Finn vei på kartet

Det danske siten findvej.dk gir et veldig godt alternativ til Krakks kort. Det er ingen irriterende langsommelige zoom-funksjoner, men en lynhurtig forstørr- og formindskfunktion. Musa kan også bli brukt til å flytte fokus med træk-og-slipper.
I øverste høyre hjørne kan man skifte til satellitt-foto. Vær oppmerksom på at det er grenser for zoomfunksjon på disse. Så nok kommer man tett på, men det er likevel ikke mulig å se tørkesnorer, bilmerker eller solbadere. Det er flere og bedre bilder fra Storkøbenhavn enn resten av landet. Knappen Hybrid legger inn veinavn på satellittbildet.
Som ytterligere bonus kan man se lengde- og breddegrader, og det er opplysning om nærmeste s-tog-stasjon samt et rasklink til reiseplanen.dk. Det kan ikke være mye lettere – og likevel: Det er bare s-tog- og DSB-stasjoner, som blir angitt på kortet, så lokalbanene er ikke en del av service. Det er selvfølgelig her at linken til reiseplanen blir brukbar. Men ellers er det ikke mye å klage over. Det skulle da like være at angivelsene av husnummer går på matrikkelen og ikke på selve husnummeret. Derfor kan disse fotoene være litt ved siden av målet, men likevel i nærheten.
Det er også både mulig og lovlig å linke direkte til adresser ved hjelp av en enkel syntaks. Først webadresse/og deretter adresse, komma og postnummer. www.findvej.dk/birketinget6,2300 linker for eksempel direkte til Biblioteksskolen.
Peter Brodersen heter den kvikke programmereren, som har kombinert opplysninger fra kort- og matrikkelstyret med opplysninger fra Google Maps med mash-up teknikk. Mash-up er et stykke web-programvare, som kombinerer data fra flere datakilder – i skrivende stund blir teknikken i 4 ut av ti tilfeller brukt til å kombinere kort med andre data. Begrepet mash-up blir brukt også i musikken, hvor djer kombinerer to eller flere stykker musikk i ett. Men innenfor webverdenen blir det brukt altså særlig til å kombinere kortservices med andre data. Et annet kjent eksempel er “Gå til Kjøp” i bibliotek.dk.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.

Leave a Reply

Your email address will not be published.