Kenya historie – Fakta om Kenya

Kenya var inntil 1963 engelsk koloni og landets første president ble Jomo Kenyatta som tidligere hadde stått bak flere opprør mot de engelske koloniherrene. Kenyatta styrte landet eneveldig og selv om Kenya er et demokrati med frie valg fantes det i teorien bare et parti, nemlig Kenyattas KANU-parti. Etter Jomo Kenyattas død i 1975 ble visepresidenten Daniel Arap Moi lands nye president. Han skulle rask vise seg å bli populær, både fordi han ikke tilhørte en av de to største stammene, Lou og Kikuyuerne, men også fordi han ville sette en stopper for den ekstreme korrupsjonen som eksisterte i Kenya.

Det skulle likevel rask vise seg at Moi ikke hadde mye å by på arbeidsløsheten steg, korrupsjonen nådde nye høyder og Moi oppførte seg mer og mer som diktator. Etter flere opprør og vestlig press måtte Moi gå tilbake til en mer demokratisk styreform. Mwai Kibaki overtok i slutten av 2002 makten etter Daniel Arap Moi og det venter ham store oppgaver med bekjempelsen av korrupsjon, fattigdom, AIDS, arbeidsløshet osv.. Kenya er til gjengjeld rik på natur som her er ganske enestående og avvekslende. Fra det flate kystområdet ved Mombasa skifter landskapet til de store savanneslettene omkring Nairobi for å bli fjellrik og frodig i den vestlige delen ved Victoriasjøen.

Skal bli opplevd
Safari i Afrika er en utrolig stor opplevelse, herfra kan det bare bli anbefalt å ta minimum 3-4 dager på savannen.

Fakta om Kenya
Religion: 40 % kristne, 40 % muslimer. Resten Hinduer, Buddhister, katolikker osv.
Innbyggertall: Ca. 30 millioner
Hodested: Nairobi
Valuta: Kenya Shilling (100 Ksh.= ca. 9 kr.), ta med US Dollars eller reisesjekkers til veksling. Prøv såvidt mulig å få små sedler ved veksling.
Veien til Kenya: Det er flere muligheter, de mest populære fra Danmark er Amsterdam-Nairobi med KLM eller Kenya Airways og London-Nairobi med British Airways eller Kenya Airways. Herfra er det videre med innenriksfly til Mombasa.
Flytid: Amsterdam-Nairobi ca. 8 timer, London-Nairobi ca. 8 timer, Nairobi-Mombasa 50 min.
Lufthavn: Nairobi: Skitten og kaotisk flyplass. Svært dårlige venteareal og begrensede innkjøpsmuligheter. Skal man på toalettet anbefaler jeg å gjøre det innen ankomst til Nairobi. Mombasa: Nyere flyplass. Rimelige venteareal og gode innkjøpsmuligheter. Virker ren og pen.
Turistspråk: Engelsk, enkelte snakker tysk (spesielt i servicesektoren)
Innreisekrav for danske statsborgere: Visum krevd. Kan bli fått ved henvendelse på den kenyanske ambassaden i Stockholm. Koster ca. 50 US Dollars. Sjekk aktuelle regler her.
Pille-pass: Ikke nødvendig.
Tidsforskjell: Sommer: 1 time/Vinter 2 timer
Øvrig: Innen reisen til Kenya skal man i god tid kontakte Statens Seruminstitut (se linker her på siden) for å sjekke med vaksinasjoner og malariaforebyggende medisin. Ta gjerne med kulepenner og brukte T-skjorters til barna. Vil man gjøre en god gjerning kan man besøke SOS barneby som ligger mellom Nyali og Bamburi ca. 8 KM nord for Mombasa. Her forsøker man å gi de dårligst stilte barna en framtid og utdannelse. Det er gratis å bli vist rundt men man forventer en donasjon i form av tøy, skriveredskaper eller penger av de besøkendene. Vær forberedt på at mange spør etter gaver eller penger, av og til også hotellpersonalet. Det er venstrekjøring i Kenya. Klikk her for å se utenriksdepartementets reiseveiledning til Kenya.

Været
Kenya har tropeklima og det er varmt året rundt. Når vi har sommer i Danmark er det vinter i Kenya men prøv å unngå månedene mai og juni, da det er regntid. Fra juli i oktober ligger temperaturen på 27?- 29?, men man må forberede seg på regnbyger. I de populære sommermånedene ligger temperaturen på 29?- 32?. Vær oppmerksom på at luftfuktigheten i Mombasa er høy.

HØYESTE GJENNOMSNITTLIGE TEMPERATURER OG SOLTIMER:

Jan size=2> Feb size=2> Mar size=2> Apr size=2> Mai size=2> Jun size=2> Jul size=2> Aug size=2> Sep size=2> Okt size=2> Nov size=2> Dec size=2>
Dag 32 32 32 31 30 28 28 29 30 30 31 32
Natt 24 24 24 23 23 21 21 22 22 22 23 23
Soltimer 10 10 9 7 5 6 7 8 9 7 9 10

Leave a Reply

Your email address will not be published.