I Jerusalem møtes det orientalske verdenssynet med jødedommen og den vestlige kristne kulturen.
Det er noen år siden, jeg sist har vært i Jerusalem, men inntrykkene fra denne enestående byen står skarpt i erindringen min. For når man først har vært det en gang, blir man fascinert. Jerusalem har helt sin eget magi, fordi den er sentral i kulturhistorien vår og i fortellingene våre. Her møtes det orientalske verdenssynet med jødedommen og den vestlige kristne kulturen. Og skjønt jeg aldri har ansett meg selv for utpreget troende grep jeg meg i å fortelle en jødisk kollega på vei hjem i flyet fra en oppgave der nede at “jeg er kristen.” Det er, som om man hele tiden støter på seg selv i den byen. Ikke bare møter du alt det du har hørt og lest om, som Klagemuren og Gravkirka hvor Jesus ligger begravet. Du støter også på dine egne forestillinger og fordommer og må ustanselig korrigere dem. Noen opplever Jerusalem som en tung by, spekket med religion og fundamentalister, men jeg har vært det visstnok fire ganger og alltid følt meg godt passe.
Beste hotell
Jeg er den klassiske typen, så jeg holder mest av det fornemme gamle hotellet The King David, 23 King David Street, sentralt beliggende med utsikt over bymurene. Det er et eksklusivt og monumentalt hotell, som rommer masser av Israels historie, liksom det er rammen om nåtidige politiske forhandlinger. Så her får du virkelig noe for pengene, det historieskriving angår. De mer intellektuelle velger det spennende American Colony Hotel, Nablus Road. Det er her, man finner alle utenrikskorrespondentene og gjesteprofessorene, som debatterer om kvelden i The Cellar Bar.
Beste shopping
The Malls – Jerusalem er et flott stormagasin med synagoge i første etasjen. Jeg foretrekker basaren, kallet sukhen, i den gamle byen i det arabiske kvarteret. Det hel ligger inne mellom husene i tillukkede smale smug og smug, hvor det er spennende å gå rundt mellom teppehandlere og bøter med matvarer, krydder, fat, keramikk og alskens annet. Her kjøpte jeg engang en oljelampe, og selgeren klatret opp på en stige etter lampen, som sto oppe under taket. “Vil du ha den med eller uten hellig støv”, ropte han ned til meg.
Beste restauranter
I det gamle Jerusalem skal man være forberedt på å lete etter restaurantene. Det er det en opplevelse i seg selv å slentre i det arabiske kvarteret, og her spiste jeg engang et sted, som jeg ved første øyekast trodde var en geitestall. Denne type spisesteder er ikke prangende og fine, men serverer enkel, veltillavet mat av friske råvarer. Prøv det storartede lammekjøtt med ristet grønnsaker. I Vestbyen finner man et rikt kafeliv. Prøv en kopp arabisk kaffe: Det er små kopper med virkelig varm sterk kaffe, ofte søta. Hotel Kong David, 23 King David Street: Restaurant i gårdshagen med et internasjonalt, lekkert kjøkken. Luksuriøs variant av arabisk mat: Restaurant The Arabesque på American Colony Hotel på Nablus Road.
Min beste tips
Reis til det østlige Jerusalem som er ved Tempelberget. Øst for det ligger det berømte Oljefjell, “Mount of Olives”, hvor det er betagende å vandre opp en kveld ved solnedgang. Dels er det gripende å befinne seg på fjellet, hvorfra Messias sies å skulle komme tilbake engang, og dels ligger byen allervakkert foran deg, så uendelig gammelt og med alle sine fortellinger, badet i et sart rosa skjær.
Jeg er fascinert av det gamle ortodokse jødiske kvarteret Mea Shearim med langskjeggete menn i svart tøy og korketrekkerkrøller. Husk at fra solnedgang fredag i lørdag natt er det forbudt å røyke, fotografere, kjøre bil og tale i mobilen sin!