Ferga er kansellert – dere er stuck i Frederikshavn!

Fra vinduet på ferga ser Frederikshavn ut som ett av jordens absolutte lavmål. Vinteren har satt sitt preg på den nordjyske fergebyen, og tradisjonen tro er det ikke hvit vinter slik som i Norge. Nei, det er typisk kjedelig dansk desember, grå og trist. Og nå er ferga tilbake til Oslo kansellert – dere er STUCK i Frederikshavn!

Men trekk pusten – Frederikshavn er ikke så ille som sitt rykte. Så fort dere får lagt fergeleiet bak dere, er det faktisk ganske mye dere kan finne på der.

frederikshavn

Gå på shopping

Takket være fergene fra Oslo og Gøteborg som tar med seg tilreisende til Frederikshavn hele året, har byen faktisk en ganske bra handlegate. Den strekker seg gjennom hele sentrum og har et variert utvalg av butikker og cafeer. Som vanlig i Danmark er den gågate det aller meste av veien…

Gå på museum i fantastiske omgivelser

Museene i Frederikshavn er ganske så varierte, og mesteparten er samlet ved den idylliske, gamle herregården Bangsbo. Der finner dere et lokalhistorisk museum, en samling fra andre verdenskrig (som er imponerende godt sammensatt), en stor samling med hestevogner, en maritim samling og mye mer!

Omgivelsene kunne knapt vært bedre. Rundt Bangsbo ligger en stor botanisk hage og en dyrehage med fine turstier.

Bangsbo Fort

Ikke langt fra herregården ligger Bangsbo Fort, som er et lite trivelig minne fra andre verdenskrig. Tyskerne hadde en sterk befestning av Frederikshavn og bunkersområdet er gjort om til museum. Dere kan gå fritt mellom bunkerser og noen av de falleferdige betongkolossene kommer dere også inn i, hvorav en er innredet som en forhørsbunker. Sett deg ned og lev deg inn i hørespillet, hvor tyskeren torturerer en fange…

Fra mange av bunkersene er det god utsikt over havnen – og dere får et kjærkomment gjensyn med ferga som ligger der nede og venter på dere…

Få med litt kultur – besøk Frederikshavns Kunstmuseum

bangsbo-museum

Bare noen gode steinkast fra handlegaten ligger Frederikshavns Kunstmuseum. Museet har skiftende utstillinger med lokale, nasjonale og internasjonale kunstnere. Vi har besøkt kunstmuseet ved et par anledninger, og har vært overrasket over kvaliteten. Rundt om i sentrum ligger det også noen gallerier som kan være verdt et besøk.

Frederikshavn i steinalderen

Hvis dere ønsker å gå riktig langt tilbake i tid, så er det en stor Jættestue (gravkammer fra steinalderen) et stykke utenfor sentrum. På veien dit finner dere også Danmarks eldste husbebyggelse i stein – også fra jernalderen.

Sjarmerende gamleby og fin park

Vinterstid er det neppe parktur dere har mest lyst på, men Kennedyparken fortjener et besøk når været tillater det. Det samme gjør Frederikshavns gamleby Fiskerklyngen, som består av de karakteristiske små, gule mursteinshusene. Der er det høy “kose seg”-faktor!

Kom tilbake om sommeren og gå på Palmestranden!

Sydenstemningen er til å ta og føle på i Frederikshavn om sommeren. En grei spasertur fra fergen ligger den “verdensberømte” Palmestranden, og navnet har den fått på grunn av (trommehvirvel) alle palmene! Nyt stemningen på stranden, gå på strandbaren, spill litt strandvolley – kort sagt – nyt litt syden i Frederikshavn før dere går på fergen tilbake til Oslo.

Ferge Oslo-Frederikshavn

Artikkelen er levert av nettstedet Ferge til Danmark (www.fergetildanmark.no). Der kan du blant annet lese mer om fergestrekningen: Ferge Oslo-Frederikshavn