Hua Hint – reise

Hua Hint er Thailands eldste feriested, her bygget Rama 7. sommerpalasset Klai Kong Won i 1926, noe som trakk mange Thailendere til Hua Hin. Palasset blir fremdeles brukt av den nåværende kongen Bhumibol, men det er godt bevoktet og ingen turistattraksjon.

I dag er det ikke bare thailenderer som holder ferie i Hua Hin, som etter hvert er blitt en turistby med besøkender fra hele verden, særlig er her riktig mange dansker.

Byens opprinnelige navn var Kabaan Tamor, men på grunn av de fleste klipper i vannet, kalte man den Hua Hin, som på engelsk betyr The Stonehead.

Hua Hin ligger ut til Thailandbukten, ca. tre timers kjøring fra Bangkok. Byen er et fantastisk utgangspunkt for opplevelser, innen overkommelig avstand har man bl.a. mulighet for å besøke nasjonalparker med jungel og fosser, oppleve storbystemning i hovedstaden Bangkok, eller merke historiens vingesus i området omkring River Kwai.

Man skal ikke forvente at Hua Hin er en liten stille by, den voldsomt trafikkerte hovedveien skjærer like gjennom byen og de små sidegatene er ikke mindre travle. Omkring det store Hotel Hilton, som ikke likefrem pynter, ligger turistdelen av Hua Hin (se kort lengre nede), 8-10 gater løper på kryss og tvers av hverandre og her er proppet med butikker, restauranter, bar, skreddere og massasjetilbud. Varetilbudet er stor, her fås bl.a. tøy, sko, belter og vesker til etter hvert faste priser, men det er da verdt å forsøke om man kan få litt rabatt som det heter i Thailand. Et par av gatene fungerer som bargate og her er liv og glade dager med billiard og sport på storskjerm, de obligatoriske barpikene sitter selvfølgelig også klar her. Turistområdet er sterkt traffikert og vinner helt sikert ingen skjønnhetskonkurranse, men om kvelden er det mer ro i gatene, og det er faktisk på det tidspunktet at Hua Hin er hyggeligst.

Mer shopping kan man få på Chat Chai-markedet som virkelig er verdt å besøke, i sin tid startet det som et ferskvaremarked, og selv om man kan finne litt suvenirer og tøy, er det fremdeles de lokale som er den primære målgruppen. Særlig kød- og fiskemarkedet er verdt å følge, det skal nok sette syn- og luktesansen på prøve. Man kan også få litt å spise her, men det krever nok en sterk mage. Ca. en KM sør for Hua Hin ligger det store kjøpesenteret Market Village hvor man virkelig kan gjøre et kupp. Man kan nesten få alt, men for turister er det nok sko, vesker og tøy som er verdt å kjøpe. Kjøpesenteret er i flere etasjer og øverst er det kino og bowling. Ved Satukarn Square på hovedgaten, ligger et varehus som også kan ha interesse for de shoppinglystne. Er man ute etter ekte merkeklær som Nike, Diesel og Lacoste kan man dra til det store shoppingsenteret Premium Outlet som ligger ved Cha-Am. Fra Hua Hin er det shuttlebus til senteret, den holderen omkring Starbucks ved klokketårnet i sentrum av byen.

Hua Hins berømte nattmarked eksisterer fremdeles, men også her er det skjedd en utvikling. Fra å være de lokales spisested nummer 1 med enkle gatekjøkken som bl.a. solgte kakerlakker, melormer og gresshopper, har turisbodene med t-skjorter, vesker og suvenirer tatt over. Her ligger likevel fremdeles en hel del gatekjøkken og nattmarkedet, som absolutt kan bli anbefalt er et populært møtested hver kveld for både lokale og turister. Markedet åpner ved 18-tiden og ligger like sør for Chat Chai marked i sentrum av Hua Hin. Man kan finne et enda større marked henvendt til turister ca. 500 meter sør for byen ved Sao Paolo sykehus.

De senere årene er det virkelig skje noe i Hua Hin, siden jeg sist besøkte byen har både McDonalds, Burger King, Subway og Starbucks inntak Hua Hin. Det har de utallige indiskeiede skredderne dessverre også, med sitt utålelige nedlatende forsøk på å kapre kunder er de en pestilens i et ellers hyggelig byliv. Og når vi nå er ved emnet skreddere, så skal man nok se seg riktig godt for hvis man vil ha sydd tøy, noen av dem kjører med uhørt lave priser, som regel de samme forretningene som har prisliste på alle skandinaviske språk i vinduet, og hvor de ansatte roper etter deg på dansk! Det er langtfra alltid at det kan betale seg å følge sitt reisebyrås råd, men her er det nok verdt å gjøre ett unntak.

Man skal ikke dra til Hua Hin for strandens skyld, de fås langt bedre andre steder i Thailand. Det er ikke alltid at man kan bade, hvis havet er rolig, er stranden likefrem deilig, men av og til, også i høysesongen, er her bølger og en god vind som gjør den uegnet til bading. Solstoler og parasoller er satt opp, men ved sentrum er det ofte mange mennesker, så det kan bli anbefalt å gå litt mot sør hvor det er mer plass og bedre strand. Hua Hins strand løper ca. syv KM mot sør og her og det er det leie av solstoler og små strandbar finnes også på strekningen. Det er store tidevannsforskjeller, ved høyvann er stranden noen steder helt vekk.

Hvis man blir trøtt av shopping og strandliv, så har Hua Hin flere små severdigheter. F.eks. bys hyggelige togstasjon, hvor man kan se kongens eget paviljong som er vakkert utført i typisk thaistil. For enden av Naresdam Road, som løper forbi Hotel Hilton, kan man gå til høyre for å oppleve et buddhistisk tempel på nær lag. Tempelet ligger vakkert på en klippe ved The Stonehead og er tydelig kinesisk inspirert. Byens hodetempel, Wat Ampharam, ligger omtrent midt i byen, ut til hovedveien. Her bor mange munker, som man hver morgen kan se samle almisser hos de lokale.

Turistdelen av Hua Hin er bare en liten del av byen som også har et deilig lokalliv. Om morgenen er det masser av liv ved den lange moloen, hvor fiskerne kommer inn for å selge fangsten sin på auksjonen. Hua Hins lokale bydeler har ikke de store shoppingmulighetene, men det er også en opplevelse å følge med i den thailandske hverdagen. Det er for øvrig også her man finner mange billige hotell og guesthouse. Rundt i byen finnes minimarked, internettkafeer, veklsebureauer og et overveldende antall kontantautomater.

Like bortsett fra Hotel Hilton og Sofitel, er hotellene i sentrum temmelig enkle, men både nord og sør for byen finnes utallige deilige resvarts med alle tenkelige fasiliteter. De fleste hotellene utenfor byen tilbyr inn busservice til byen for gjestene sine.

TRANSPORT
I Hua Hin kan man nå det mest til fots, men da mange hotell ligger utenfor byen kan det være nødvendig med transport. Lettest er det med taxi, tuk-tuk, eller en såkalt grisebil hvor man sitter på latt. De koster det samme, men husk å avtale pris før du kjører. Alt etter hvor langt man bor fra byen, bør en tur fra sentrum koste ca. 100-200 baht. Det finnes ikke så mange tourbyrå i Hua Hin som i andre thailandske turistbyer, men Western Tours som ligger nedover Damnoern Kasem Road er en mulighet, byrået er europeisk eid og tilbyr mange forskjellige utflukter. Ca. 50 meter derfra, på Naresdam Road, ligger det lite byrået Diamond Tours som er tyskeid. Man kan også godt leie en taxi for en dag, de fleste sjåførene har satt en plansje på taxien sin med forslag til hvor turen skal gå hen. Husk også her å avtale pris på forhånd. Det er riktig mange muligheter for utflukter fra Hua Hin, f.eks. Det Flytende Marked, River Kwai, Bangkok og flere nasjonalparker. Skal man lengre vekk kan man ta buss eller tog, særlig toget er lett og svært billig. Det finnes som regel tre klasser i de thailandske togene, hvor 2. klasse ofte er full på høyde med det vi kjenner hjemmefra. Busstasjonen i Hua Hin ligger et par hundre meter nord for nattmarkedet.

MAT & DRIKKE

Thailandsk mat er etter hvert kjent av de fleste nordmennene, man prøver å finne den rette balansen i rettene som ofte er flott anrettet. Ris og/eller nudler hører til stort sett alle måltid. Lime, ingefær, chili, vårløker, thaibasilikum og kokosmelk er flittig brukt. Thai-mat kan være temmelig sterk, men de fleste restaurantene er snille til å ta hensyn til turistene. Det er deilig billig å spise i Thailand, en hovedrett på en lokal restaurant fås for 15- – 25 kr., men regn med noe høyere priser hvis du skal ha såkalt europeisk mat, som man også lett kan få i byen. Thaiene drikker whisky & cola selv til maten, men er man ikke like til den cocktailen er det mest vanlig å drikke øl, det passer glimrende til den ofte sterke maten. Vin er dyr i Thailand, fra ca. 80 kr. og oppover for en vanlig flaske. Vi prøvde følgende restauranter:
Moonsmile: Skal man ha suveren thaimat til billige penger er Moonsmile sted. Her står mor selv i kjøkkenet og det er alltid profylt. Man sitter på rekke og den manglende hyggen veies lett opp at den gode maten. Her får også friske frugtshake. Ligger på Poonsuk Road, ca. 200 meter fra hotell City Beach.
Seaside: Den familieeide restauranten Seaside er etter hvert en Klasiker i Hua Hin. Her fås noe av byen beste fisker, men det er også vanlig thaimat på menyen. Ligger sentralt på påler i vannet ved Hilton Hotel.
La Mer: Selv om det etter hvert er kommet mange bedre restauranter i Hua Hin, er La Mer fremdeles en av Hua Hins beste. Her er forholdsvis dyrt og god betjening. Ligger på apefjellet ca. syv KM sør for Hua Hin.
Bry At Sin: Stor restaurant som ligger ut til havet, delvis på påler, ikke langt fra Seaside restaurant i sentrum av Hua Hin. Svært allsidig meny og vennlig betjening.
Papa John: Tyskeide sted, hvor Papa John selv overvåker at det hel kjører i denne kombinerte bieergarten/restaurant. Hans thailandske kone står for kjøkkenet, hvorfra det kommer glimrende thaimat og bl.a. biffs, til de som ikke kan unnvære den vestlige maten.
Khaimok: En av restaurantene på det lite torget Satukarn Square. Engang lå her et supergodt spisested med god thaimat. I dag er det dessverre litt av en rotebutikk med alt fra thaimat, burger, pizza, sandwich, seafood og biffer.

STRENDER
Hua Hins hodestrand løper fra havnen og mot sør, men langs hele kysten ut til Siam bukten finner man små strandavsnitt blandet med klipper. Hodestranden er utmerket, bred ved lavvanne og med lys sand. Det forekommer høye bølger i perioder. Cha-Ams strand minner mye om den i Hua Hin, men er litt bedre, også her er det leie av liggestoler. Langs kysten ligger som nevnt andre gode strender, f.eks. Bangkwai Beach 15 KM nord for Hua Hin og Puk-Tian Beach 15 KM nord for Cha-Am. Sør for Abebjerget ligger Suan Son Beach, her er også god strand, tak en tuk-tuk dit, det koster et par hundre baht. Man kan også seile med Longtailbåd til noen av de små øyene som ligger ut for kysten, her er strendene noe bedre. Det er tillatt å være toppløs i Thailand, men ikke velsett.

AKTIVITETER/FORLYSTELSER
Vannsport: Jetski, bananbåt og paragliding finnes på stranden i Hua Hin
Thaiboksning: Ved hotell City Beach, kampene starter som regel klokken 21. Entre ca. 250 baht.
Tæl-cart: JWS Motorsport Go Kart Track ligger like nord for Hua Hin. Banen er 750 meter lang. Her er åpent hver dag.
Elefantridning: Elephant Village ligger ca. 3 KM vest for Hua Hin. Her kan man få en tur på elefantrygg på en av de 18 elefantene.
Sommerfuglepark: Ligger et par KM nord for Hua Hin.
Golf: Hua Hin har veldig gode muligheter for golf, i området ligger flere kvalitetsbaner. Spør i resepsjonen på hotellet din.
Sasi-show: Restaurant med underholding i form av forskjellige thai-danser og musikk. Ligger sør for Hua Hin.
Rashnee Thai-Silk Village: Like nord for klokketårnet i Hua Hin by, ligger dette senteret hvor man kan se den flott thaisilken bli til. Det er gratis adgang og åpent fra 9.00-18.00.

APEFJELLET
Ca. 7 KM sør for Hua Hin ligger apefjellet Khao Takiap, hvor man kan komme i nærkontakt med de fleste aper som lever her. Hele fjell er hellig område med mange buddhistiske figurer og tempel, det mest berømte er apetempelet Wat Khao Lad. Av den grunnen, er det en god ide å kle seg passende på hvis man vil besøke fjellet. Men hodeattraksjonen på fjellet er de fleste aper som etter hvert har vent seg til mennesker. Man kan flere steder kjøpe litt mat til dem (ca. 20-100 baht), men det kan bare bli anbefalt selv å fôre dem hvis man er klar til å bli omringet av apene, som heller ikke er bleke for å hoppe opp på en. På fjellet ligger et par suvenirboder som også selger forfriskninger. For foten av apefjellet står en stor buddha og herfra er det trapper opp til toppen hvorfra man har en pen utsikt over Hua Hin og bukten. Bor man sør for Hua Hin kan man gå til fjellet og ta opp trappen til toppen, merk at turen pga. av tidevannet først kan bli gjort fra klokken ca. 13.30. Man kan også ta en taxi fra Hua Hin og få sjåføren til å vente, det koster ca. 350 baht.

KAENG KRACHEN NASJONALPARK & PALA-U FOSSEN
Kaeng Krachen er med sine 3000 km2er Thailands største nasjonalpark. Den ligger ca. 45 KM fra Hua Hin og byr på enestående naturopplevelser. Her kan man oppleve ekte regnskog, gressletter, purker, elver, klipper, grotter, fjelltopper og ikke minst det flott fossen Pala-U med i alt 16 fall. Fossen er den store attraksjonen for turistene, men det krever likevel litt fysikk å ta turen fra parkkontoret inn til fossen, særlig i regntiden hvor det er mange glatte steiner og mudder. Gode sko er et must og husk masser av vann, den utrolige fuktigheten får en til å svette så man ikke trodde det var mulig. Man kan bade ved fossen sammen med de fleste karpene som venter på å bli fôret av turistene. Entre til falla: voksenene 200 baht og barn 100 baht. Store deler av Kaeng Krachen Nationalpark er øde og uspolert, for de mer erfarne er det et populært sted å trekke. Man kan fohøre seg på parkontoret hvor det også leies ut båter. I parken lever mange dyr, man kan være heldig å se slanger og aper, men faktisk lever det også elefanter, tigere og leoparder her, men dem skal man absolutt ikke regne med å se. Prøv for øvrig å unngå å besøke Kaeng Krachen i helgene da det er et populært sted for thaiene å campe i de dagene. Nyt for øvrig turen til parken, som er atskillige plantasjer med bl.a. banan, ananaser, mais og papaya på veien.

Kaeng Krachen ligger ikke langt fra Burma og har derfor en del burmesiske Karen-stammer boende. Noen av dem krysset grensen mellom Burma og Thailand for 100-200 år siden, men de fleste er flyktet fra det brutale diktaturet i Burma og lever i dag en nokså fattig tilværelse i de avsidesliggende fjellene. Karenene snakker bare sitt eget språk og det er vanskelig for dem å få arbeid i Thailand. Flyktningene ved Hua Hin har fått ID-kort, så de kan ferdes i provinsen, men må ikke reise i andre deler av Thailand. Fremtidsutsiktene for karenene er dystre, muligheten for å vende tilbake til Burma er lik null og den isolerte tilværelsen i fjellene gjør det vanskelig for dem å lære thai og dermed få arbeid. Har man et ønske om å besøke en av disse stammene kan man ta litt med gaver til barna. Før man begir seg inn i området med regnskog og stammefolk er det tilrådelig med en lokalguide, man kan forhøre seg hos tourbyråene i Hua Hin.

DYKKING & SNORKLING
Vannet ut for Hua Hins kyst egner seg ikke til dykking eller snorkeling, men det finnes forskjellige muligheter hvis man vil oppleve det spennende livet under overflaten. Tettest på ligger øya Koh Talu, ca. 2 timers kjøring sør for Hua Hin. Her er det et fint korallrev med masser av fargestrålende fisker, sjøpinnsvin osv.. Vannet er for det meste klart, men i regntiden kan det i perioder være noe grumsete. Det er flere tour-leverandører i Hua Hin som arrangerer turer til Koh Talu. Noe lengre vekk, men med enestående dykkeforhold, ligger Koh Tao. Øya ligger ca. 50 KM nord for Koh Samui og blir betraktet som ett av de beste dykkestedene i Asia. Vannet er krystallklart, korallene pene og det er masser av fisker. En del tour-byrå i Hua Hin har Koh Tao på programmet som ferdigpakkede 3-dag turer med transport og overnatting inkludert.

DET ER ET FLYTENDE MARKED I DAMNOEN SADUAK & Phra Pathom
Dette marked er det siste originalen av slags i Thailand. Selv om handelen mellom båtene, like bortsett fra mat, er sterkt begrenset er her en fin stemning og man kan godt forestille seg hvordan det må ha sett ut for år tilbake. I dag eksisterer markedet stort sett bare for turistenes skyld og de fleste båter tilbyr da også massevis av suvenirer. Markedet kan bli iakttatt enten fra en leide båt eller fra det store markedet på land som løper langs kanalen. Det eneste det forstyrre hyggen ved markedet, er de utallige longtail både det setter turister av, de bråker ganske forferdelig og spolerer ikke så lite av den hyggelige stemningen. Merk at prisene på markedet i Damnoen Saduak er vesentlig høyere enn de fleste andre stedene i Thailand.

Er man likevel i området omkring Damnoen Saduak, må man ikke unnlate å kjøre forbi byen Nakhon Pathom det sies å være Thailands eldste by. Hodeattraksjonen i byen er chedien som med sine 127 meter er verdens høyeste buddhistiske monument. Den originale stupaen som engang sto her ble oppført i det 6. århundredet, men ødelagt igjen av Khmerene. Nakhon Pathom menes også å være stedet hvorfra buddhismen spredte seg til resten av Thailand, buddhistiske misjonærer fra India besøkte byen i år 300 f.kr.

Det er naturligvis mange andre muligheter for utflukter fra Hua Hin. Byen er et glimrende utgangspunkt for turer til både nord og sør. Det er lagt opp å besøke hovedstaden Bangkok med de flott templene, elven og billig shopping. I nærheten av Hua Hin ligger både byen Phetchaburi med de fleste templene, og Khao Sam Roi Nationalpark som byr på pen natur i form av grotter, kalkssteinfjell og klipper. En del av kystlinjen er dessverre ødelagt pga. de fleste rekefarmene som er etablert her. I parken er det vandrestier og man kan være heldig å se dyr som den spesielle geit-antilopen, over 300 fuglearter, ekorn og aper som makak og langur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.