Hamburg

“Jeg holder fryktelig svært av Hamburg, for jeg har kjent byen og skjebnen dens, siden jeg var skolejente og holdt ferie der nede hos min danske onkel, som var ansatt i et norsk rederi.

Som journalist har jeg sett byen i ruiner i 1946 og opplevd hvordan den ble bygget opp igjen, bokstavelig talt fra knehøyde, til en av Europas peneste og mest sjarmerende byer. Jeg besøker Hamburg hvert år med gode venner for å høre operaer og konserter. Stemningen og sjarmen kommer i høy grad fra beliggenheten ved vannet. Det er elven Elben og den store havnen, de to pene purkene Als-rutene og Binnenalstern, som ligger midt i byen. Man har utnyttet purkene til å skape de deiligste miljøene i denne gamle Hansastad. Og så er alle mennesker så utrolig effektive og vennlige på en gang at hele atmosfæren er noe særlig”.

Beste hotell:

Hotel Kempinski Atlantic, An som Alster 72-79. Min store hvite stamhotell ligger like ved sjøen og har en vennlighet og service uten lik. Særlig mot oss røykere er de enestående, for er innrettet hele to salonger, og de spør om man vil ha frokosten sin servert i røykersalongen. Det er befriende!

Beste restaurant:

Storartet kinesisk mat spiser vi på Chinarestaurant Man Wah Dim Sum, Spielbudenplatz 18 i St. Pauli kvarteret. De har et alenlangt kort, men det er alt sammen veldig lekkert. Og til rimelige priser. Gaststätte Friesen Keller, Am Jungfernstieg 7, Ecke Alsterarkaden er en glimrende lunsjrestaurant, som ligger litt forsenket, like ved kanalene. Kortet sitt er ytterst blandet, like fra skalldyr til tradisjonell Eisbein Sauerkrauten min. Porsjonene er rikelige. Salatene er hele komposthauger. Hotel Kempinski Atlan tik serverer de skjønneste smårettene – “Kleinigkeiten” – etter teatertid. Favoritten er hummersuppen sin.
Beste shopping:

Bak gaten Jungfernstieg finnes de overdekke arkadene, Hanseviertel. Her ligger den mest fantastiske boken- og musikkhandel, Hanse CD, det har alt simpelthen innenfor klassisk musikk. Jeg tror ikke, du kan ha et musikkønske, de ikke kan oppfylle! Her finner man Europas, hvis ikke Verdens skjønneste tobakksforretning, hvis man er til den slags: Tabacalera Hanseatice. Og i butikken PustenBlume, som betyr løvetann, fant jeg det søteste barnetøyet, jeg skulle bruke til en gave. Alsterhaus, Jungfernstieg 16-20 er et flott stormagasin, med en praktfull konfeksjonavdeling, og en delikatesseavdeling som fører ekte tysk leverpølse. Den drar jeg ikke hjem uten.

Operaen er hele turen til Hamburg verdt. Staatsoper, Grosse Theaterstrasse 25. Jeg elsker det stedet. Selv om bygningen ikke er spesielt pen utenfra, for den er opprinnelig bygget på ruiner, så er stemningen vidunderlig. Repertoaret er klasse. Det er små delikate serveringer både i pausen og etterpå Neumeiers balletter.
Min beste tips:

Ta toget. Det tar bare 4 timer fra København, og man kan pakke noe lekker mat og en god flaske rødvin hjemmefra til turen.

Hvis det er mer tid:

Kunsthallen ved Banegården har en flott, permanent samling og særutstillinger i verdensklasse. Lengre vekk ligger Eisenbahnmuseum, Vogelhüttendeich 174, Wilhelmsburg, som er et jernbanemuseum i en gammel lagerbygning. De har en fantastisk presentasjon av jernbanemodeller og landskap.

Leave a Reply

Your email address will not be published.