Hipsterne omfavner Danskebåten!

«Slow travel», eller «å reise sakte», som vi ville sagt på norsk, har lenge vært et yndet mantra i enkelte backpacker-miljø. Nå har reisefilosofien nådd markedet med full kraft, og sakte-reising er ventet å få et kraftig oppsving i markeder over hele Europa. For de fleste handler reising om å komme seg fra A til B enklest og raskest mulig, til en rimelig penge. For «slow travel»-entusiastene derimot, er ferden til reisemålet en del av reisemålet.

Danskebåten – en norsk klassiker

Oppgangen kommer både i form av eksklusive elvecruise og togturer, men også i form av de mer tradisjonelle cruisene – og ikke minst den norske klassikeren Danskebåten! Særlig er cruise en vinner blant generasjonsreisende, ifølge VG.no, noe det også blir stadig flere av.

Danskebåten har siden lanseringen på midten av 80-tallet blitt nesten for en institusjon å regne i norsk reisesammenheng. Vært år transporteres hundretusenvis av reiselystne nordmenn fra havnene i Bergen, Kristiansand, Larvik, Sandefjord, Moss, Sarpsborg, Kragerø, Langesund, Arendal, Egersund og Oslo til havner i Danmark og Sverige. For selv om det meste av trafikken går nettopp til Danmark, er også Danskebåten valgt av stadig flere nordmenn som ønsker å reise til Sverige. Colorline har for eksempel en rute operativ med ferge mellom Sandefjord og Strømstad.

Klimavennlig og prisgunstig alternativ

Planlegger du en tur til København, er Danskebåten mellom Oslo og København et klimavennlig og prisgunstig alternativ til fly. Klimakostnaden for båttrafikk er langt lavere enn ved fly, og det samme er prisene – om man dropper lugar. De nye danskebåtene er nemlig spekket med underholdningstilbud som er ment til å trekke passasjerene til restaurantene og barene om bord, som riktignok koster penger. Reiser man dog på budsjett, er det ingenting i veien for å ta et glass vann og ha med seg matpakke til turen over til Danmark – eller bare spise på forhånd.

Reiser du Oslo – København med Danskebåten utenom sesongen, kan du få billetter uten lugar helt ned i 50 kroner per passasjer. I sesongen må du regne det dobbelte, og oppover. Jo lengre tid i forveien du bestiller dog, jo mer er det å spare – særlig om du ønsker å booke sovelugar på fergen. I de nye fergene er det færre andel sovelugarer, og prisene stiger derfor raskere, men med tanke på at det ikke tar lengre tid med Danskebåten enn det tar å reise fra Oslo S til Gardermoen, gå gjennom sikkerhetskontrollen, reise Gardermoen – Kastrup, og ta seg inn til sentrum av København fra Kastrup enn det gjør med Danskebåten, burde det gå helt fint å greie seg uten.

Flott utgangspunkt for bilferie

Nanyang_Walk_slow_lettering_20060317Den absolutt største fordelen med Danskebåten, er dog mulighetene som åpner seg opp fordi man kan ha med bilen på ferie. Med bilen sparer du utgifter til leiebil, og du står med en gang fritt til å reise fritt nedover Europa om du ønsker. Ønsker du å benytte deg av reiseforsikringen som følger med kredittkortet ditt på bilferie, må du dog være oppmerksom på at også bensin eller diesel regnes som en del av reisekostnaden. Kravet for at reiseforsikringen gjennom kredittkortet skal gjøres gjeldende, er at halvparten av reisekostnadene er betalt med kredittkortet. Pass derfor på at du bruker kredittkortet på minst halvparten av de totale transportkostnadene og overnattingskostnadene sammenlagt.