Gode dekk for en sikker bilferie

Våren er endelig her, og mange gleder seg til å sette på sommerdekkene og dra ut på bilferie, enten i Norge eller i resten av Europa. Det er få ting som er bedre enn å pakke bilen og svinge ut på veien – og ha total frihet. Med bilen kan du kjøre akkurat dit du vil, når du vil, og det er nærmest kun fantasien som setter grenser.

Det er imidlertid lurt å lage seg en kjørerute på forhånd slik at man vet hva som kreves både av sjåfør og bil før man legger i vei. Og, viktigst av alt er det å kontrollere at bilen og dekkene er i orden før reisen. Hvis dekkene dine er slitt må du bytte dem før du kjører av gårde. Hvis du trenger nye dekk før ferien kan du enkelt kjøpe det på nettet, for eksempel hos Tirendo. Leveringstiden er normalt svært kort, men det kan likevel være lurt å bestille i god tid slik at det ikke går ut over ferieplanene.

Kontroller dekkene

For vanlige personbiler er det krav om en mønsterdybde på minst 1,6 mm på sommerdekk. NAF anbefaler imidlertid et minimum på 3 mm. Kravet gjelder rundt hele dekket og ¾ av slitebanens bredde. For å kontrollere dekkene kan det være lurt å kjøpe en mønsterdybdemåler. Dette er et svært praktisk verktøy som er tilgjengelig hos bilrekvisitabutikker, og som koster mindre enn en 50-lapp. I tillegg bør du kontrollere dekktrykket.

I tillegg til at det er trafikkfarlig, gir feil dekktrykk redusert kjørekomfort, økt drivstofforbruk og økt dekkslitasje. Sørg derfor for at du har riktig dekktrykk før du kjører av gårde. Merk at trykket normalt må økes noe ved mye last i bilen, noe som ofte er tilfelle når man skal dra på bilferie. Riktig dekktrykk for bilen din er tilgjengelig i instruksjonsboken.