Ofte kan de første par dagene – kanskje til og med helt opp til en uke være preget av at du har fått ødelagt døgnrytmen din – det såkalte jetlaget. Det kommer, når man passerer to eller flere tidssoner. Men her er det noen gode råder, som kan hjelpe med å minimere disse plagene:
Minimer plagene fra “jetlag”:
1. -utregn, hvor stor tidsforskjell det vil være mellem ditt hjem og din destinasjon (og omvendt).
1. – prøv å innrette din nattesøvn (tidspunktet for at gå i seng) et par dager før du reiser, for at venne din kropp til tidsforskjellen.
2. – indret tidspunktene for dine måltider etter måltidene på din destinasjion.
3. – planlegg i forveien, hvis mulig, således at møter og arrangementer passer inn i din egen “hjemme-rytme”.
4. – følg kabinepersonalets forslag om å sove, selvom dit indre ur måske fortæller dig, at det fremdelsesk er tidlig på aftenen. (Når du ankommer til dit bestemmelsessted ved reiser mot øst, er klokken kanskje kun 2 morgen på ditt ” indre ur”, men den er måske 8 om morgenen lokalltid.
5. – sørg for at der er tid til at hvile, når du når frem til din destination efter at have krydset mange tidszoner.
Hviler 24 timer etter hvert tidssoneskift på 5 timer. (dessverre ikke alltid mulig på et pressen arbeidsprogram). regn ut hvor stor tidsforskjell det vil være mellom hjemmet din og reisemålet ditt (og omvendt).
Tommelfingerregel: Hviler 24 timer etter hvert tidssoneskift på 5 timer. (dessverre ikke alltid mulig på et pressen arbeidsprogram).
Den tørre luften og trykken kan gi plager.
Beveg av og til føttene, sving i anklene. Gå evt. en mindre tur. Så unngår du altfor hoven fot.
Når man kommer hjem etter en tur og har jetlag så press deg selv til å gå inn i de normale rytmene igjen, det tar maksimum to dager så er man i form igjen.