Guam, amerikansk øy i Stillehavet, ca. 2400 km øst for Filippinene, nord for ekvator, men sør for den nordlige (Krepsens) vendekrets, den sørligste og største av Marianene, 541 km2 med 166 100 innb. (2004). Administrasjonssenter: Hagåtña (Agana).
Styresett
Guam er et såkalt uinnlemmet amerikansk territorium med et begrenset selvstyre siden 1950. Øya styres av en valgt guvernør og en folkeforsamling på 21 medlemmer. Siden 1972 sender Guam en representant uten stemmerett til Kongressen.
Natur
Øya er ca. 50 km lang og fra 6 til 15 km bred, smalest på midten. Den nordlige delen består av et hevet kalkplatå, ca. 150 moh., med bratte klipper og stup. Den sørlige delen er berglendt og av vulkansk opprinnelse med opp til 400 m høye topper og med elvedaler og fossestryk.
Mer enn 90 fuglearter er observert på Guam, men omkring halvparten av disse er sjeldne gjester. Mange vadefugler overvintrer regelmessig. Etter at en slangeart ble innført i 1970-årene har flere fuglearter gått kraftig tilbake. Den stedegne, ikke-flygende guamriksen var tidligere tallrik, men døde ut i vill tilstand i 1987.
Klima
Tropisk klima med temperaturer mellom 22 og 30 °C, og årlig nedbør ca. 2400 mm. Mesteparten av nedbøren kommer i perioden juli–november. Guam ligger i tyfonbeltet.
Befolkning
Etterkommere etter den opprinnelige befolkningen, chamorros, teller under 40 %, og deres andel er synkende. 26 % er filippinere, hvite 10 %, resten omfatter andre mikronesiere og andre østasiater. Både spansk og amerikansk kulturell innflytelse er tydelig. Chamorrofolket er romersk-katolske. Offisielle språk er chamorro og engelsk.
Næringsliv
Guam omfatter svært viktige amerikanske fly- og flåtebaser. Disse opptar 1/3 av den produktive jorden, og er den overveiende viktigste bidragsyter til økonomien. Basene er blitt viktigere for USA etter at de amerikanske basene i Filippinene ble nedlagt. Turisme er den andre viktige næringsveien. I 2002 kom det over 1 mill. besøkende, hvorav ca. 75 % fra Japan. Annen næringsutvikling er begrenset, og mer enn 25 % av den sivile arbeidskraft er sysselsatt i den offentlige sektor (hvilket er det høyeste i noe USA-styrt område). Guam fungerer som innfallsport og knutepunkt for flytrafikken i Mikronesia.
Historikk
Guam har vært bosatt av de såkalte chamorros, som var kulturelt beslektet med malayene, i alle fall siden 1500 f.Kr. Ferdinand Magellan kom, som første europeer, til Guam 6. mars 1521.
Spansk koloni fra 1565 til 1898, da øya ble avstått til USA som følge av den spansk-amerikanske krig. Okkupert av Japan fra 10. desember 1941 til 10. august 1944. Et kraftig jordskjelv til 8,2 på Richters skala rammet øya 8. august 1993. Etter at Northern Mariana Islands, som omfatter de nordlige Marianene, fikk amerikansk samveldestatus med utstrakt indre selvstyre 1978, har debatten gått på Guam om ikke denne også bør få tilsvarende status.