Gran Canaria

Gran Canaria er øygruppens mest kjente øy, men bare den 3. største etter Tenerife og Fuerteventura. Det var her det store turisteventyret startet, først i Las Palmas, men senere rykket det meste av turistindustrien sørpå til det mer solsikre været. Her har turismen etter hvert taket overhånd i de neonopplyst sirkusbyene, men øya er faktisk ganske pen, og begir man seg vekk fra Playa del Inglés og Puerto Rico, finner man ut av at Gran Canaria er annet enn turistbyene ved kysten.

Innbyggere: Ca. 500000

Største by: Las Palmas

Religion: Katolikker

Valuta: Euro

Byene

Playa del Ingles – Gran Canaria: Playa del Inglés overtok etter hvert den voldsomme invasjonen av charterturister fra Las Palmas med samme katastrofale følger. Håpløs byplanlegging, kombinert med lumske bar, dårlige restauranter og skitne hotell, fikk byen til å treffe bunnivået som turistby! Ingen stolthet for Gran Canaria altså. Playa del Inglés har senere fått en ansiktsløftning, men om man liker byen som den tar ut seg i dag er en smakssak. Uansett hva, kan man her få en ukomplisert ferie i Sydens sol og varme, supermarkedene har samme varer som hjemme, som er restauranter og bar for enhver smak, og så mange forlystelsestilbud at man kan bli underholdt i en hel måned uten å lage det samme to dagene. Det er ikke noe desidert sentrum i Playa del Inglés, byen er bygget opp omkring et antall shoppingsenter som stort sett inneholder det samme: restauranter, engelske puber, bar, spillehaller, parfymeri, elektronikkforretninger og andre turistbutikker.

Kort om de forskjellige sentrene:

Kasbah: Mindre, men populært senter, særlig om kvelden da det er dans til levende musikk på det lite torget i midten. Her er også mange spillehaller. Yumbo: Playa del Inglés’ største senter i flere etasjer. Nederste del består av stripevis av bar som er populære møtesteder for bøsser. Her finner man også en del asiatiske restauranter. På senterets øvrige etasjer finnes atskillige butikker og restauranter. Plaza: Ligger umiddelbar ved siden av Kasbah og er svært populært om kvelden, da hele den nederste delen er fylt med bar/diskotek. Det er her det skjer mye i Gran Canarias Playa del Inglés. Cita: Stort senter og det som minner mye om dem vi har i Danmark. En del spesialbutikker ligger her, noen eide av pakistanere som kjører en noe mer påtrengende salgsstil. Anexo I & II: Eller bedre kjent som strandpromenaden. Her er det virkelig mange mennesker om dagen på de mange bara og restauranter. Er også populært om kvelden og et fint alternativ til sentrene oppe i byen.

San Fernando: Ligger i den lokale bydelen San Fernando, virker litt trist og forlatt, ikke noe man skal gå etter. Man skal se seg godt for hvis man vil spise god mat i Playa del Inglés, de fleste restaurantene kjører turistkonseptet med biffs, burger og pizza. Men leter man er det gode matopplevelser i vente. Gran Canaria har også fast food. McDonalds på strandpromenaden og Burger King i Paza senter. Nattelivet i byen er ganske intenst, her finnes atskillige bar, puber og diskotek. Som nevnt er det ved aftentid omkring Kasbah og Plaza det skjer, men her vrimler det så også med såkalte PR-medarbeidere, unge mennesker som kan være svært påtrengende for å få folk inn på bara. En av de bedre tingene ved Playa del Inglés er byens sandstrand som faktisk er ganske god. Omkring P-plassen langs promenaden er det virkelig mange mennesker, men det er masser av plass, gå bare ut mot de pene sanddynene hvor det er litt mer luft. Her ute ligger også et stort naturistområde til de som vil ha sol på hele kroppen. Langs hele stranden er det leie av solstoler, prisen er ca. 7.50 euro om dagen for to stoler med parasoll, ikke så dyrt til å være på Gran Canaria. Går man motsatt sanddynene fra strandens sentrum finner man et lite område hvor man kan prøve jetski, bananbåt, vannsykkel osv.. Som den skarpsindige nok allerede har oppdaget er Playa del Inglés sterkt turistifisert, til gjengjeld mangler det ikke noe, også banker, kontantautomater og internettkafeer finnes i rikelige mengder. Turistinformasjonen ligger bl.a. ved Yumbo senter og strandpromenaden. her kan man få informasjon om hele Gran Canaria.

Maspalomas: Byen ligger i forlengelse av Playa del Inglés mot øst. Området er litt nyere og består stort sett bare av bungalows, noe som gir litt mer “luft”. En stor del av Maspalomas består faktisk av et stort grønt område med golfbane som naturligvis tiltrekker en del turister. Sentrum er shoppingsenteret Faro hvor også de fleste hotellene ligger. Herfra er det langt til stranden, men de fleste større hotellene har gratis buss dit. Ved stranden finner man et lite shoppingområde med bar, puber og restauranter. Herfra er det ikke langt til Maspalomas’ gamle fyrtårn som absolutt er et besøk verdt. Fortsetter man på strandpromenaden mot vest støter man inn i Meloneras, et nyere, men langt fra ferdig ferieområde. Det enorme og luksuriøse hotellet Gran Costa Meloneras dominerer fullstendig Maspalomas fra fyret og mot øst. Hele hotells underetasje omkring inngangen og langs promenaden er fylt med dyre forretninger som selger merkevarer i form av tøy, sko, klokker og smykker.

Ved Plaza de Colon i Maspalomas, hvor fyrtårnet ligger, finner man drosjeholdeplassen og et par hundre meter oppe ad gaten busstasjon. Går man mot øst fra det lite shoppingsenteret ved stranden kan man følge promenaden langs det fredete naturområdet. Selve strand i Maspalomas er en forlengelse av den i Playa del Inglés. Også her er det leie av solstoler. Lengst ute er det to avsnitt for naturister, det lengst vekk er populært blant bøsser. Maspalomas huser også det store San Fernando-markedet som avholdes lørdag og onsdag. Det foregår i og omkring den liten markedshallen i den nordlige enden av byen. Her kan man kjøpe frisk frukt & grønt, skinker og lokale oster, men for turistene er det nok de utallige bøtene med kopitøy, belter, vesker, klokker og alle mulige former for suvenirer som er mest interessant. Her skal bli prutet om prisen, men sammenlikner man med markedene i f.eks. Thailand er prisene skyhøye.

Puerto Rico – Gran Canaria : Gran Canarias nest største ferieby, men tåler ingen sammenligning med Playa del Inglés. Byen lå opprinnelig i en enkelt dal med den kunstig anlagte stranden, shoppingsenteret i bunnen, og de vakkert beliggende leilighetskompleksene oppad fjellsidene. I dag er byen bygget til ut begge sider, likevel mest mot vest hvor det nye Europa-senteret ligger. sentrum av Puerto Rico er likevel fremdeles det gamle senteret med massevis av spillehaller, parfymeri og turistbutikker i første etasjen. På øverste etasje finner man utelukkende bar, puber og restauranter, og det er her nattelivet er konsentrert. Utover de vanlige turistrestaurantene finner man både kinesiske og italienske resturanter og selvfølgelig den obligaoriske McDonalds finner man på Gran Canaria, den ligger like overfor senteret. Også danske restauranter kan man finne i Puerto Rico. Byens sandstrand er som nevnt kunstig anlagt, 300 meter lang og med bølgebryterer. Det er leie av solstoler (Ca. 7.50 euro for to stoler med parasoll) men i høysesongen skal man være i god tid for å få en plass. Langs stranden i Puerto Rico løper den liten promenaden med bar og restauranter, heriblant flere fiskerestauranter. Mellom shoppingsenteret og stranden ligger et parklignende anlegg med ett offentlig svømmebasseng og en glimrende minigolfbane. Også bys busstasjon ligger mellom stranden og shoppingsenteret. Like øst for stranden finner man byens hyggelige marina og fra mollen kan man ta båten til Arguineguin og Puerto Mogán. En lang promenade fører fra havnen i Puerto Rico til nabostranden Playa de Amadores som har fin hvitt sand og turkist vann. Det var engang hvor man kunne dra til Playa de Amadores hvis stranden i Puerto Rico ble for liten, de tidene er forbi, her er det svart av mennesker. Det er leie av solstoler og parasoller, og Playa de Amadores er svært populær blant barnefamiler, da det er smått med bølger. Langs hele stranden ligger atskillige baerr og restauranter. Turen fra Puerto Rico til Playa de Amadores tar ca. 20 minutter.