Hold deg frisk på ferie – planlegg i forhold til ditt reisemål

For å holde deg frisk på ferie, og unngå smitte og reisesyke bør du planlegge din reise og forberede deg i henhold til ditt reisemål og dine reiseplaner. Avhengig av ditt reisemål kan det være nødvendig med vaksiner flere uker før avreise, mens reiser til andre destinasjoner vil det kanskje være nok å pakke solkremen, antibakteriell håndgelé og en pakke med paracetamol.

Vaksinering og forholdsregler

Det anbefales å begynne prosessen med å ta vaksiner 4-8 uker før avreise, avhengig av ditt reisemål og hvilken vaksine du skulle trenge. Som regel er det anbefalt å være up-to-date med rutine vaksiner som MMR, polio vaksinen, influensa vaksinen osv. Før du er ute å reiser. 
 
Nedenfor finner du et eksempel på hva du bør vaksinere/medisinere deg for når du reiser til Thailand, et reisemål som blir mer og mer populært blant nordmenn. Reiser du til de typiske turistmålene i Thailand, vil de vanligste vaksinene sannsynligvis være nok, men om du er mer eventyrlysten og reiser til mindre kjente steder og villmark, kan det være nødvendig med flere vaksiner og forholdsregler.
 
De fleste som drar til Thailand bør vaksinere seg mot hepatitis A og tyfus (tyfoidfeber), da disse kan smittes gjennom mat og vann. For andre reisende er det anbefalt å vaksinere seg, eller å ta forebyggende legemidler mot cholera, hepatitis B, japansk encefalitt, malaria og rabies. 
 
Zika er et virus som finnes sporadisk i kontinentene utenfor Europa, inkludert Thailand, og kan forårsake fosterskade hos gravide kvinner. Det finnes ingen vaksine mot Zika, or gravide kvinner anbefales å ikke reise til områder hvor det er smittefare, med mindre det er nødvendig.
 
Dersom du er på rundreise, backpacker-tur eller lignende, må du huske å sjekke hva som er påkrevd og anbefalt i henhold til vaksinering for alle dine destinasjoner, – og du må gjerne begynne å planlegge i enda lenger tid i forkant. Om du reiser fra et land hvor gulfeber herjer (Sør-Amerika og Afrika) og til en ny destinasjon, som f.eks Thailand, kan det være påkrevd å ha bevis for at denne vaksinen er tatt.
 
Planlegger du en reise til et annet reisemål enn Thailand, kan du finne nyttige lenker og tips nederst i artikkelen. Du kan også oppsøke smittevernkontoret som kan rådgi deg om vaksinering og medisinering.

Reseptbelagte legemidler og apotekvarer

Uavhengig av reisemål, er det viktig at du husker å fornye resepten, eller henter ut nok medisiner til å vare ut reisen, og gjerne litt ekstra for sikkerhets skyld. Med livsviktige medisiner er det lurt å pakke disse i håndbagasjen i tilfelle kofferten blir rotet vekk på flyplassen, men det kan også være lurt å ha en ekstra pakke i kofferten i tilfelle håndbagasjen skulle blitt frastjålet.
 
Blir du reisesyk, bør du huske å ta reisemedisin før din reise, og ta med deg medisinen/hjelpemiddelet på turen (til utflukter og hjemreisen). Det vil også være lurt å ta med seg en pakke med ibuprofen eller paracetamol, da hodepine eller magesmerter fort kan legge en demper på turen. Andre apotekvarer som myggstift, solkrem og mageregulerende tabletter kan være lurt å ta med seg hjemmefra så du vet du har det liggende.

Blodpropp

Flyreiser med varighet i over 4 timer sies å øke risiko av blodpropp, spesielt hos personer som allerede er i risikogruppen for blodpropp. De tre hovedårsakene til at blodpropp er en risiko ved flyvning er trykkforholdene i kabinen, sittestillingen under flyvning og dehydrering. 
 
Risikogrupper:

• Er gravid
• Er en røyker
• Eldre personer (over 50år)
• Tar hormonelle prevensjonsmidler (som p-piller) eller hormonbehandling
• Har hatt nylig operasjon (spesielt abdominal eller ortopedisk kirurgi)
• Har kreft, begrenset bevegelse eller et blodpropp problem

Reiseforsikring

For reiser innenfor Europa (EØS-land), bør du ha med deg ditt europeiske helsetrygdkort som gir deg rett til medisinsk behandling på din ferie. Om du har glemt å fornye ditt kort, eller ikke har ett, kan du få kortet tilsendt ved å gå til helfo.no. Planlegger du en reise utenfor EØS-området, bør du sørge for å ha reiseforsikring, om du ikke allerede har reiseforsikring dekket i din forsikringspakke. 
 
Hvordan unngå blodpropp

• Drikk vann (hold deg hydrert)
• Bruk løstsittende klær
• Strekk på bena og armer, og ta små gåtturer
• Støtte og kompresjonsstrømper (flystrømper) for å hjelpe med blodsirkulasjon
• Du kan diskutere medisinske behandlinger med din lege før avreise dersom du har hatt blodpropp før eller er i risikogruppen

Jetlag

For å unngå jetlag når du reiser gjennom tidssoner er det viktig å holde seg hydrert på flyvningen, ungå alkohol, kullsyreholdige drikker og usunn mat. Det er viktig å stille seg inn på lokal tidssone, så om du lander om morgenen, er det viktig å ikke gå å legge seg, men prøve å holde deg våken til det er kveld og leggetid. Om du lander på natten, eller på kvelden, er det da viktig å legge seg, så du bør gjerne tilpasse din søvn i forkant av din flyreise for å best tilpasse deg. 
 
Du kan finne mer informasjon om reisehelse på euroClinix – Europas første klinikk på nett. 
 
Mer informasjon:
https://wwwnc.cdc.gov/travel – informasjon om anbefalte vaksiner og forholdsregler
https://www.iamat.org – informasjon om nødvendige og anbefalte vaksiner
https://no.euroclinix.net– informasjon om reisehelse; forebygging og behandlinger