Det vil uvegerlig skje at man får overrakt en mindre gave underveis (av såkalt skattemessig “mindre verdi”) for å symbolisere forretningsforbindelsen/vennskapen m.v.. Det vil derfor være en klok foranstaltning, om man i forveien har tenkt på noen små gaveideer, som man selv kan forære vekk underveis.
Det kan være allting fra forskjellige firma-reklame-artikler (men vær ytterst forsiktig med disse), danske “uroer”/håndklip; H.C. Andersens Eventyr på engelsk, Kgl. og B & G porselen og like til danske småkaker i bokser med motiv, cupcakes osv.. Bøker om Danmark (på engelsk), sportsutstyr, kniver og eksklusive nøkkelringer kan også anvendes.Helst noen typisk dansk!
Røkt laks, som evt. kan bli kjøpt i flyplassen (Kastrup) er for det meste også en kjærkommen gave, idet denne delikatessen er dyr i Det fjerne østen. Men så skal denne gaven jo kunne bli overrakt innenfor 24 timer, hvis den fremdeles skal være frisk.De blir ansett også for å være fint å få overrakt en eske dansk sjokolade.
Av andre ideer kan f.eks. bli nevnt:
Danske frimerker, LEGO-kasser (hvis mottakeren har barn), kunstgjenstander fra Danmark.
Franske tørklær av kjente designer-merker vil alltid gjøre lykke hos kvinnelige forretningspartnere. Et silkeslips likeledes hos en mann. Til kvinnelige forretningspartnere kan en eksklusiv fransk parfyme også være en god ide (spesiell til kinesiske forretningspartnere, som ikke så hyppig selv kan reise ut).
Innpakningen:
Gjør gjerne noe særlig ut av selve innpakningen; selv av en relativ beskjeden gave. Også innpaknings art blir verdsatt! Også her kan det være fallgruver, spesielt når gaven skal bli gitt til en japaner. De tillegger selv innpakningsbåndets struktur og papirets kvalitet og farge en verdi, som vi i Danmark slett ikke kjenner. Det er derfor bedre å kjøpe gaver til japanere i et stormagasin i Japan, og la dem pakke inn gaven.
Mottakelsen:
Forvent IKKE at gavemottakeren pakker opp gaven sin, mens du er tilstede selv. Mottakeren vil nødig “tape ansikt”, hvis det skulle vise seg at han/hun ikke synes så godt om gaven.
De vil nødig sitte og skamrose en gave, som de ikke bryter seg om. Det hører faktisk til sjeldenhetene at en asiat pakker opp en gave i overværelse av giveren.
På samme måte blir det forventet derfor heller ikke at du pakker opp gaver evt. i overværelsen sin. Reelt sett bør du bli oppfordret til å pakke opp, hvis de ønsker å se din gleden. Men hvis du er spent på det det er, du får overrakt, kan man ved litt list og “søt tale” nok likevel fortelle at i Danmark er det skikk og bruk at man åpner gavene sine i overværelse av giveren, for på rette måte å si takk, mens man har anledning hit.
Viktig:
Gi ALDRI billige firma-kulepenner eller bort billigere kalendere som gave. Asiater velger ofte selv svært eksklusive skriveredskaper og en evt. kalender skal også være eksklusiv.
Kanskje mottar du selv denne slags gaver? Men reglene er ikke lik for giver og mottaker. Det er selve tanken og hele seremonien om gaver, som ligger bak.
Japan
Spesielt i Japan er det viss perioder på året, hvor gavegivning har stor betydning. De gir ofte gaver som takk for alle de tjenestene en person har ytet i det forløpne året. Det er periodene fra slutten av juni til midt i juli – og fra slutten av november til midt i desember.
Hvis du skal handle svært med Japan, er det tilrådelig at du setter deg mer inn i dette landets “gaveregler” som er særdeles kompliserte.