Julemarkeder i Europa – en guide

Det har blitt kaldere ute, og jula nærmer seg raskt. Selv om det hvert år er mange som klager over at jula starter for tidlig når butikkene fylles opp med julekalendere, er nok de aller fleste enige i at førjulstida og romjula er en hyggelig og stemningsfull tid på året.

I november og desember er det mange som velger å ta en langhelg i en storby, for å blant annet besøke de store julemarkedene. Her kan du få med deg fine ting du kanskje ikke hadde funnet i Norge – og ofte er det de håndlagede tingene laget av lokalbefolkningen som nettopp gjør julemarkedene så koselige.

Hva med noen ullsokker strikket av en bestemor i Polen, en julegenser, lokalt godteri fra godterifabrikken eller noen tovede julenisser?

Her har vi samlet 4 favorittdestinasjoner for deg som er ute etter litt ekstra julefølelse:

København – Strøget & Tivolihagen
København er en populær by når det kommer til julemarkeder. Strøget er pyntet med vakker julepynt, og du kan koble av i en av byens mange populære restauranter. Det største julemarkedet finner du naturligvis på Tivoli – med mengder av dekorasjoner, juletrær og delikatesser. Markedet på Tivoli åpner i november, og har hver kveld et spektakulært lysshow.

Stockholm – Stortorget & Gamla Stan
Det eldste julemarkedet i Stockholm, finner du i Gamla Stan. Her har det blitt holdt julemarked hvert eneste år i mer enn ett århundre! Du kan få med deg blant annet venske kunsthåndtverk, lokale delikatesser som “saffransbullar” (bedre kjent som lussekatter her hjemme), pepperkaker og gløgg.

Praha – Bytorget i gamlebyen
Praha er kjent for sin vakre, gamle arkitektur – og det beste julemarkedet finner du på markedet som ligger i hjertet av gamlebyen. Her finner du rad på rad av flotte, dekorerte boder, som garantert får deg i julestemning. I midten vil du finne et stort juletre. I bodene får du kjøpt blant annet håndlagde treleker, smykker, stearinlys og krystaller. Om du blir kald, kan du varme deg på medovina – honningvin.

Wien
I Wien får du herlig julestemning og gamle tradisjoner – mange kaller byen for et juleparadis! Det er kanskje ikke så rart, med tanke på at du finner over 20 offisielle julemarkeder i byen. Om du ikke finner julestemningen her, vet jeg ikke hva du skal gjøre. Duften av gløgg og julesnacks sprer seg over hele byen i november og desember. Rathausplatz, Maria-Theresien-Platz og Freyung har holdt julemarkeder helt siden 1772, så det er liten tvil om at de kan sine saker.

NB! Husk vektgrenser på fly
Når du skal hjem har du naturligvis handlet og kost deg, og fylt opp kofferten med julegaver, godteri og pyntesaker. Du bør kanskje tenke på at kofferten din kan bli veldig tung hvis du pakker ned alt i èn enkelt koffert, vekta går fort i taket etter en vellykket shoppingrunde. Skaff deg en bagasjevekt og vei opp bagasjen før du kommer til flyplassen. Sørg for å ta med mest mulig i håndbagasjen slik at du slipper overvekt på flyet. Det blir også ekstra dyrt hvis du må betale for enda en koffert hjem.

God tur!