Familien på ski i vinterferien

Skiferie er en ferieform, som egner seg riktig godt til barnefamilier. Her er noen gode råd til, hvordan du får mer mulig ut av skiferien.

Mange blir helt solgt, når de første gang har vært på skiferie. De mange knytter skiferier med sprakende snø, høy himmel med solskinn, suset når man står ned av pistene eller løper ut av løypene, en storslått naturopplevelse, matpakke i det frie, avslapning og muligheten for å være sammen som familie på en annen måte. Skiferie er en ferieform, som man blir deiligt avhengig av hvor kroppen og hjernen blir brukt til annen enn i hverdagen. Det gir mulighet for å legge arbeidet på hyllen og koble av.
Før DERE bestemmer dere

Skal turen gå nordpå til de norske fjellene eller sørpå mot Østerrike og Frankrike? Skall reise med bil, buss, tog eller fly, og hvordan skal DERE bo? Noen foretrekker å ta alene av sted med familie andre velgere å være sammen med andre familier. Det er godt å få tala igjennom, før DERE beslutter dere. Det avhenger også av, når på året I tar av sted, og hvor dyr Rejsen må være. Planleggingen avhenger selvfølgelig av om DERE har vært på skiferie før, om DERE foreldre kan stå på ski om DERE er til langrenn eller slalåm og om dere barna liker/tåle å kjøre langt i bil, samt om DERE er vant til å kjøre langt.
Avstem dere forventningene

Skiferie er en deilig måte å være sammen med hele familien på. Hvor mer det blir stått på ski avhenger selvfølgelig av barnets alder, samt måten man har valgt å ta av sted på. Når barna er med, betyr det at det skal tas hensyn til alle. Det kan derfor være en fordel å ha tala om hverandres forventninger til ferien, før DERE tar av sted.
Flere måter å komme fram

Det er litt av et temperamentsspørsmål, hvilket transportmiddel det benyttes. Likegyldig hvilken DERE velger, så sier barna ok, når de fornemmer at DERE skal av sted sammen. Å kjøre i bil gir en frihet til å gjøre holdt, når det er bruk for det, og DERE kan ta av sted, når det passer dere best. Går turen til Norge eller Sverige er det mulighet for å kombinere kjøreturen med en seiltur og dermed slappe av på skipet. Sørpå kan kjøreturen avbrytes ved å stige på biltoget i Hamburg og kjøre med det til M?nchen.

På avreisedagen skal det pakkes en mindre veske til hver barn med leker til å fordrive tiden med. Litt mat og drikker skal det også til. En pute og dyne er også godt, så det er mulighet for å ta en lur. I bilen skal barna være spente fast, selv når de sover. Blir det uro på baksetet, må det en pause til. Kan DERE kjøre om natta, er det et godt tidspunkt å kjøre med barn, da de så vil sove en stor del av tid.
Barn kan stå på ski fra de er 4-5 år

Når et barn kan stå på ski avhenger av its motorikken, vågemot og its evnen til å forstå, bl.a. å kunne stoppe og styre utenom andre. Det vil typisk si fra 4 -5 års alder. Barnet skal ikke presses av foreldrenes ambisjoner, men det skal synes at det er artig, og at skituren er som en lek. Er du god til å stå på ski, kan du ha barnet mellom beina og på den måten gi barnet fornemmelse av å kjøre på skiene og lære å styre dem ved å lage myke svinger. Det kan godt være, at barnet bare vil stå på ski ganske kort, så er det det. Så er det kanskje tid til å komme inn og lage noe annen – få varm kakao, en middagslur eller bare hygge.

Avhengig av alder kan barna komme i skiskole, som finnes alle steder. Mange steder finnes også barnepass, hvor barna kan være, mens foreldrene står på ski, og det er barnebakker med små bakker og legeredskap, hvor barna kan øve seg og bli fortrolig med skiene.

De barn som enda ikke er gamle nok til å stå på ski kan være med ute å ake, med i barnevogn eller pulk. Det er en god ide å legge et liggeunderlag i bunnen av kjelken, barnevognen eller pulken, det isolerer godt. Vær oppmerksom på at et barn, som sitter stille, har det kald, enn et barn som er i bevegelse. Det er derfor ikke sikkert, at de små barna skal med ut så lang tid ad gangen. Merk på barna og se etter hvordan de har det.
En fordel å være sammen med andre

Det kan være en fordel å være flere familier på ferie sammen. Derved har DERE noen å følges med, og DERE kan skiftes til å passe hverandres barn. Har DERE ikke selv prøvd å stå på ski før, er det en stor hjelp å ha et par gode venner med til å ta noen turer med de uøvete barna, mens DERE får styr på skiene.
Kle dere på etter været og turen

Se og merk etter hvordan temperaturen er og kle dere på deretter. La de minste bli hjemme i leiligheten, hvis det er for kaldt. Husk alltid å smøre ansiktet med en beskyttende krem med solfaktor og glem ikke skiprillene. De sikrer at du unngår å bli snøblind (sveiseøyne). Det gjør øynene røde, irriterende og sviende og er mer smertefullt.

Barn bør kles på i flere lag med en heldrakt utenpå. Drakter med gummi på bakdelen er gode å leke i men ikke så gode til skirenn, for barnet glir og har vanskelig ved å bremse. De skal likevel ikke kles på, så de ikke kan bevege seg, for det gjør dem kalde. Et par varme støvel med plass til å bevege tærne, et par votter med lang skaft evt. satt fast på parkdressen, så de ikke faller av i heisen, og DERE er klare til å gå ut i snøen.

På de mange skistedene utleveres hjelmer til barn, hvilket bare kan anbefales at DERE gir dere barna på. Det beskytter hodet og holder samtidig hode og øre varme. En elefant lue under hjelmen eller en halsedisse hindrer at det kommer kald luft inn på brystet.
Uten mat og drikker går det ikke

En dag ute i snøen krever mat og drikker. Mange steder er det mulighet for å kjøpe mat ute i terrenget, men DERE kan også ta en god matpakken med på turen. Det er viktig å ha veske med, eksempelvis i form av vann, fordi DERE kommer til å svette på skituren. Sjokolade eller annen søtt er godt å ha ved hånda, når DERE sitter i heisen og venter på å komme opp, eller DERE like trenger til en mindre pause under dere løpet. Bor DERE ikke så langt vekk fra skiområdet, kan DERE også ta hjem og spise lunsj og derved få en tiltrengt pause.

Hvis I selv står for maten om kvelden er det godt å ha den forberedt, så den er praktisk å varme, når DERE kommer tilbake fra skituren. Det gir dere tid til å slappe av, få et bad eller lur og få dagens opplevelser snakket gjennom.

Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.

Leave a Reply

Your email address will not be published.