelig å finne tøy som passer.
8. Hvis du har bestemte deodoranter/parfymer du bruker, så sørg for å ta dine egne med, da det som hovedregel bare er 1-2 slags å velge imellom i Kina.
9. Kinesisk kultur og vaner er selvfølgelig svært annerledes enn i Norge. F.eks. skal du ikke bli forskrekket eller bli fornærmet når folk spytter på gaten, hoster deg inn i hodet eller raper eller promper ved middagsbordet – det er helt vanlig og ingen vil legge merke til det.
10. Hvis du i en situasjon skal gi eller motta en gave, så er det ikke vanlig å pakke ut den med det samme, det man gjør, er å legge den vekk og åpne den alene på et senere tidspunkt. Det er altså ikke uhøflig, bare annerledes enn i Norge.
Mer om Kina: Reise til Kina

Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.

Leave a Reply

Your email address will not be published.