Hvordan bruke bonuspoeng hos flyselskapene til å reise til Afrika

Enten du reiser mye i forbindelse med jobb, eller fordi du for eksempel studerer i utlandet, kan du bruke poengene du tjener deg opp hos flyselskapenes bonusprogrammer til å få deg en gratis reise til det afrikanske kontinentet! Enten det er Safari i Namibia som trekker deg, eller late dager på de luksuriøse strendene på Seychellene, vil kontinentet neppe skuffe. Storslagenheten, og de ustabile forholdene som skaper problemer for masseturisme på store deler av kontinentet, gjør at Afrika fortsatt for mange regnes som en eksklusiv perle.

Flyselskaper planlegger sine flyreiser 330 dager i forveien. Så ideelt sett, kan du begynne å lete etter alternativer rundt dette tidspunktet. Dessverre, vil flyselskapene ikke alltid la deg bruke dine poeng eller miles så lang tid i forveien. De liker å vente og se hvor fort de oppnår fullpris for billettene de selger, før de tilbyr “bonuskunder” seter. Bonuskundesetene er de første som ryker om det er høy etterspørsel på ruten. Og med mindre du har en enorm mengde miles, vil du ideelt sett ønske å vente på de beste prisene en typisk rundtur til Afrika vil koste minimum 80.000 miles per billett. Det kan høres mye ut, men er ikke mer enn 4 rundturer mellom Norge og USA om du benytter kamapnjer som gir doble bonuspoeng (noe det er ofte hos de amerikanske flyselskapene – spesielt om du bruker selskapenes egne kredittkort). Studerer du i USA  kan du derfor argumentere ovenfor deg selv eller de hjemme at du sparer opp til en Afrika-tur, samtidig som du får sett venner og kjente. Og tross alt, i et kalenderår blir det fort tre rundturer uansett, så hvorfor ikke ta en fjerde? Jul, påske, «sprinbreak» og sommer.

Det er mye hyggeligere å fly til Afrika direkte om det er mulig, enn å ha en rekke stopp i Europa eller Midtøsten. Dessverre er listen over flyselskaper som flyr direkte kort. Det er hovedsaklig Royal Air Moroc, Air Egypt, Delta, United, South African Airways og Ethiopian Airlines. Sjekk listene over alliansepartnere for å se om et av disse flyselskapene vil akseptere dine bonuspoeng, før du prøver noe annet. Et av de mest nyttige flyselskapalliansene for å samle poeng, er Star Alliance hvor blant annet SAS er medlem. Hvis du har miles med SAS, Lufthansa, Widerøe, eller US Air kan du muligens bruke dem for direktefly til Afrika med South African Airways, Ethiopian Airlines, og EgyptAir. Flere av de andre flyselskapene i denne gruppen tilbyr kun et mellomstopp i Europa til Afrika, de inkluderer Lufthansa (via Frankfurt), TAP (Portugal) (via Lisboa) og Swissair (via Geneve).

Det er noen afrikanske byer som er bedre å lande i enn andre hvis du ønsker å bruke poeng. De har et rimelig nettverk av regionale fly for å få deg til ditt endelige bestemmelsessted. Men pass på at mange afrikanske hovedstader er ganske dyre, så begrens stopptiden om mulig. Hvis ikke ender du opp med å tilbringe et ekstra par netter på grunn av en endring i timeplanen og tape alt du sparte på å bruke poeng. De beste flyplassene for regional flytrafikk inkluderer: Johannesburg (for det sørlige Afrika), Nairobi (for Øst-Afrika), Dakar (for Vest-Afrika), Casablanca (for Vest-Afrika), Kairo (for Øst-og Vest-Afrika) og Addis Abeba (for øst-Afrika).