Fuerteventura – naturist

Fuerteventura er ofte blitt kalt solelskernes øy, og det er ikke uten grunn, her er mange solskinnstimer og strendene er formidable. Vi har etter hvert vært her mange ganger, faktisk før øya ble et populært turistmål, og selv om det naturligvis er bygget ut, er øya fremdeles et veldig godt sted for naturister. Fuerteventura er et glimrende alternativ til Gran Canaria, ihvertfall når det gjelder sol og sommer, øya er beriket med flere enn 150 strender, lang de fleste øde, uberørte og kjempestore. Her er det rik mulighet for intens soldyrking og det har gjennom flere år tiltrukket Europas naturister som valfarter til øya.

Man kan bo i Corralejo på øyas nordlige spiss eller mot sør på Jandiahalvøya i byene Costa Calma, Jandia og Morro Jable. Corralejo er de siste 10-15 årene vokst temmelig voldsomt, byens gamle del ved havnen er hyggelig og autentisk, men rundt om byen er det skutt stripevis av hotell opp. Heldigvis har man holdt bygget nede på et par etasjer, så Corralejo virker lys og overskuelig.

De tre byene på Jandiahalvøya er svært forskjellige, Costa Calma ligger nordligst og er nesten som en oase i det barske landskapet. Ut av ingenting er byen dukket opp med hotell og restauranter, grønn og frodig takket være vanningssystem. Byens eneste attraksjon er stranden, det lekre strandområdet Playa Barca ligger i gåavstand fra byen. Videre mot sør kommer man til Jandia og Morro Jable. Morro Jable er den originale byen med små kanariske hus og en hyggelig havn. Man kan føge strandpromenade til Jandia, en nyere ferieby med primært tyske charterturister. Av samme årsak er det selvfølgelig flere tyskinspirert bar og restauranter.

Fuerteventura har ikke det store nattelivet, bar og enkelte diskotek finnes, men man skal ikke forvente de ville festene i sommervarmen. Det er fremragende restauranter, primært ved havnene i Corralejo og Morro Jable. Fisker og spesialiteter er på menyen her.

Vi tar en tur til Fuerteventura hver vinter, de siste seks årene har vi vært en gruppe på syv som har nytt naturismens gleder. Det er ingen tvil om at øya har utviklet seg og det er kommet flere tekstilbaderer, men strendene er så store og naturismen så etablert at det fremdeles er masser av mulighet for nakenbading.

Vi har besøkt disse strendene:

Las Dunas
I nord, like sør for byen Corralejo, ligger de enorme sanddynene i nasjonalparken Las Dunas. Det var her eventyret i sin tid startet, men med årene er turismen tatt så mye til at naturistene, ihvertfall tettest på byen, er i mindretall. Men Las Dunas er stor nok til alle, tekstilbaderne blander seg med naturister, drageflygere og surferne som også holder til her. Vil man ha bedre strand og mer ro er det om å finne ned til området sør for de store hotellene som ligger omtrent midt på stranden. Her er sanddynene større og det er bare 100 % sol, strand og sommer å sole, bade eller bare gå naken i de store sanddynene. Vannet er klart og stemningen helt i top! Ta med alle fornødenheter, her er det ingenting å kjøpe.
Siste info januar 2008: Nordlige del av Las Dunas opp mot Corralejo var ca. 85 % tekstilbaderer. Mellom de to store hotellene en god blanding, ca. 30-40 % naturist. På strandens sørlige del mange naturister, ca. 80-90 %.

Los Lobos
Er man friskt på en liten utflukt, så tak båten til den liten øya Los Loboss det ligger mellom Corralejo og Playa Blanca på Lanzarote. Her finner man en superstrand og særlig mange naturister kommer her, gå til venstre når du er kommet av båten. En liten restaurant ligger på øya. Båten seiler fra havnen i Corralejo klokken 10.00 hver formiddag. En tur til Los Loboss er et must når vi er på Fuerteventura.
Siste info januar 2007: Mange naturister, ca. 80 %

Cotillo
På vestkysten, ca. 20 KM fra Corralejo, finner man enda et paradis for sol- og strandelskere, den liten byen Cotillo hvor surferne også holder til. Det gjør de sør for byen, men mot nord finner man noen vidunderlige små badebukter med klart vann. Er man rask kan man finne en av de ledige steinskjermingene, ellers kan man bare ligge i det myke sanden. Vannet er for det meste rolig, men det kan være bølger her. Strendene er ikke 100 % naturist, tekstilene har også funnet vei hit, og det blir fremdeles bygget, dessverre. Også her er det det om å ta med forpleiningen sin hjemmefra. Det er lettest å kjøre til Cotillo, men det går av buss fra Corralejo ca. en gang i timen. Stranden er i stille vær svært barnevennlig.
Siste info januar 2008: Mange naturister denne gang, ca. 40-50 %, ivertfald flere enn det var i 2007, skjønt!

Playa de Sotavento
Enda mer strand finner man på Fuerteventuras sørlige del, nemlig den ca. 32 KM-ene lange Playa de Sotavento det starter i den mindre feriebyen Costa Calma og løper helt ned til Jandia og Morro Jable. Store deler av Playa de Sotavento kan man ha helt for seg selv, og her er det helt vanlig å bade og sole naken. Sotavento er svært barnevennlig, ved lavvanne oppstår små innsjøer hvor barna kan boltre seg i det lave vannet. Husk mat og drikker, som er intet å kjøpe i mils omkrets. For å nå fram til de noen av de beste og mest avsidesliggende strandområdene er det nødvendig med en leide bil, helst en 4-hjuls-trækker til det barske landskapet. I selve Morro Jable by helt mot sør er det ingen nakenbading, men uoffiselt sier man at det kan bli nakenbadet etter fyrtårnet i Jandia (mot nord). Herfra og de nestene ca. 30 KM er det helt vanlig å se naturister, jo lengre man kommer mot nord, desto flere nakenbadere.
Siste info januar 2008: Det blir bare ikke mye bedre enn her, den lange stranden har masser av plass og man gjør som man har lyst. Vi gikk bl.a. flere KM uten tøy på.

Playa de Cofet e & Playa de Barlovento,
På Jandiahalvøens veststide ligger to utmerket strender Playa de Cofete og Playa de Barlovento, begge storslåtte, men bading frarådes generell på vestkysten pga. svært sterke understrømmer.
Siste info mars 2006: Strendene er fremdeles temmelig øde så gode muligheter for naturisme.

TRANSPORT
Det er gode bussforbindelser mellom de større byene. Linje 1 kjører fra Morro Jable til Puerto del Rosario. Bussen stopper flere steder i Jandia.
Linje 6 kjører mellom Corralejo og Puerto del Rosario.
Linje 8 kjører fra Correlejo til El Cotillo.
Skal man fra nord til sør er det ingen direkte rute, man skifter buss i Puerto del Rosario. Turen kan lett ta tre timer! Man kan leie bil som virkelig er å anbefale vil man oppleve de beste strandavsnittene skal man leie en firehjulstrekker, mange steder er det bare grusvei.

FUERTEVENTURAS SEVERDIGHETER
Øyas største attraksjon er den gamle hovedstaden Betancuria, her ligger kirken Santa Maria fra midten av 1400-tallet. Betancuria ligger i Fuerteventuras peneste område med fjell og daler. Øya har ikke samme flott natur som Gran Canaria og Tenerife, men her og det ligger pene frodige fjell. Las Dunas Nationalpark utenfor Corralejo er også verdier å ta med, flott sanddyner så langt øyet rekker. Og så er det jo strendene, kanarieøyene absolutt beste!

FUERTEVENTURAS HISTORIE
De tidligsde beboerne man med sikkerhet ved har vært på øya er den Kanariske urbefolkning Guancherne. De levde et enkelt liv i små kongeriker og de fødde seg av jordbruk og husdyrene sine, primært geiter.

Den franske baronen Jean de Bethancourt erobret i 1408 Fuerteventura og bosatte seg i Betancuria midt på øya. I 1500-tallet gjør øyas beboere opprør, de er trøtte av å bli behandlet som slaver, men spanjolene slår hardt ned og bevarer kontrollen over øya.

I 1960-tallet tillater General Franco turisme på Fuerteventura og man gjør klar til det store byggeboomen. Men turistene ville heller til Gran Canaria og Tenerife, så  først på 1980-tallet kom det for alvor gang bygging av nye hotell.

Leave a Reply

Your email address will not be published.