Kanarisk matguide

PAPAS CON MOJO
En av de rettene man uten tvil får servert er Papas Arrugadas Con Mojo, små rynkete saltpoteter med mojo saus. I gamle dager kokte man potetene i sjøvann og det prøver man så å etterligne i dag ved ansette rikelige mengder godt havsalt til potetene.

Du skal bruke: 500 gram små poteter oj vann så det bare dekker potetene halv O En god håndfull grovt havsalt

Fyr opp under gryta og bring potetene i kok, det er meningen at potetene er ferdige når vannet er fordampet. Prøv fram deg. Når potetene er møre lar man dem stå ca. 20 minutter, de siste minuttene med lokket av, slik at de får en rynkete overflate.

Potetene serveres alltid med mojo saus som fås i en rød eller grønn utgave, den røde er mest vanlig og samtidig den mest velsmakende. Jeg har på stort sett alle reisene mine til de Kanariske Øer jaktet oppskriften på den lekre røde mojosaucen og funnet ut av at det er like mange oppskrifter som det er kokker. Men etter utallige forsøk og litt veiledning er jeg nådd fram til denne oppskriften:

Du skal bruke: 2 røde paprikaer oj 1 rød chili oj 1 ss hvitvinsedikk oj 1 ss god olivenolje oj 1-2 fedd presset hvitløk oj 1 tsk. spisskummen oj salt etter smak Evt.. litt brød smuler hvis sausen blir for glatt O 1/2-1 dler. Creme Fraiche

Det hel blendes til det får den rette konsistensen. Rent guf!

GAMBAS Al Ajillo
Denne forrett er bare superlekker og faktisk svært enkel. Den kan virke litt fet, men hvilken smak!

Du skal bruke:

ca. 10 store reker pr. person

Hakket hvitløk etter smaker (ca. 5-6 fedd)

Tørket chili og Paprika etter smaker

En halv dl. olje pr. person

Salt

Tenn ovnen på grill og ta et fat som kan tåle høy varme. Legg ingrediensene i fatet og sett det i ovnen ca. 15-20 minutter alt etter støørelsen på rekene. Olien skal opp og syde og boble. Smakte til med hvitvin og eventuelt sitron.

KANIN MED HVITLØKER
Kanin er svært vanlig på de kanariske menyene. Det er deilig kjøtt med temmelig små og tynne bein, litt hen ad kylling.

Du skal bruke: 1 kanin oj mel oj olivenolje oj laurbærbæade oj Et par kvister frisk timian oj 1 glass sherry, alternativt hvitvin oj 3 dler. hønse- eller grønnsaksbuljong oj 5-8 fedd hakket hvitløker oj 1 løk

Kaninen deles og vendes i mel. I en sauterpande ble løker, laurbærblad og hvitløker steget. Brun kødet i pannen. Ansett sherry og kok opp. Skru ned og la retten putre i ca. 30 minutter. Smak til med salt og pepper. Server gjerne kanariske poteter til.

En svært spesiell rett er Gofio som er malt bygg. Det smaker ikke spesielt godt, men er svært nærende, noe som guanchene nøt godt av. I dag blir gofio mest brukt i supper og er laget av bl.a. hvete. Andre tradisjonelle retter er forskjellige stuinger og selvfølgelig paella som opprinnelig kommer fra Valencia-området i Spania, men som kanari har dratt til seg.