Formentera – naturist

Formentera er en riktig paradisøy i Middelhavet. Vi sperret opp øynene riktignok da vi første gang ankom, så tett på Ibiza og likevel helt annerledes, det er vel bare den avslappede hippiestemningen de to øyene har til felles. Her finner duge Europa beste strender og naturisme har i mange år vært en tradisjon på øya. Her er det ingen flyplass, så man tar båten fra Ibiza og herfra er det om å finne yndlingsstranden sin. Tar du hurtigbåten er overfartstiden ca. 30 minutter og du ankommer til La Savina, nær ved noen av Formenteras beste strender. Turen blir betjent av flere forskjellige selskap som har atskillige avganger daglig, i høysesongen er siste avgang tilbake til Ibiza klokken ca. 20.00.

Ved ankomst til den liten havnen på Formentera kan man ta en taxi til hotellet sitt, man kan også leie en scooter som man så har under hele oppholdet sitt på øya. Man avleverer den igjen i havnen når man forlater Formetera. Vi leier alltid sykler når vi er på Formentera, de kan bli fått overalt på øya og er et vanlig transportmiddel for turister.

På Formentera er klientellet i snitt 6-8 år eldre enn på Ibiza, man kan tydelig merke at charterturismen ikke har fått overtaket. I forhold til Ibiza er nattelivet rolig, men bar og diskotek finnes og det blir arrangert beachparty på strandbara. Vi er virkelig forelskede i øya, her er det en god atmosfære, alle kommer for det samme, de supergode strendene.

Øyas største turistby heter Es Pujols, både her og i Es Calo lengre mot sør er det en del hotell, men ellers ligger overnattingsstedene temmelig spredt ved de forskjellige strendene, primært Playa Migjorn. Det er her man skal bo hvis man vil ha lett adgang til øyas beste naturiststrender. Selv om Formentera er en liten øy kan man likevel spise kinesisk, italiensk osv. i feriebyene, men øya har heldigvis stadig flere originale restauranter med lokal mat. Også fisker er det veldig mye av på menyene. Hvis man som oss bor på Playa Migjorn kan det være lang til nærmeste by eller spisested, men de fleste leilighetene har kjøkkenutstyr så man selv kan stå for matlagningen. I høysesongen juni-august skal det bli rådd til å bestille hotell hjemmefra!

Illetes & Llevant Beach
Disse strender ligger begge på en smal tange på øyas nordlige side med utsikt til Ibiza. Begge har lekkert hvit sand, krystallklart lavt vann og en skjønn stemning. Her er det mange mennesker, særlig da båtene med endagsturister fra Ibiza ligger til tett på strendene. På Llevant Beach finner man Tanga Bar, ellers er det smått med muligheter for å kjøpe forfriskninger. Her er det et miks av naturister og tekstilbaderer som etter hvert er i klart overtall.
Siste info juni 2008: Mange tekstilbader og endagsturister fra Ibiza, men fremdeles en del nakenbadere. Ca. 25-30 % naturist.

Espalmador
Fra La Savina kan man gjøre ett avvik til den liten øya Espalmador det bare ligger en kort båttur vekk. Her finner man en vidunderlig strand med hvit sand og det klareste vannet. Man kan også prøve øyas mudderbad som lukter ganske avskyelig, men skulle være sunt for huden. Ved lavvanne kan man gå fra Illetes og Llevant til Espalmador.
Siste info juni 2006: Veldig godt sted for naturisme, ca. 60 % nakenbadere.

ES Pujols
Nedover Formenteras nordøstkyst, et par KM fra den smale tangen, finner man Formenteras turistsentrum med restauranter, bar og hotell. Også her er stranden fremragende, men det er også ett av de enesde stedene på øya hvor nakenbading ikke er vanlig, vi har ihvertfall aldri sett noen! Det kan bli leid solstoler og det er masser av muligheter for å prøve vannsport, se mer hos wet4fun. ES Pujols er en mindre ferieby, så i høysesongen kan det være vanskelig å finne innkvartering, bestill hjemmefra hvis det er mulig! Byens strandpromenade med småbar og restauranter er hyggelig, men man skal ikke forvente det ville nattelivet.
Siste info juni 2006: 100 % tekstilbaderer

ES Calo
Lengre nede av østkysten støter man inn i en annen av Formenteras turistbyer. Her er fremragende små strandavsnitt, man sier at byen er i rask utvikling og ikke det rolige stedet det var engang, men sammenlignet med andre turistbyer på naboøyene er det nå vanskelig å få på øye. Her er veldig gode muligheter for naturisme på noen av de små strandavsnittene.
Siste info juli 2008: Lekkert og forholdsvis rolig sted, ca. 50 % naturist

Playa Migjorn
Playa Migjorn er fellesnavn for hele bukten på Formenteras sydkyst. Stranden er fem KM lang og fra hovedveien som går fra Es Pujols til sydkysten er det flere avvik ad knapp så god vei til Migjorn. De siste parene år har vi bodd ved denne stranden hvor det er plass til alle, tett på de store hotellene kan det være temmelig overfylt, men her er det også masser av områder hvor det kan være lang til neste strandgjest. Ved 7,9 KM merket ligger den kjente Blue Bar med en forrykende utsikt fra terrassen. Her er ofte godt gang i den med musikk, underholdning og Chillout à=la Ibiza, et sted vi alltid vender tilbake til.
Siste info juli 2008: Omkring hotellene ca. 10-15 % naturist, på resten av stranden svært forskjellig fra dag i dag, men her er alltid masser av nakenbadere, noen områder nesten 100 %!

ES Arenal
Strandområdet ES Arenal lengre mot sør, er vel egentlig en del av Playa Migjorn, men det skiller ut seg ved å ha et par store hotell. Området er svært populært og hit er det hovedvei. Små strandstykker og mindre klipper ligger ut til det klareste vannet, også her er stemningen i top, mange naturister finner hit og det er alle muligheter for en skjønn stranddag, vi kunne nesten ikke komme hjem herfra. Det er også her Pirata Bus, øyas mest berømte beach bar ligger, engang innrettet i en gammel lokalbuss. Her kan man sitte i sanden og drikke seg noen iskalde San Miguel til god reggae musikk.
Siste info juli 2008: Vet strandbaren og hotellene ca. 10-15 % naturist. De mer øde områdene er ca. 50-60 % naturist.

ES Copinyar & Calo dess Mørt
Ikke så langt fra Es Arenal, mot sør, er det noen litt større klipper, området heter Es Copinyar, også her er bare superlekker. Vi prøvde å gå litt lengre mot sør til området Calo dess Mort, super stemning og superstrand!!!
Siste info juli 2008: Ca. 50 % naturist, stranden blir mer og mer besøkt av tekstilbader.

Cala Saona
Vi besøkte også en strand som heter Cala Saona på øyas vestkyst, også et godt sted, men et stort hotell ligger like ved stranden. Her var det mer vanlig med bikini og badeshorts, men et par naturister så vi da.
Siste info juni 2005: Nesten 100 % tekstilbaderer

Leave a Reply

Your email address will not be published.