Kalymnos -reise

Kalymnos ligger like nord for Kos og hører til de dodekanesiske øyene. De fleste kjenner nok øya som soppefiskernes øy men i dag er landbruk og særlig turisme større inntektskilder. På tross av det stigende antallet besøkender når turiststrømmen langt fra det nivået man ser på Kos, her er stille og fredelig og det ekte gresken som vi elsker så mye bli funnet i rikt mål. Kalymnos historie er stort sett den samme som de øvrige dodekanesiske øyene med først tyrkisk og senere italiensk besettelse. Først i 1948 blir øya frie og innlemmet i det greske riket. Kalymnos er en barsk, men stedene sine også pen øy, høye klipper avløses av pene daler med dufte krydderbollebusker. De lokale er ytterst gjestfri og synlig stolte av øya sin, ikke sjelden blir man spurt om man liker øya, det er virkelig noe som betyr mye for befolkningen på Kalymnos.

Byene

Myrties & Massouri: Disse to sammenhengende byene på øyas vestkyst, ca. 10 KM fra Pothia, er i dag Kalymnos største turistområde. Fra Pothia støter man først inn i Myrties med den liten fiskehavnen hvor man finner små pensjoner og enkelte restauranter. Byen har et lite torg hvorfra bussen til Pothia går av. Her ligger også et tourbyrå, pensjoner, tavernaer, butikker og minimarked. Kjører man videre går det plutselig oppover og rask er man i Massouri. Også her finner man et lite torg med bussholdeplass og spredte restauranter og pensjoner. På den korte strekningen mellom Myrties og Massouri ligger her og det ett lite bar, taverna, eller pensjon vakkert beliggende med utsikt over havet og naboøen Telendos. Begge byer består faktrisk bare av denne alene temmelig trafikkerte gaten, så tilbudet er noe begrenset og er man til natteliv må man nok velge en annen øy. Til gjengjeld er her deilig rolig og man slipper helt for de store betonghotellene som man ser på f.eks. Kos. Strendene er absolutt ikke noe å rope hurra for, Myrties har bare en smal steinstrand og i Massouri består den av en blanding av stein, grus og sand. På strendene leies ut solstoler og parasoller. Det finnes ingen banker i de to byene, men enkelte steder kan det bli vekslet penger, f.eks. i tourbyrået på torget i Myrties og hos Kalymnos Travel Group og Politis Holidays på torget i Massouri. Myrties og Massouri kan ikke bli anbefalt til gangbesværete, som er riktig mange trapper og bratte bakker.

Store hotell finner man ingen av i Myrties og Massouri, til gjengjeld ligger her atskillige små pensjoner, eller studios som de kalles på de kantene. Mange av dem med en forrykende utsikt over Telendos og den pene solnedgangen. Et studio, som er en enkel leilighet, koster ca. 250-400 kr. pr. døgn i høysesongen og noe mindre i vårer- og høstsesongen. Bare få hotell har svømmebasseng, men flere av de som har tar gjerne mot gjester utenfra.

TRANSPORT
Som alltid er det lettest å leie bil eller scooter. Velrenommerte firma som f.eks. AVIS er representert på øya. Man skal være 21 år for å leie bil i Hellas og husk å ha forsikringene i orden. Scooterutleiere er det mange av, også i Myrties og Massouri. Busser finnes også på Kalymnos og den viktigste ruten for turistene er nok den fra Pothia til Kastelli med stop i Myrties og Massouri. Enkelte avganger kjører helt til Emborios. Bussen kjører 8-10 ganger om dagen og prisen er ca. 1 euro. Merk at man ikke kjøper billett i bussen men i minimarkedene. I Pothia ligger bussholdeplassen like nord for havnen og billetter kjøpes i Themis minimarked like ved siden av. Taxi finnes også, husk å avtale pris innen turens start.

MAT & DRIKKE
Det serveres fortrinnsvis greske retter på restaurantene, men spaghettier, pizza og biffs fås naturligvis også. Prisnivået er absolutt rimelig, lokal mat fås for 30-50 kr. for en rett mens biffs og annen internasjonal mat er litt dyrere. Å kjøpe matvarer i minimarkedene er dyrt på Kalymnos, prisen er ofte det dobbelte av det det koster i Danmark.
Kokkinidis: God familieeid restaurant med bred meny. Her fås gresk mat, grillet spesialiteter og vanlig turistmat. Ligger på torget i Massouri.
Neufaro: Virkelig god, men også litt dyrere restaurant. Allsidig meny, også med greske retter, f.eks. lam. Ligger i Armeos, et minutts gang fra Massouri.
Aegean Taverna: Enkel taverna med primært gresk mat. Fin betjening. Ligger mellom Myrties og Massouri.

STRENDER
Strendene på Kalymnos hører ikke til Hellas’ beste, men her og det finner man utmerket strandavsnitt. Tettest på Myrties og Massouri ligger Kandouni Beach, en liten ferieby ca. 4 KM mot sør med god sandstrand. Også på sydkysten ved Vlyhadia er det rimelig strand. Når man helt over på vestkysten kan man ta seg en dukkert på den liten stranden i Akti, våger man ned seg av den nokså bratte veien kan man være heldig å ha stranden for seg selv. På de fleste strendene blir det rask dypt og badesko/sandaler må bli anbefalt da det en del sjøpinnsvin og mange skarpe steiner.

AKTIVITETER/FORLYSTELSER
Vannsport: Arrangert på stranden i Massouri i høysesongen.
Klatring: Er svært populært på Kalymnos, folk fra hele Europa kommer til øya for å prøve krefter med de fleste bratte klipper. Glaros snackbar i Massouri er et populært møtested for klatrere og de engelske eierne informerer gjerne om siste nytt og gode klatresteder.

Utflukter

ØYAS SEVERDIGHETER
Kalymnos byr ikke på de helt store kulturelle attraksjonene, men en tur rundt på øya kan så absolutt bli anbefalt. Man kan naturligvis ikke komme utenom Kalymnos hovedby, Pothia, som faktisk er ganske livlig. Det er omkring havnen livet leves på en av de fleste kafeene. Herfra går av både til de omkringliggende øyene og i et lite hus finner man turistinformasjonen. Pothia har både banker, minibanker og stripevis av forretninger med suvenirer, tøy, natursvamper osv.. Flere steder i byen ligger små soppebutikker med utstilling og demonstrasjon av forarbeidet av natursvamper. I Pothia finnes et arkeologisk museum som har åpent hver dag fra 10.00-14.00, likevel ikke mandag. Museet ligger på Agios Mammas og entreen er 1.50 euro. En av de største opplevelsene omkring Pothia er det fantastiske Savvas-klosteret. Klosteret går under forskjellige navn, men Savvas er det som står på skiltene på vei opp der. Klosteret ble renovert i 1996 og ligger helt vidunderlig oppe over Pothia som man har en pen utsikt over. Det er gratis entre og strenge regler for påkledning men nonnene skal nok sørge for at man blir korrekt kledd på. Selve kirke er utrolig pen med svært flott utsmykkinger. På vei tilbake kan man passende gjøre stop med det liten folkloren museum som ligger et par hundre meter fra klosteret. Her finner man en liten utstilling med tradisjonelle greske effekter og en suvenirbutikk er det naturligvis også. Museet har åpent fra 9.00-21.00 og gratis entre.

Ca. 12 KM fra Pothia mot vest når man ad gode veier de sjarmerende byene Vathys og Rina beliggende i en pen dal ut til en lang naturskapt fjord. Området er også kjent som mandarindalen da det er plantet i tusenvis av appelsintre. Utsikten over de to byene fra hovedveien er utrolig flott, men man må ikke lure seg selv for den hyggelige stemningen omkring havnen i Rina hvor det også ligger flere små tavernaer. Har man lyst til å oppleve det mer uberørte Kalymnos kan man besøke byen Emborios ca. 18 KM nord for Massouri. Her går liv sin stille gang men det finnes både pensjoner, tavernaer og en utmerket strand. Turen til Emborios kan bli tatt ad vannveien da det går av båt fra Myrties hver dag.

TELENDOS
Kalymnos nærmeste naboø var inntil år 554 e.kr. en del av Kalymnos, men et stort jordskjelv delte øya i to med det resultatet at Telendos dukket opp som en selvstendig øy noen hundre meter fra Kalymnos. Fra havnen i Myrties kan man ta av en de båtene som ca. hvert kvarter, alt avhengig av passasjertallet, seiler til Telendos. Merk at båtene til Telendos ikke går fra av selve havnen i Myrties, men fra en molo et par hundre meter derfra. Det tar ca. 5-10 minutter å seile det korte stykket og prisen er 1.50 euro hver vei. Den liten byen man møter på Telendos er ytterst sjarmerende med små hvite hus som inneholder enkle tavernaer og små pensjoner hvis man skulle ha lyst til å overnatte. Langt de fleste turistene er likevel endagsturister fra Kalymnos, de kommer primært for å oppleve den hyggelige bilfri byen, å klatre på de bratte klippene eller for å sole og bade. For å komme til Telendos’ mest berømte strand, Hohklas Beach, går man til venstre når man kommer fra mollen. Etter ca. 50 meter er det en pil til høyre mot stranden som ligger ca. 10 minutters gang derfra. Her er det leie av solstoler og parasoller. Går man til høyre fra mollen og fortsetter langs vannet møter man et par små strandavsnitt hvor den siste er for naturister. Det er leie av solstoler på disse strendene som for øvrig har glimrende snorklemuligheter.

NABOØYENE
Utover Telendos finnes det flere øyer som kan bli besøkt. Like nord for Kalymnos ligger den liten øya Leros som ikke har mange turister, men til gjengjeld en herlig gresk atmosfære. Båten til Leros går fra av havnen i Myrties og en tur-retur-billett koster ca. 9.40 euro. Fra havnen i Pothia kan man ta turbåter til Plati og Pserimos, to øyer som ligger mellom Kalymnos og Kos. plati er en svært liten øy og som regel går man ikke i land her men bader fra båten i det skjønne dypgrønne vannet. Strand finner man til gjengjeld på Pserimos, her med fin sand og klart vann, som leies ut solstoler og parasoller og ved stranden finnes enkelte tavernaer. Det er gode snorklemuligheter på stranden.

KOS
Fra Kalymnos kan man besøke Kos på flere måter. Vil man bare oppleve Kos By er det lettest å ta en turbåt fra havnen i Pothia. Båtene ligger ankret opp like til høyre for turistinformasjonen så det er bare å finne den riktige. På en slik tur får man noen timer i Kos By før turen går hjemover igjen. Man kan også ta den ordinære fergen fra Pothia til Mastihari på Kos og herfra leie en scooter videre ut på øya. Turbåten kan svinge i pris mess en billett fra Pothia til Mastihari bli fått for ca. 2.80 euro. Et besøk i Kos By er naturligvis obligatorisk når man nå er på øya, ikke fordi den er spesielt spennende, men en shoppingtur i de små gatene og et besøk i Johanitterborgen fra 1300-tallet ved havnen er verdt å ta med. Ca. 5 KM sør for byen finner man ruinene av Asklepion hvor Hippokrates underviste elevene sine i legevitenskap. Her er åpent fra 8.30-18.00 og entreen er 2.40 euro. Rundt på øya finnes små hyggelige byer, men dem trenger man faktisk ikke dra til Kos for å oppleve, de fås mye bedre på Kalymnos. Til gjengjeld har Kos bedre strender, f.eks. på sydkysten ved Kefalos hvor man finner den berømte Paradise Beach.

Været
Været på Kalymnos er deilig med en lang tørr sommer, hvor dagtemperaturer ligger på 28°- 33°.

HØYESTE GJENNOMSNITTLIGE TEMPERATURER OG SOLTIMER:

Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Dag 12° 14° 16° 18° 23° 28° 32° 33° 28° 23° 18° 14°
Natt 10° 11° 13° 16° 20° 23° 23° 21° 18° 13° 10°
Soltimer 6 6 6 7 9 11 13 13 10 7 6 6

Fakta
Religion: Gresk-ortodokse
Innbyggertall: 10 millioner (ca. 16000 på Kalymnos)
Hovedstad: Athen
Valuta: Euro, 10 Euro er ca. 75 kr.. Se aktuell kurs her. De mest vanlige kredittkortene aksepteres (Visa og Mastercard). Banker og kontantautomater finnes i Pothia.
Veien til Kalymnos: Kalymnos er et typisk charterreisemål i sommermånedene og mange reisebyrå har avganger hit. Med rutefly kan man fly med Olympic til Athen og herfra videre til Kos. Bussen fra flyplassen til havnen tar ca. 10-15 min.
Flytid: ca. 3 timer
Lufthavn: Svært liten flyplass, altfor mye trafikk i forhold til størrelsen. Dårlige venteareal og begrensede innkjøpsmuligheter. Totalkaos i høysesongen.
Innreisekrav for danske statsborgere: Hellas er med i Shengen-samarbeidet så i teorien skulle det ikke være nødvendig med pass, men det anbefales likevel å ta med det. Opphold i 3 måneder uten visum. Sjekk aktuelle regler her.
Pille-pass: Pille-pass skal bli hatt for å ta med viss medisintyper, som oftest de som er merket med det trekantete advarselsmerket. Pille-passen fås på apoteket og du skal ta med de pillene det dreier om seg og det vanlige passen. Det er gratis å få laget pillepassen.
Tidsforskjell: Sommer 1 time/Vinter 1 time
Turistspråk: Engelsk, deretter tysk.
Øvrig: I perioder kan det være mye mygg på Kalymnos.

Leave a Reply

Your email address will not be published.