Ibiza – naturist

Ibiza er mest kjent ungdommens partyøy, men her finner man også lekre strender og et mer mondent kveld- og natteliv. De fleste kommer likevel til Ibiza for det helt unike nattelivet som er noe helt for seg selv, bare få steder finner man klubber, kafeer og bar av så høy standard. Entréprisene er ofte nokså dyre og man kan lett stå i kø i timevis for å komme inn til de mest populære stedene. Utover de verdensberømte diskotekene, finner man selvfølgelig engelske puber og de vanlige charterbara med happy hour. Den slags natteliv foregår mest i San Antonio, Ibiza By er noe mer stilfull i utvalget av underholdning. Likevel må man ikke lure seg selv for den berømte baret, Café del Mar i San Antonio, hvor man nyter den fantastiske solnedgangen til lyden av den slappende av chillen musikk.

Ibiza har som nevnt fremragende strender, i byene kan man saktens være toppløs, men det er rigtg gode forhold for oss naturister, disse strendene har vi besøkt:

Salinas Beach
Ibizas mest berømte strand ligger på øyas sydspiss og er klar en av favorittene våre. Her møtes man til avslapning og chill-out musikk. Alle slags mennesker kommer her, men det er klart en tendens til at det er her de unge og pene samles. Det lar til at det gjelder om å bli sett, og det er det en del som tar helt bokstavelig. Det er omkring beachbaret Sa Trincha det skjer, stemningen her er litt hippieagtig og helt avslappet. De mest påkledde har iført seg en bikini, ellers er dresscoden mini/microbikini, toppløs eller bare aldeles naken! Det er et kom-som-du-er sted og vi vender tilbake hit igjen og igjen. På Salinas Beach ligger også Malibu Beachbar, møtestedet for de kjente og de som gjerne vil være det. Guarana og Jockey Club er andre gode bar på Salinas vi har besøkt.
Siste info juni 2007: Fremdeles en skjønn blanding av bikini, toppløs og naturist. Vet strandbaren likevel nesten 100 % tekstilbaderer, men nedover stranden ca. 40-50 % nakenbadere.

ES’ Cavallet
Et par KM fra Salinas ligger en av øyas offisielle nakenstrender, ES’ Cavallet, som tiltrekker mange bøsser. Stranden er bred og ligger i et naturreservat med pen og vill natur. Her kan til tider være temmelig store bølger. På ES’ Cavallet lyder rytmene av tidens hiter fra den populære Beach Bar Chiringay. Det er solstoler (naturist) i begge ender av stranden, det koster ca. 18 euro for to stoler med parasoll. Man kan faktisk gå fra Cavallet rundt om pynten til Punta de Portes, her ligger små badebukter, noen med stein, andre med sand. Det er en tur på flere kilometer, så vi tok på truser og gikk derav. Vi fant rask ut av at det var helt amindelig å gå turen naken, så vi kastet klutene og nøt solen og stranden. Husk vann og masser av solkrem hvis du går denne turen…!

Playa D’ en Bossa
Ibiza Bys hodestrand er den lange og lekre Playa D Bossa hvor nattens fester fortsetter. Atskillige bar og kafeer er linet opp, og ungdommen flørter og legger an i nattens erobringer, det er virkelig god underholdning! Det er også på denne stranden at den berømte baret Bora Bora ligger. Her beveger man hen seg hvis man vil være hvor det skjer, hele dagen blir det festet med dans på bordene til den nyeste musikken. På hele Playa D’ en Bossa kan man høre lyden av house musikk når man ligger og later seg i det fine sanden med en kjølig drinker i hånda. Det berømte diskoteket Space ligger også her, men naturligvis kan man også finne irske og engelske puber.
Siste info juni 2007: 100 % tekstil

Cala Conte
Er man til enda mer fest og farger er øyas absolutte sentrum San Antonio på den motsatte siden av Ibiza. Her er strendene knapp så mange, men et par perler finnes likevel. Mest kjent er Cala Conte, en superlekker sandstrand som nærest er en tange ut ut i vannet. Havet er klart og lavvannet og på stranden kan man leie solstoler eller bare ligge på sanden eller klipperne. Fra stranden har man for øvrig første parkett til den flott solnedgangen. Like rundt om pynten ligger en liten bukt hvor mange naturister kommer. Turbåter fra San Antonio seiler til Cala Conte.
Siste info juni 2007: Ca. 95 % tekstil

Cala Salada
Har man lyst til nakenbading omkring San Antonio smetter man til Cala Salada like nord for byen. Her er det ikke snakk om feststrand, men et stille, forholdvis uspolert sted, med små gamle båthus. Her kan man nyte solen og havet helt fri for tøy, likevel kan man det være mange lokale i helgs og på helligdager. Her er ett lite strandbar og liggestoler kan bli leid. Det er ingen turbåter fra San Antonio, så det er nødvendig med en bil. Området er også glimrende til spadserture.
Siste info juni 2005: Ca. 50 % naturist, litt mindre når de lokale invaderer stranden i helgene

Cala Jondal
På sydkysten, ikke langt fra Ibiza By, finner man Cala Jondal som enda ikke er så besøkt. Som på de fleste andre strendene, trenger man ikke ha på badebukser/bikini for å nyte solen. Dette er en av øyas absolutt beste strender med krystallklart vann, dessverre er det her og det litt sjenere stein. Den gode restauranten Tropicana og chillout sted Jockey Club ligger på stranden.
Siste info juni 2007: Naturistene er etter hvert skjøvet helt vekk, over 95 % tekstil.

Agua Blancas
Mot nord heter strandparadiset Agua Blancas, litt svært å komme til, men absolutt anbefalelsesverdig. Dette er en av Ibizas offisielle nakenstrender, men her kan du saktens nyte solen toppløs eller i badedrakt. Vinden og bølgene kan være hard, men til gjengjeld er her ikke så mange mennesker som på de andre populære strendene.
Siste info juni 2005: Ca.50-60 % naturist

TRANSPORT
Lokalbusser finnes det masser av på Ibiza, de kjører fra tidlig morgen til sen kveld. For turister er disse rutene nok de mest interessante: Linje 3 og 8 San Antonio-Ibiza By. Linje 10 Ibiza By-Lufthavnen. Linje 11 Ibiza By-Salinas Beach. Busstasjonen i Ibiza By ligger omtrent midt i byen på hovedgaten Avenida Isidoro Macabich. I San Antonio ligger den i den sørlige delen av byen ved fotballstadion.

IBIZAS SEVERDIGHETER
Selv om Ibiza har en lang og spennende historie bak seg er det smått med de helt store kulturelle severdighetene. Et must er selvfølgelig Ibiza Bys gamle bydel med bygninger tilbake fra den romerske perioden. Man kommer primært til Ibiza for de gode strendene og det helt unike nattelivet som jo også er en attraksjon i seg selv.

IBIZAS HISTORIE
Utgravinger viser at det har vært bosetninger på øya i over 3000 år. Også gamle hulemalerier er et bevis på tidlige beboere.

I år 654 f.kr. vet man med sikkerhet at det er den nordafrikanske bystaten Karthago som etablerer seg på øya og grunnlegger Ibiza By som er en av Europas første byer. Karthago, som reelt var en fønisk stat, var et sterkt samfunn, de gjorde Ibiza til et viktig handelsecenter med salt som den viktigste eksportvaren. Karthago var i evig strid med romerne, etter tre kriger lyktes det dem i år 123 f.kr. å erobre Ibiza og de navnga den Ebusus. Man kan stadig se et par romerske statuetter og den gamle broen i Ibiza Bys gamle del.

Fra det 5. til det 9. århundredet kom mange forskjellige folkeslag forbi øya, både vandalene, Barba-reiner og bysantinerne hersket i den perioden. Under bysantinerne hadde man en liten glansperiode med en viss uavhengighet.

Araberne kom i det 9. århund og kalte øya for Yebisah. I 500 år hersket de på Ibiza og selv i dag kan man se den arabiske innflytelsen. Det gjelder selvfølgelig arkitekturen, restene av de gamle bymurene og ikke minst øyboernes spesielle dialekt, Ibicenco. Ibiza var et rikt samfunn under araberne med salt, grønnsaker og fisker som de største salgsvarene.

Ibiza ble i 1235 erobret av katalanerne, man sa ellers at Ibiza By var umulig å ta på grunn av inn bymurene, men det var den lokale sjeikens eget broren som viste katalanerne den hemmelige inngangen han og broren var uvenner på grunn av en kvinne i sjeikens harem. Katalanerne ødela moskeen og grunnla den store katedralen på ruinene. I det 18. århund ble det bygget mange kirker i de små landsbyene som hadde navn etter kristne helgener, f.eks. San Antonio og San Miguel.

Katalanerne, som kom fra fastlandet, mistet likevel interessen for Ibiza, rask tok piratene over og øyas beboere måtte beskytte seg selv i kirkene som fikk ekstra murer og noen steder kanoner på taket. Men Ibiza forble katalansk og senere spansk da Katalonien ble innlemmet i Spania.

Øya har en god og sunn landbruksproduksjon, men det er turismen man lever av det sies at 95 % av inntektene kommer fra turister.

Leave a Reply

Your email address will not be published.